marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory
Walijskie PichcenieStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki
Codziennik Kuchennycząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści). Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki. Dołożyć chrzan i całość wymieszać. Polać oliwą i posypać porwanymi liśćmi mięty. Sałatka może być osobną przegryzką, ale też dodatkiem do obiadu (u mnie z pieczonym leszczem). Początkowo
Weekendy w domu i ogrodziejęzyka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska(...)cebuli. Jajka kroimy na ćwiartki – połowę porcji rozkładamy w misce. Posypujemy połową porcji pora. Oprószamy solą wędzoną i pieprzem kolorowym. Wykładamy kolejno pozostałe porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem sezamowym, dekorujemy orzeszkami pini i pokrojonym
mojewypiekiinietylkoobiad, że na kolację zjedliśmy jeszcze raz to samo! Szybciutko zapisuję, bo boję się, że zapomnę, a wtedy Wąż będzie niepocieszony :) Składniki: 600 g mielonej łopatki cielęcej mały por kilka suszonych pomidorów dwie garści kaparów świeża szałwia zmiksowana drobno z oliwą z oliwek- około 2 łyżek jajko (lub jajko przepiórcze) 150-200g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie plastry sól(...)wymieszane z odrobiną oliwy z oliwek i masłem oraz zmiksowanym świeżym lubczykiem, solą, pieprzem i miksem ziół do sałatek/prowansalskich. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy plastry szynki parmeńskiej, tak, żeby część wychodziła poza boki. Na szynce układamy pokrojonego pora, kapary, suszone pomidory i kawałki mozzarelli (drugą część mozzarelli zostawiamy). Cielęcinę mieszamy dokładnie z jajkiem, solą, pieprzem i zmiksowaną
Cytryna&Co.taka mała rybka'. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją "małą rybkę". Moje zdziwienie ogromne, do tej pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka
pink envelopemeksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych w słodkiej lub słodko-kwaśnej tonacji. Taka sałatka może jednak stanowić samodzielne i to całkiem sycące danie samo w sobie. To wówczas niewątpliwie bardzo zdrowa, lekkostrawna i dobrze wyglądająca przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Jej wielką zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, jak również możliwość przechowywania
Kulinarna Pokusamoich postanowień - jeść zdrowiej, żyć zdrowiej - ma się całkiem dobrze, co widać poniżej. Nie oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 30 dag szynki drobiowej 3-4 ogórki kiszone 2 różnokolorowe papryki - tu żółta i
Kuchnia domowa AniDo tej pory z soją niewiele miałam do czynienia; od czasu do czasu piłam mleko sojowe. Soja i kukurydza kojarzą mi się z żywnością modyfikowaną prawie
Zdrowa Kuchnia SowySałatka z kurczakiem i kaszą bulgur Lubicie sałatki z kurczakiem ? Dzisiejsza sałatka z kurczakiem i kaszą bulgur w wersji fit to świetna propozycja na lekki obiad do pracy lub zdrową kolację. Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i warzywami jest bardzo pożywna i pyszna. Ja dodałam do niej również ser camembert, ale w przepisie świetnie sprawdzi się również feta albo(...)pokrojony w kostkę żółty ser. Sałatkę z kaszą możecie tez przygotować bez dodatku nabiału. Do sałatki z bulgurem możecie dodać swoje ulubione warzywa (dobrze sprawdzi się na przykład czerwona fasola), pasują tu również suszone pomidory, oliwki albo ugotowane na twardo jajka. Fit sałatka z kurczakiem i kaszą bulgur świetnie smakuje dzięki mieszance oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy
Lekcje w kuchniszybka w przygotowaniu sałatka tylko z 4 składników. Kiedyś jadłam ją podczas imprezy u znajomych i tak mi zasmakowała, że teraz przygotowuję ją bardzo często w swoim domu. Serwować ją można na różnego rodzaju imprezy, spotkania z rodziną i znajomymi. A ja mogę Wam ją polecić z czystym sumieniem, bo jest naprawdę smaczna :) Składniki: * 1 nieduży por (biała i zielona(...)Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w cienkie małe kawałeczki (rozkrajam go wzdłuż na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół i wtedy w cienkie paski). Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, ponownie wymieszać
Zrób to smaczniektóre zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem i porem w kremowym sosie z parmezanem. Jako, że ja bez makaronu żyć nie potrafię
Mój Smak na Życiepiątkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi