Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś
Smakowy Rajjajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy
Walijskie PichceniePrzepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege" . Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!! Składniki: 3-4 małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie(...)Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać. Wierzch posypać drobno pokrojonymi pistacjami. Smacznego
Anioły w kuchniinną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)zwiększy się kaloryczność sałatki. ** można tez makaron uprzednio zalać wrzątkiem, aby nieco zmiękł - to też zmniejszy jego chłonność. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej średniej wielkości cebula lub por majonez Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_zupek_chinskich_jeszcze_inaczej
W kuchni Karmel-itkikremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe(...)podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanieJeżeli ktoś z Was stosuje lub ma zamiar zacząć stosować dietę bez węglowodanów, to polecam prostą i smaczna sałatkę lunchową. Można śmiało zapakować w pojemniczek i wziąć do pracy bez potrzeby latania po restauracjach w porze drugiego śniadania. Składniki: jeden mały filet z indyka 1 główka sałaty masłowej 4 pomidory 2 ogórki zielone 150 ml jogurtu(...)miski. Pomidory i ogórki pokroić w małą kostkę, dodać do sałaty. Warzywa polać jogurtem, posypać przyprawami i wymieszać. Kawałki mięsa kłaść na rozłożonych liściach sałaty. Jeżeli będziecie podawać sałatkę dla gości proponuję użyć sałaty karbowanej, wygląda bardziej efektownie. SMACZNEGO
pieprzny smaczekPrzepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek
e-PrzepisyKulinarneDostałam ten przepis od mojej pani dentystki. Zawsze szukam czegoś nowego. Jak ktoś szczerze poleca to zawsze muszę spróbować. Moim gościom smakowała. Smacznego Ziemniaki ugotować w
Kuchnia Pokoleńpokroić w kostkę. 2. Szynkę, ogórki kiszon e i ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku. 4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku. Smacznego !!! Sałatkę świąteczną w trochę innej wersji można znaleźć tutaj
Kuchnia domowa Aniwierzchu układamy podsmażone pieczarki. Ścieramy skórkę z umytej, wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Na środku układamy paseczki pora. Zamykamy brzegi tarty do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z prostą sałatką np.: z rukoli, szpinaku lub roszponki. Uwaga: Tarta nie jest duża. Starcza dla 2-3 głodnych osób. Zobacz także: Wielkanocne roladki Wielkanocne roladki(...)melasie Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy ... Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpły... Post Galette z pieczarkami i porem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna, chrupiąca i prosta sałatka, która znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Najlepiej smakuje drugiego dnia, ale zazwyczaj już po pierwszym mało jej zostaje. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa, jako dodatek do mięsa lub samoistna przekąska. Osobiście uwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem. 1 papryka czerwona (średnia(...)świeża natka pietruszki Obie papryki i ser pokroić w drobną kostkę. Winogron (bez pestek) pokroić na 4 części a pora w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. (Dodałam również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.) Sałatkę schłodzić w lodówce, aby całość "się przegryzła
Di gotujeSkładniki: - 3 liście kapusty pekińskiej - zielona część z 1 pora - 1/2 - 2/3 puszki brzoskwiń - 300g. grillowanej piersi z kurczaka(...)doprawiony był tylko solą i pieprzem, zawsze jak mi coś zostaje mięsa od obiadu to kroję w plastry i grilluję. Wkładam do zamrażarki a potem jak mamy ochotę na sałatkę to jest jak znalazł
Lubię to gotujęsałatkę trafiłam jakieś 4 lata temu. Nie przepadam za selerem, ale w tej postaci naprawdę lubię. Bardzo mało czasu zajmuje przygotowanie, więc o każdej porze dnia możemy na szybko zrobić sobie taką mała przekąskę, zamiast zastępować ją np. batonikiem pt.: "Pawełek toffi" ;) Można ją zrobić wieczorem i włożyć do lodówki. Dzięki temu rano będziemy mieć więcej czasu dla siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsałatka ziemniaczana Proste składniki i szybki sposób przyrządzenia, to dwa duże atuty tej sałatki. Trzeci atut zdecydowanie największy, to jej rewelacyjny smak. składniki 2 jajka 4 duże ziemniaki 3 kiszone ogórki 1 łyżka majonezu 5 łyżek jogurtu 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 pęku szczypioru 1/2 pora sól, pieprz sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach, j ajka gotujemy(...)Myjemy pora i kroimy w krążki połowę jego białej części, pokrojone kawałki zgniatamy w dłoniach ( por stanie się dzięki temu bardziej kruchy) i dokładamy do misy. Teraz możemy dodać jogurt, musztardę, majonez, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę wstawiamy na dwadzieścia minut do lodówki ( w celu połączenia się smaków), a następnie podajemy
Miód i pieprz