Pyszna zielona sałatka. Jeśli masz ochotę dodaj uprażone płatki migdałów lub pestki słonecznika, aby dodać jej chrupkości. Wiem, wiem, rzadko ostatnio zaglądam na bloga. Ale tak tej zimy się składa, że jakoś trudno zastać mnie w kuchni - wolę wyjść na rower, łyżwy albo basen, a zdjęć w stroju kąpielowym wrzucać nie planuję :) Może rzeczywiście już pora upiec jakieś ciacho(...)lepsze niż te ze sklepu :) Kiełki rzodkiewki produkuję wręcz masowo, bo to jedne z moich ulubionych. Rzodkiewki dostępne o tej porze roku jakoś mnie do siebie nie przekonują, a świeżutkie kiełki wręcz przeciwnie. Nadają się do kanapek, sałatek, a nawet do posypania obiadu po prostu. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpatykach lub tez na gałki. • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje alkohole i bezalkoholowe, napoje butelkowane oraz świeżo wyciskane
ClauditteMissCookingrzodkiewką i pysznym, ostrzejszym sosem smakuje doskonale. Macie jakieś ulubione sałatki? Chętnie poznam Wasze propozycje sałatkowe. Sałatka ryżowa z tuńczykiem 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo por majonez sól, pieprz Jajka i por pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i tuńczyka odcedzić. Do większej miski przesypać
Pieguskowa KuchniaPyszna, prosta i szybka do zrobienia. Raptem kilka składników i sałatka gotowa! Zalecam jednak wstrzymać się z apetytem i schłodzić ją porządnie w lodówce, bo wtedy jest najsmaczniejsza ✬ Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 3 pory (biała część) 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy 200g żółtego sera majonez pieprz sól koperek Wykonanie: Fasolę odsączamy z zalewy i lekko(...)przepłukujemy na sicie. Pora kroimy, kukurydzę odcedzamy, ser zółty i jajka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 1h, aby składniki przegryzły się, a sałatka nabrała smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie PichceniePrzepis na warstwową sałatkę serową, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki 1 kostka białego sera chudego 1 por 5 jajek 3 pomidory puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki pietruszka lub szczypiorek majonez jogurt naturalny sól pieprz Wykonanie Ser doprawić solą i pieprzem wg uznania. Pora pokroić, posolić i wygnieść. Ułożyć na serze. Posmarować pierwszą(...)wyłożyć pomidory pokrojone w kostkę, kukurydzę i szynkę w kostkę. Posmarować drugą warstwą majonezu. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać dużą ilością zieleniny. Autor przepisu: Agata Artykuł Warstwowa sałatka serowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzapraszam ją na talerz wiosennej sałatki z wędzonej makreli. Główny składnik wędzona makrela – pozostałe „na winie”. No może nie tak do końca, bo starałam się jednak, aby była skomponowana i zrównoważona smakowo. Składniki: - 1 makrela (ok. 300g) - 3-4 jajka ugotowane na twardo - pęczek szczypiorku - 1 nieduża czerwona cebula - kawałek młodego pora - 4 łyżki kukurydzy - skórka z cytryny(...)końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką
mojewypiekiinietylkoPrzyszedł czas na jesienną sałatkę. Do tego bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Sałatka makaronowa z szynką i żółtym serem idealnie nadaje się zarówno na obiad lub lunch i kolację. Możecie zapakować ją w lunch box i zabrać ze sobą do pracy. Również możecie ją podać podczas nadchodzących domowych spotkań ze znajomymi. Czas przygotowania: 25 min. Porcja(...)dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jajka na twardo. Do sałatki dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
kulinarnyJaŚwiąteczna sałatka jarzynowa tradycyjny przepis, który mamy od kilku pokoleń w swoich zeszytach kulinarnych i sercach. Gości na polskich stołach w święta i na uroczystościach rodzinnych tych większych typu chrzest, komunia i tych mniejszych jak imieniny czy urodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy(...)przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie do tej sałatki? ŚWIĄTECZNA SAŁATKA JARZYNOWA PRZEPIS Składniki świąteczna sałatka jarzynowa: 4 marchewki duże
Dorota Smakujeświęta i na uroczystościach rodzinnych tych większych typu chrzest, komunia i tych mniejszych jak imieniny czy urodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora
Dorota Smakujelokali, których główną specjalizacją jest kuchnia japońska. Obok sushi możemy w niej zakosztować także innych przysmaków rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przepyszne zupy, sałatki, a nawet desery pozwalają spróbować czegoś zupełnie nowego, odkryć nieznane do tej pory, ciekawe smaki oraz sprawdzić, co jedzą mieszkańcy tak odległego od Polski kraju. Każda krakowska restauracja sushi posiada własne menu, w którym znajdziemy rozmaite
Żyję by jeśćskładników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały jak znalazł. Zobacz przepis Vichyssoise, czyli krem z pora i ziemniaków Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno . Zobacz przepis Zobacz też: Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem Steki z kalafiora w ziołowej panierce Menu na tydzień
Niedzielny kucharzbyła też przystawka – spora porcja kurek z obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi
Ugotowane pozamiataneGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka
Di gotujeSkładniki 1/2 opakowanie kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cieciorką
czarrna od kuchnimówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób
rabarbarowopieczonymi pomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami. Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki. SKŁADNIKI / 2 porcje 20 pomidorków cherry (200 g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego
cool and mintysolą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko
Weekendy w domu i ogrodzieWyrazista w smaku Składniki kabanosy 250 g ananas w puszce krojony seler konserwowy 1 słoik fasola czarna 1 puszka por 1/2 szt majonez 3 łyżki musztarda sarepska 1 łyżeczka sól … Czytaj dalej Sałatka z kabanosami i ananasem
czarrna od kuchniwsze urodziny. Mam nadzieję, że będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą
Słodkie okruszkipyszna sałatka,z trzech składników-naprawdę polecam.... SKŁADNIKI: 500G PIECZAREK PUSZKA CZERWONEJ FASOLI POR ŁYŻKA MASŁA OK 4 ŁYŻKI MAJONEZU 2 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO VEGETA PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI POKROIĆ W PLASTERKI,PODSMAŻYĆ NA MAŚLE,DODAĆ POKROJONĄ PORĘ I JESZCZE CHWILKĘ POMIESZAĆ NA MAŁYM OGNIU,ŻEBY PORA ODROBINĘ ZMIĘKŁA,JAK PRZESTYGNIE TO DODAJEMY ODSĄCZONĄ FASOLĘ,DODAJEMY MAJONEZ I JOGURT,DOPRAWIAMY VEGETĄ
Swojskie jedzonkośredni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej i ponownie wymieszać
W królestwie smaków BeatyJeżeli lubicie młodą kalarepę to zakochacie się w tej sałatce. 1 woreczek ryżu 2 kalarepy 1 ogórek długi 1/2 puszki kukurydzy kawałek pora - około 5 cm sól, pieprz majonez Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Kalarepę również ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w kostkę, pora w paski, majonez odcedzić. Posolić, popieprzyć i wymieszać
Jadło i czytadłołopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite i ładnie wyglądające kąski. Przedstawiam propozycję "zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą) 3 wątróbki z indyka olej
Weekendy w domu i ogrodzie