Sylwestra miała być sałatka ziemniaczana , ale lenistwo mnie zastopowało, zostały więc ziemniaki, no to dzisiaj machnęłam ziemniaki pieczone vel Hasselback potatoes, które zostały dodatkowo przełożone serem wędzonym i szynką, czy czujecie ten aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem(...)mało składników, jest łatwa, prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Do przygotowania tak pieczonych ziemniaków wystarczą ziemniaki, ostry i długi nóż, oliwa z oliwek i szczypta gruboziarnistej soli i ulubione zioła. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, oj pyszne było! Jak dla mnie takie roladki to właściwie sałatka tylko podana w innej formie. Niesamowite połączenia sera koziego, który uwielbiam i gruszki z szynką i rukolą. Siła prostoty tego dania jest tak wspaniała, każdy składnik eksploduje smakiem w naszych ustach. Bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 4 plastry szynki prosciutto pół gruszki garść rukoli 30-40 gram(...)rukoli, słupek sera koziego i kawałek gruszki, zawijamy dość mocno całość i gotowe. Nie trzeba niczym doprawiać, samo w sobie to danie jest wyśmienite. Ewentualnie można polać oliwą z oliwek ale nie uważam by było to konieczne
Mango PapajaDziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Przygotowanie 15 min Chłodzenie(...)parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaziół prowansalskich kilka szczypt tymianku sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Fanom szpinaku polecam także przepisy: Kulki szpinakowe Sałatka ze szpinaku i pieczarek Dip szpinakowy
My Chcemy JeśćDopełnieniem każdego drugiego dania jest pyszna surówka, która moim zdaniem powinna cieszyć nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Staram się by moje surówki były kolorowe. Dziś
Słodkie okruszkiPieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy
Mienta blogowoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There(...)delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive
Martyna Cookspokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty wędzony -czosnek -przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy(...)miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki temu dzisiaj Wy możecie przygotować sami taki(...)kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny sól, pieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki
Food SquareSezon truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę z truskawkami i koprem włoskim
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLekka salatka z salaty lodowej Witam moi drodzy czytelnicy :) Dzis pokaze Wam kochani przepis na smaczna salatke, ktora robie bardzo czesto na sniadanie, kolacje
PychaDaniaJak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano
SMYKWKUCHNIImprezowa świeża przekąska dla fanów surowych, podsuszanych wędlin. Delikatna i pyszna, do tego (jak zawsze prawie;) na moim blogu) szybko się robi. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi
Zasmakuj Kuchnismażenia Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy(...)masło i starty ser koryciński. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy np. z łopatką wieprzową i pyszną sałatką
Kuchnia Bon Appetit