SAŁATKA JARZYNOWA n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych(...)drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu
Tradycyjna kuchnia inaczejkukurydzy, 1 duży por (tylko biała część), drobno pokrojony 1 puszka ananasa, pokrojonego w kostkę 2 duże jabłka (niezbyt twarde), obrane i pokrojone w kostkę 300 g ulubionej szynki, / wędliny pokrojonej w kostkę 6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę 200-300 g tartego żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach duży słoik majonezu. Sałatki warstwowe, zawsze były(...)konwencjonalne w takim zestawieniu - ale okazuje się, że po ich połączeniu komponują się idealnie. Naprawdę polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom sałatek. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Por oczyścić i drobno pokroić w półplasterki. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jabłka obrać - pokroić w kostkę. Szynkę przygotować, zdjąć zbędne skórki
Świat Domowej Kuchniprzepisy, po raz pierwszy, trafiły do czasopism. Jestem z tego niezwykle dumna Tak jak co roku o tej porze, przygotowałam dla Was małe podsumowanie najchętniej odwiedzanych przepisów. Podzieliłam je na trzy kategorie. Tym razem są to: dania główne i dodatki, sałatki i przystawki oraz desery. W każdej kategorii znajdziecie 5 najpopularniejszych przepisów. Dodatkowo na końcu zamieszczam 3 przepisy które
PatiGotujeMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą
prawdziwe jedzeniekieleckim , który otrzymałam w prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso(...)pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiKocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcelów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów(...)umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania
I tu będę miała takie teChoć z definicji oryginalna bruschetta powinna być podawana z pomidorami, bazylią i czosnkiem, w wersji, którą Wam proponuję, podaję ją z sałatką z bobem - pełną drobnych rzeczy pysznie zrobionych. Zaufajcie naturze, bób o tej porze roku smakuje najlepiej! BRUSCHETTA Z BOBEM ok. 300-400 g bobu 1-2 pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej lub serrano bryndza owcza oliwa(...)żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów. Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre
KUCHARNIAmajonezu i makaronu. Dziś druga opcja, czyli sałatka makaronowa. Pyszna, prosta w przygotowaniu i naprawdę sycąca. Możecie oczywiście zwiększyć jej ilość według potrzeby Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka makaronu muszelka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak * 6 łyżek soczewicy z puszki 2 większe ogórki kiszone (u mnie z tego przepisu ) około 2 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu (u mnie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę z puszki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posiekany por i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Naszą sałatkę podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkimajonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól(...)pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować na twardo, i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez. Ponownie wymieszać . Smacznego sałatka jarzynowa bez ziemniaków
O kuchni z uczuciemTroszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stole Składniki: 1 brokuł-500g puszka groszku zielonego puszka kukurydzy sól,pieprz do smaku- ja używam Kamis 2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezu Wykonanie : Brokuła(...)minut w osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchniSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :) A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania
Kuchnia na wzgórzujedynie, ale to dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło. Ale ja dziś nie o tym. Jak widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas. Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości(...)klasyczny sposób, bez orzechów i z marchewką. Ale otwierając szufladę z kuchennymi duperelami, zobaczyłam resztkę orzechów włoskich, które postanowiłam dorzucić do sałatki. I specjalnie zrezygnowałam z marchewki, żeby zupełnie odejść od tradycyjnego przepisu. Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich będzie pasować właściwie do większości wytrawnych obiadów. Ja zjadłabym ją nawet z dzisiejszymi pierogami, bo o gulaszach i innych kluskach
Kardamonovyspożywanie ok. 10 jaj tygodniowo (oczywiście dla osób bez przeci wwskazań), łącznie z tymi użytymi do przygotowywania innych potraw, np. kotletów. M ożemy je więc dodawać do swoich ulubionych sałatek czy innych potraw. Najlepiej wybiera ć jaj a z gospodarstw ekologicznych lub z wolnego wybiegu. Dlaczego warto jeść jajka? Otóż jajka są źródłem składników mineralnych ( siarki, potasu, sodu, chloru, natomiast(...)zniosła o wadze 1 80 g ! Rekord został zapisany w „ Księdze Rekordów Guinessa”. Czy wiedzieliście, że s korupka zawiera nawet 17 tysięcy porów, dlatego też jajk o przechowywane w lodówce może chłoną ć różne zapachy. Sałatka z jajkiem i kiełkami – przepis Wartości odżywcze sałatki: 285 kcal, B: 19g, T: 18g, W: 12g, Błonnik: 4,8g Składniki: 2 jajka, garść
Strefa Zdrowego Żywienia