przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory dodaję do wielu rzeczy. Najczęściej sosów, sałatek, past czy makaronów. Lubię je jeść również od tak Polecam Wam suszone pomidory Amkez . Jakość i smak! Składniki: 3 jajka 4-5 suszonych pomidorów Amkez 0,5 cm pora (biała część) 0,5 łyżki majonezu 0,5 łyżki naturalnego jogurtu sól i pieprz
Słodkie okruszkiEdamski, Złoty Mazur pokrojony w paseczki i sparzony por sól i pieprz 2 odsączone z wody puszki tuńczyka w kawałkach rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik 5 jajek, obranych i startych na grubej tarce pęczek umytych, pozbawionych ogonków rzodkiewek sól i pieprz posiekany gruby szczypior (z trzech cebul) Sałatkę schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitsuluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri(...)Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką. Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich
Poezja smakusałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)Ananas i białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować majonezem i układać dalej. Na samej górze powinien znależć się żółty ser i na nim również kładziemy cienką warstwę majonezu. Sałatka najlepiej smakuje jak kilka
kuchnia doskijest to sałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-) Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki(...)wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też dozujemy porcjami, chodzi o to by sałatka nie była sucha ale też by nie pływała w majonezie
Smaczne ZdroweSurówki do obiadu nigdy nie może zabraknąć. Chrupiąca z wybijającą się ostrością pora to świetna opcja do klasycznych dań z mięsem. Składniki (4 porcje) -2
Zielona KuchniaPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ
Kawa z mlekiemPyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli
Kuchnia PokoleńOgórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają na swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z tych
Smaki EwyWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do
Przepisy AleksandryKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika. Składniki: -kilka marchewek -kawałek pora -łyżka lub dwie ziaren słonecznika -majonez -sól lub przyprawa warzywna Marchewkę
Maminek kulinarnySezon na szparagi w pełni, a ja sobie uświadomiłam, że nie robiłam do tej pory samodzielnie nic szparagowego. W ogóle chyba raz w życiu je jadłam
Zdrowa Kuchnia SowyLidlu. Mam wszystkie książki, które ukazały się do tej pory i coś czuję, że na tej w tym roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :) Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza
bistro mamaspróbować oryginalnych dań pochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło. A przy okazji poczytacie też o najważniejszym kuchennym gadżecie, czyli(...)pięknie pokrojone i dopiero teraz zdałam sobie sprawę, jak tępe i nieporęczne noże miałam do tej pory 😀. Tych nowych nikomu za nic już nie oddam. Więcej produktów tej marki, a także mnóstwo innych kuchennych gadżetów znajdziecie w sklepie - Cookin.pl. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 garści jarmużu 1 szklanka upieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatity