wspominane przez przyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu(...)minutach, ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka
Kuchnia smakówMamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest por. Dla tych, którzy lubią pory to będzie pyszne danie, a mamy nadzieję, że wszystkim posmakuje :) My bardzo lubimy różne odmiany przyrządzania pora, bo to niezwykle smaczne warzywo, a można z nim robić naprawdę dużo(...)smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze
vegetanieSałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki
Bananowe PoleZrobić dobrą pizzę nie jest łatwo. Najpierw trzeba trochę popracować podczas zagniatania ciasta (ulgę mają ci, którzy posiadają robota kuchennego), następnie należy zrobić dobry sos
Kuchnia Łukaszacoś na siłę w pomidora po to, by za chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę(...)przez 20 minut lub podsmażać na patelni. Pomidory faszerowane mozzarellą. Porcja dla 6-ciu osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie 2 minuty. Potrzebne nam będzie: 6 pomidorów, czarne oliwki, 3 kulki mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Wykonanie: Umyć pomidory. Jeżeli chcecie obrać je ze skórki, zróbcie u podstawy pomidora nacięcie nożem w formie krzyżyka, na kilka sekund
MODA NA BIOTorcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości(...)oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube
Poezja smakuzawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki(...)Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy łyżeczkę szpinaku, na który kładziemy kawałeczek sera camembert (1 łyżkę sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność
Blondynka GotujePewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOrzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu(...)dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez
upichconaprzygotowania tych kotlecików zainspirowałam się podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool prowadzonych przez Marco Ghia . Wtedy to było coś troszkę innego: olive ascolane , czyli oliwki smażone w panierce z tuńczyka. Mam oryginalny przepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj na kolacje króluje przepyszna sałata rzymska z warzywami. Łatwa w wykonaniu, smaczna, pożywna i przede wszystkim dietetyczna! Pomysł na kolacje w wersji FIT już macie
SMYKWKUCHNIWitajcie! zapraszam do Włoszech na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo
Kuchnia PROzdrowotnasię z kupieniem przez mamę thermomix-a. To właśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży(...)czerwonej cebuli. Zupa będzie delikatnie inna, ale myślę, że równie pyszna. Składniki: Ogórki – 1000g (najlepiej gruntowe) Orzechy nerkowca – 100g Sok z cytryny – 5 łyżek Oliwa z oliwek – 5 łyżek Szalotka – 2 małe Czosnek – 1 ząbek Koperek – 1/2 pęczka Pietruszka – 1/3 pęczka Estragon – 2 łyżki posiekanego (opcjonalnie) Sól – do smaku Pieprz
BlendmanWitajcie, zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Co dziś z niej zrobię, zajrzyj do mnie... Cieciorkę używam ją do zup, past, czy sałatek. Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia. Jedną(...)również na twarz i włosy :) 1) Składniki na pastę z czosnkiem: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta chilli łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek
Bike By Lifeinna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut(...)szparagów, obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe). PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek
Poranek na słodko