makaronem nitki co naprawdę świetnie wygląda razem z kolorowymi warzywami i kabanosem. Sałatka jest szybka, zdrowa i bardzo smaczna. Śmiało można ją przygotować do pracy czy kolację. Składniki: 250 g makaronu nitki 200 g cienkich kabanosów puszka zielonego groszku 1 zielony ogórek 2 pomidory 10 rzodkiewek 100 g sera żółtego 1/2 pęczka koperku po 2 łyżki majonezu i jogurtu sól
magiczna kuchnia KasiChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek
Maminek kulinarnytalerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Rzodkiewki pokroić na kawałki i ułożyć między jajkami. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem ( ilość chrzanu wedle uznania w zależności jak lubimy), do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujekredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku
Ugotowane pozamiatanekształt. Doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki
mojewypiekiinietylkokilka dni ma być afrykańska temperatura... zobaczymy... Póki co mam dla Was sałatkę idealną na lato - orzeźwiającą, lekką, pyszną... jej dodatkowym atutem jest to, że może cie ją wzbogacić dodatkiem sera feta, tuńczyka, lub smażonego kurczaka... i nadal będzie pyszna... :-) SKŁADNIKI 1 sałata lodowa 1 pęczek rzodkiewek 3 średnie pomidory 3 średnie ogórki koperek i kiełki rzodkiewki w dowolnej
Czary - gary w kuchnirzodkiewkę oraz szczypior opłukać pod bieżącą wodą osuszamy. Paprykę, pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy przestudzony makaron ryżowy, posiekany szczypiorek. Majonez mieszamy razem z jogurtem i sokiem z limonki przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, powstały sos dodajemy do sałatki dokładnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewoułatwi życie-proponuję: 1. Talerz rozmaitości 2. Roladki z tortilli 3. Sałatka warzywna Przygotowujemy kremy do roladek: a) majonez, drobno pokrojony łosoś wędzony, koperek, pieprz grubo mielony, sałata lodowa pocięta w paski b) tortillę smarujemy serkiem twarogowym z ziołami, dodajemy szynkę pokrojoną w paski, dodajemy rzodkiewkę, sałatą lodową pociętą w paski, lekko smarujemy majonezem Posmarowane tortille zwijamy
Kuchnia Beatyprowansalskich Wykonanie: Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki (nie kroić nożem). Rzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki tak samo zrobić z ogórkiem i pomidorem, pokrojone dodać do sałaty. Ugotowane jajka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser również pokroić w kostkę wg uznania i dodać do sałatki. Składniki na sos winegret połączyć ze sobą ciągle mieszając. Gotowym sosem polać sałatkę
Pychotkaaaarbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści
Proste PotrawyDziś proponuję Wam lekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie
Passion of Cookingsię robi? Na pewno wszyscy doskonale wiedzą... niektórzy używają do tej sałatki śmietany (pyycha!), a ja ze względu na hmm.. kalorie, dobrego jogurtu 0%. Zajadam oczywiście bez pieczywa... rozkoszując się tylko smakiem pomidorów...oczywiście można ją wzbogacić o zielonego ogórka (chociaż nie zalecają łączyć), rzodkiewkę, ser żółty, pekinkę... i wiele innych rzeczy, jednak mnie wersja podstawowa, mimo
Walijskie Pichceniemojej kuchni w dalszym ciągu trwają sałatkowe eksperymenty. Tak z wielkiego chaosu wyłoniła się kolejna szybka, lekka propozycja na bazie rzodkwi białej, mniej znanej krewnej rzodkiewki. Szkoda, bo przy swojej bardzo niskiej kaloryczności jest niezwykle bogata w cały szereg wartości odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor(...)cerę i odporność. Zapraszam do wypróbowania przepisu… a kiedy już sami przekonacie się jakie to łatwe, szybkie i przyjemne, resztę czasu poświęćcie na wiosenny spacer. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 biała rzodkiew 1 jabłko 2 garści mieszanki sałat kilka orzechów laskowych kawałeczek parmezanu Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie
Fitsweet.meziemniakami. Można je jednak zastąpić innymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano i natka pietruszki. Mamy wczesną wiosnę, dlatego szczególnie polecam Wam teraz spróbować zmiksować z oliwą ładne listki rzodkiewki (osobiście uwielbiam zrobione z nich pesto ). Jeśli dostaniecie świeży czosnek niedźwiedzi, to także sprawdzi się w tym przepisie rewelacyjnie - pomińcie wtedy ząbek czosnku. Ja jak tylko dostane czosnkowe bukieciki na moim(...)przepis. Istotnym elementem dzisiejszego przepisu jest oliwa, dlatego nie bez znaczenia jest to, którą wybierzecie. Podczas gdy pikantne oliwy w typie Monini GranFruttato lubię spożywać na surowo (np. w sałatce), do gotowania sięgam po mniej intensywne w smaku, jak Monini Classico. Oliwa ta ma harmonijny, zrównoważony aromat i jest bardzo uniwersalna - nadaje się zarówno do doprawiania jak i gotowania. Jeśli
Chilli Czosnek i Oliwa