Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiKażdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀 ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki(...)zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno lub w jednej dużej misce. Podobnie z dipem
Życie zaczyna się w kuchniPrzedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę Produkty: 2 ogórki 5 rzodkiewek 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól.
Ugotujmy Cośrukolą, pieczarkami z czerwoną cebulą, jajkiem i kiełkami . Składniki na 1 porcję Sałatki z warzywami i ryżem w słoiku : kawałek ogórka 4 pomidorki koktajlowe żółte 4 pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 1 jajko ugotowane na twardo trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki 1 łyżka – pestki dyni świeża bazylia sos: 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna, ale bardziej już wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu(...)sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone: kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy do miski i mieszamy, jeśli trzeba dajemy jeszcze pieprz. Jeśli sałatka wydaje się mało słona to najlepiej ją dosolić dopiero następnego dnia
Pani na deserproduktem łączącym w sobie cechy makaronu i kaszy otrzymywanych z pszenicy twardej czyli durum. Dla wielu ulubiona z rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam do gotowania :-) Składniki: 250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy(...)Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko ( opcjonalnie
pieprzny smaczeksałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób:8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa(...)układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym
Bon Appetit MałgorzatySałatka z pachnącymi kwiatami i chrupiącymi warzywami z słodko-ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym
Mienta blogdoskonale sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i na słono. Dzisiejszy przepis to świetna alternatywa dla sałatek na bazie różnego rodzaju sałat, jej podstawowymi składnikami jest żółta cukinia o pięknym soczystym kolorze oraz wyrazista w smaku rzodkiewka. Do jej przygotowania użyłam strugaczki do warzyw ale jeśli jej nie macie możecie cukinię pokroić w kostkę czy w półtalarki. Życzę
Życie ze smakiemjogurtem naturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół kostki sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Umyć
Karola gotujekomponuje się przez cały rok. Do jej przygotowania można użyć makaronu, który pozostał nam z obiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam wędzonego pstrąga. Najczęściej dodaję go do sałatek lub past kanapkowych. Oto jedna z moich propozycji. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 5 jajek 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Następnie
Czerwień i błękitrozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać
W Mojej Kuchni LubięWiosnę czuć w powietrzu od dawna. A ja dziś na śniadanko podaję pyszną i chrupiącą sałatkę! Co więcej dla tych, którzy nie tolerują laktozy! Składniki (możecie modyfikować ilość jak chcecie) tuńczyk z puszki sałata lodowa rzodkiewka czerwona papryka ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ pomidor vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw. 1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz Mieszankę sałat
Di gotuje