doskonale sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i na słono. Dzisiejszy przepis to świetna alternatywa dla sałatek na bazie różnego rodzaju sałat, jej podstawowymi składnikami jest żółta cukinia o pięknym soczystym kolorze oraz wyrazista w smaku rzodkiewka. Do jej przygotowania użyłam strugaczki do warzyw ale jeśli jej nie macie możecie cukinię pokroić w kostkę czy w półtalarki. Życzę
Życie ze smakiemjogurtem naturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół kostki sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Umyć
Karola gotujekomponuje się przez cały rok. Do jej przygotowania można użyć makaronu, który pozostał nam z obiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam wędzonego pstrąga. Najczęściej dodaję go do sałatek lub past kanapkowych. Oto jedna z moich propozycji. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 5 jajek 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Następnie
Czerwień i błękitrozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać
W Mojej Kuchni LubięWiosnę czuć w powietrzu od dawna. A ja dziś na śniadanko podaję pyszną i chrupiącą sałatkę! Co więcej dla tych, którzy nie tolerują laktozy! Składniki (możecie modyfikować ilość jak chcecie) tuńczyk z puszki sałata lodowa rzodkiewka czerwona papryka ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ pomidor vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw. 1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz Mieszankę sałat
Di gotujeSałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka. Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1,5 pęczka rzodkiewki puszka kukurydzy 200 g chudej szynki 200 g żółtego sera 4 ugotowane jajka pęczek natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić
na moim stole...kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny
Życie na widelcuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniProsto, szybko ..i na dodatek smacznie..Sos na bazie oleju..Oleju rzepakowego który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej
Moje domowe kucharzenierybka. Jak przyrządzić by nie było nudno? A no może właśnie moim sposobem... Ugrillować i dodać do sałatki. Zdrowo, smacznie i "inaczej" niż w panierce :) Komuś porcyjkę?! Składniki: Dla 2-3 osób: 2 filety z karmazyna 70g rukoli 25g kiełków z rzodkiewki 1 ogórek świeży 1 czerwona papryka 1 woreczek ryżu ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml) 1 marynowana(...)Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladzieinnych sałatek. Sałatka całościowo wyszła ok, ale nie żebym jakoś specjalnie miała się nią zachwycać. Niestety nie miałam rukoli i dałam szpinak. Nie sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść lub dwie rukoli duża garść lub dwie roszponki 1 duże jabłko 3 łodygi selera naciowego pęczek rzodkiewek
Smaki Na Talerzukoktajli, albo używane jako chrupiąca posypka do sałatek i dań warzywnych. Dziś będą w sałatce z wodorostami wakame, które po prostu kupuje się suszone. Składniki na 2 porcje: gastka wodorostów wakame – namoczonych w zimnej wodzie przez 10 minut pół małej białej rzodkwi lub pęczek rzodkiewki – pokrojone na plasterki lub półplasterki młody por posiekany na plasterki mały ogórek(...)niełuskane ziarna od Hempking łyżka ziaren sezamu sos: 2 cm startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy garść świeżego szczawiu szczypta soli i pieprzu Przepis na wiosenną sałatkę z wodorostów wakame i nasion konopii Wodorosty odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na 2 talerzach. Na nich ułożyć białą rzodkiew, pora, marchewkę i jajko. Polać sosem ze zblendowanych
Ugotowane pozamiataneLekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko. 100 g roszponki 1 garść kiełków rzodkiewki 7 jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu(...)Roszponkę myję, układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem i posypuję parmezanem
wesoła kuchniamianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch godzin poświęconych na przygotowanie niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy warzywa do sałatki z komosy na poniedziałek oraz do ratatouille na wtorek. Równolegle zrobiliśmy też burgery z cieciorki i koziego sera na środę i ugotowaliśmy zupę brokułową z mielonymi migdałami . To danie(...)upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Zamiast fast food – chrupiące udka w panierce z migdałów. Przepis pochodzi z bloga brytyjskich sióstr Hemsley . Naszą wersję znajdziecie tutaj. Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy jedną z szybkich sałatek z czasów kiedy jeszcze
Niedzielny kucharzPoszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej(...)przelicznikiem - 2 łyżeczki sproszkowanego karobu to 1 łyżeczka kakao. Kiełki lucerny Można zastąpić kiełkami fasoli mung kiełkami rzodkiewki Kolendra świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamój pomysł i wyszedł naprawdę świetnie! :) Prosta, szybka i efektowna! :) Składniki: I. Sałatka: 1 główka sałaty lodowej 3 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki mała puszka kukurydzy 350 g kruchej wędliny 1/2 słoiczka cebulki perłowej 2 jaja kurze 6 jaj przepiórczych 3-4 rzodkiewki rzeżucha szczypiorek odrobina pokruszonego parmezanu II. Sos: 250 ml majonezu ( polecam firmy Roleski(...)rzodkiewką. 5 jaj przepiórki kroimy na pół i układamy na reszcie składników. Z jaj kurzych ścinamy delikatnie zygzakiem białko z góry. Tak, aby powstał nam kształt rozbitej skorupki. Uważamy, aby nie uszkodzić żółtka - główki kurczaczka. Dziubki i grzebyczki robimy z marchewki, a oczy z ziaren pieprzu. Delikatnie wciskamy te elementy w żółtko. Gotowe ptaszki umieszczamy na sałatce. Dekorujemy rzeżuchą, szczypiorkiem
DominikaDolciobowiązki związane z moim ukochanym blogiem. Ale jak każdemu z nas- i mnie należą się wakacje i zasłużony odpoczynek po tych wszystkich przebojach w kuchni. Ale wracam! Z kolejnymi sałatkami, które pokochałam na dobre i pomysłami na przepisy, zapewne w wersji fit. Niczego nie zabraknie. Więc do dzieła! Składniki (na dwie porcje): 50 gram sałaty batawskiej (lub rukoli, sałaty masłowej(...)czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się
Mango PapajaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiKolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry, dodajemy do sałatki i posypujemy ziarnami. Całość polewamy domowym vinegretem. Pycha
ChilliJemySałatka z brokułem i jajkiem to szybki sposób na pożywną kolację. Sos z łatwością można przygotować na bazie jogurtu roślinnego (koniecznie niesłodzonego, naturalnego). Doskonale sprawdza się tu jogurt kokosowy lub sojowy. Można tez wykorzystać śmietankę kokosową. średni brokuł 4 jajka 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych pół ogórka pół papryki szczypiorek 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki jogurtu(...)kroimy na ósemki. Pomidorki przekrawamy na połówki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórka i paprykę w kostkę. Warzywa mieszamy i posypujemy szczypiorkiem. Na wierzchu układamy pokrojone jajka. W miseczce mieszamy majonez, jogurt roślinny (niesłodzony) i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Gotowe
Dieta bez mleka