Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię tego typu dania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki(...)woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z "sosu", obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne. Zapiekamy około 50 min. w temperaturze 180-200 stopni
Kolorowy PrzepisownikZapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku(...)dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami . Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy troszkę cebulki i dekoruję oliwkami .Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligrilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki kukurydzianej Bataty obieramy ze skórki (ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że warto(...)minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego
Cooking Monsterryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule czerwone 1 cebula żółta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego sól pieprz papryka słodka skórka z połowy cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Ryż gotujemy na sypko. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę czerwoną i żółtą drobno siekamy i przesmażamy na oliwie ze szczyptą soli i cukru(...)zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob TastesCaprese zwykle kojarzy się z sałatką, zresztą bardzo popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie(...)wielkości marchwie 3 duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając do niej czosnek. Pomidory obieramy
Garniec Magaliestole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)chętnie sięgają w tym dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego
Chilli Czosnek i Oliwamnie w fotel. Jadłem już kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym znaczeniu of kors :) Była też makaronowa sałatka z tuńczykiem (albo inną rybą - prawdę mówiąc nie pamiętam już - w końcu spora ilość alkoholu niezbyt pozytywnie wpływa na proces percepcji i zapamiętywania), było chili con carne, była w ramach(...)trzeba robić. 5 minut i gotowe. Quesadilla występuje w miliardzie wersji. To znaczy jako nadzienia możemy użyć wszystkiego, co nam przyjdzie do głowy. Chili con carne, pomidory, oliwki, kurczaka, jakąś wędlinę... No po prostu wszystko co mamy pod ręką. Ale właśnie najbardziej klasyczną jest taka z żółtym serem. I ta ubogość dodatków wcale niczego jej nie odejmuje, jest pyszna
Marder&Marder ManufacturePo pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany
bistro mamaOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujesię go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić(...)Pieczone warzywa: 4-5 niewielkich buraków 1-2 marchewki kilka cebul szalotek kilka gałązek świeżego tymianku 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Poezja smakustymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko :)Tą pieczeń szykowałam(...)brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki.Składniki:filet z piersi indyka około 1 kgsuszony tymianek 2 łyżeczkiszyszkojagody jałowca 5-6 sztsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek)Przygotowanie:Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć w moździerzu z dodatkiem łyżki oleju. Posmarować mięso, najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby przeszło ziołowym aromatem ;) Piec
głodny alergikpajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej(...)książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje podniebienie na lekko pikantny powiew kremowych lodów. Ciasto i lody. Pomidory i camembert. Nic nie jest takim
KUCHARNIAKasza bulgur z burakami i fetą Kasza bulgur z gotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad
Taste and Cookciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe(...)szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pestki dyni do podania oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i mleczko, wrzucamy cebulę i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy
Kulinarne przygody Gatitynowo smak tego warzywa i się do niego przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć, że "dorosłam" do tego smaku, w taki sam sposób jak pokochałam kiedyś znienawidzone oliwki. Razem z mamą znalazłyśmy przepis na krem z dyni, z dużą ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego! A przede wszystkim zdrowego i pożywnego. Składniki na 5 porcji(...)Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez tą zupę dynia wkupiła się do mojej kuchni. Zrobiłam z niej wyśmienite puree, dodałam ją do sałatek na surowo i przysmażoną. Również wspaniale sprawdza się z duszoną w brytfance pieczenią
Kuchnia Pani Wiosnydojrzałe awokado – od Minotaurów, 2 duże kubki jogurtu bałkańskiego lub greckiego – od Jednorożca, 1 limonka, 2 łyżki zielonego wasabi – od rozmarzonego Szuwarka, oliwa z oliwek – od Wróżki Zębuszki, 3 łyżki cukru trzcinowego od Królewskich pszczół, sól i pieprz, kawałek melona - od kamiennego goblina Zamęt dzikich myśli rozpętał się u Hermi. Zgasiła niepokój(...)wasabi (ale to kwestia gustu). Cukier trzcinowy rozpuszczamy w oliwie (wystarczy podgrzać) i również miksujemy z ogórkami. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sałatkę. W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka
Karczma Honorietty