Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam awokado. I nie dlatego, że jest modnym superfood. :) Jadłam je już dawno, bo moja mama robiła z nim pyszne sałatki. Moim faworytem od zawsze było jednak awokado z cebulką. Trudno mi się przekonać do smaczliwki (bo tak się nazywa awokado po polsku :D) w wersji słodkiej. Awokado na słono to jeden z moich ulubionych smaków. A jako że cebula(...)jest dojrzałe? To całkiem proste - jest miękkie i da się rozgnieść widelcem. Składniki: - 1 awokado (obrane i rozgniecione widelcem) - ok. 1 szklanki posiekanego szczypiorku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli morskiej Wszystko mieszamy i zajadamy. Na zdjęciu pasta na żytnim pieczywie Męża
Smakuje zdrowopomidora 1 rzodkiewka garść ugotowanego bobu 1 łyżka pesto z rzodkiewki przepis znajdziesz tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek do udekorowania świeży tymianek do udekorowania 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy(...)lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem
Łycha smakówfotografii kulinarnej natrafiłam na świetną fotkę sałatki z grejpfruta podanej w grejpfrucie:) Ten sposób podania dodawał smaku sałatce więc pomyślałam czemu nie :) Przepis na sałatkę znalazłam na blogu designyourlife i byliśmy nią zachwyceni mimo obaw czy połączenie kurczaka i grejpfruta to na pewno dobry pomysł. Składniki na 3 porcje : filet z kurczaka około(...)kostkę (odcinając w miarę możliwości białe, gorzkie elementy). Wydrążone skórki odstawić a bok. Posiekaną czerwoną cebulę umieszczamy w miseczce z 4 łyżkami oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżkami octu i 1/8 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, smażymy, następnie kroimy na kawałki. Wszystko mieszamy razem i ewentualnie
cucinareSzparagi z krewetkami ? Ależ tak. Składniki 10 szparagów sok z 1 cytryny 125 ml oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz 250 g mix sałaty 2 duże pomidory 1 pęczek rzodkiewek 3 awokado 20 szt krewetek Przygotowanie Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem(...)pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach. Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchengorzkie, dlatego też dodajcie do niego łyżeczkę miodu - nada mu nieco słodyczy i przełamie gorzki smak :) SKŁADNIKI: Z tej proporcji wychodzi niepełna szklanka pesto. 100 - 150 ml oliwy z oliwek 50 g rukoli 30 g nasion słonecznika 20 g startego parmezanu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nasiona słonecznika prażymy(...)trakcie miksowania dolewamy małymi porcjami pozostałą oliwę, do czasu, aż otrzymamy pożądaną przez nas konsystencję pesto. 4. Gotowe pesto próbujemy, doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. Idealny dodatek do kanapek, sałatek lub makaronu :) Smacznego
W kuchni KatieWidziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc
UgotujmyTo.plCzy też mówicie dzisiaj "w końcu piątek"? Po 17:00 można uznać, że oficjalnie zaczął się weekend. Można spędzić miły wieczór, trochę odetchnąć. Do menu na
Pełny talerztylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż(...)Niektóre są wręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza ułożyć kawałki
zadanie-gotowaniesoli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo(...)pomidorów Basiron Rosso to czerwona Gouda. Połączenie sera Gouda i czerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa w sposób naturalny Ser wytwarzany z różnymi dodatkami aromatycznymi, nadający mu różnorodny smak np: czosnek
w mojej kuchniczerwca i na początku lipca wcinam bób. Jako że kilogramowy woreczek to trochę za dużo, aby zjeść na przekąskę, to staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam(...)kubek) 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass) 2 średnie cebulki szalotki 2 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny 1,5 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytrynę przelewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z połowy. Ok. 50 g bobu zostawiamy do dekoracji. Pozostałe
Poezja smakuPamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny(...)łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy
Kulinarne przygody Gatityścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia. Co ciekawe, olej z pestek dyni może(...)Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą z oliwek) w proporcjach 1:2. Odmiany dyni Nie każdy zdaje sobie sprawę, że odmian dyni jest naprawdę sporo. Postanowiłam zgromadzić tu niektóre z nich i opisać pokrótce, żeby
Smiling Shrimp200g świeżego surowego łososia (1 słuszna porcja) – 1 mała cebula – 1 mały korniszon – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek (nie zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry(...)Można posypać czarnuszką. Osobiście polecam podawać z kilkoma płatkami marynowanego imbiru, który świetnie oczyszcza kubki smakowe przygotowując je na kolejny kęs. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Kapuśniak rozgrzewający Gravlax – skandynawski marynowany łosoś .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnidania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek (z bazyliowym bulgurem i mozzarellą, z zielonym kuskus i mozzarellą, z pęczakiem, tabbouleh) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie(...)świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie:Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy
Kulinarne przygody Gatity