się z kupieniem przez mamę thermomix-a. To właśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży(...)czerwonej cebuli. Zupa będzie delikatnie inna, ale myślę, że równie pyszna. Składniki: Ogórki – 1000g (najlepiej gruntowe) Orzechy nerkowca – 100g Sok z cytryny – 5 łyżek Oliwa z oliwek – 5 łyżek Szalotka – 2 małe Czosnek – 1 ząbek Koperek – 1/2 pęczka Pietruszka – 1/3 pęczka Estragon – 2 łyżki posiekanego (opcjonalnie) Sól – do smaku Pieprz
BlendmanWitajcie, zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Co dziś z niej zrobię, zajrzyj do mnie... Cieciorkę używam ją do zup, past, czy sałatek. Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia. Jedną(...)również na twarz i włosy :) 1) Składniki na pastę z czosnkiem: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta chilli łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek
Bike By Lifeinna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut(...)szparagów, obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe). PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek
Poranek na słodkoDziś na blogu gości klasyczna sałatka jarzynowa, tym razem jednak zrobiłam ją w wersji nieco lżejszej, bo za oknem straszny upał, więc ciężki majonez wydał mi
Kulinarne przygody Gatityktórzy chcą być szczupli i zdrowi ! Potrawy kuchni z południa Europy zapobiegają bowiem miażdżycy, zawałom i dbają o naszą dobrą formę.Jest to przede wszystkim zasługa spożywania oliwy z oliwek. Mieszkańcy południowych Włoch , Grecji i Krety znacznie rzadziej chorują na serce i nadciśnienie niż inni Europejczycy. Dlaczego ? Bo zdrowo się odżywiają! Jedzą dużo warzyw, a niewiele mięsa, które czasem jest(...)proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę
Pysznosci Babci Basipoczułam się jak sklepie lub na małym bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany(...)zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca po włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się
Chilli Czosnek i OliwaTen przepis należy traktować jako źródło wyjściowe dla poszukiwania własnego smaku. Można tu bowiem dodawać bardzo różne rzeczy. Ja miałam smak na połączenie gruszek i śmierdziucha
Z butelką mleczka w tlewygodnej , przezroczystej butelce którą można postawić do góry nogami. Smak jest bardzo charakterystyczny dla sosów czosnkowych .Wyraźnie czuć czosnek z dodatkiem kompozycji przypraw. Doskonały do różnego rodzaju mięs , sałatek , jajek czy wędlin ja zastosowałam go do pizzy. Jednak nie przekonałam się do niego a to z racji dużej ilości ulepszaczy w składzie produktu , wolę sos czosnkowy własnego wyrobu(...)pizzy ale ja również użyłabym go do zapiekanek. Niestety konserwowany chemicznie. składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy z oliwek sól szczypta cukru mały brokuł 15 dag sera żółtego 2 pomidory sos czosnkowy Reypol keczup ziołowy Reypol przepis Drożdże ze szczyptą cukru rozprowadzamy wodą, wlewamy do przesianej na miskę mąki
Smakowite Daniasól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać(...)patelnię na bok. Na talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka. Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić
Piąty grzech głównyNasza ulubiona wersja sałatki caprese. W tej wersji zajadamy się nią już od dłuższego czasu. Idealny pomysł na szybką, zdrową kolację, na imprezę, jako zakąska, itp. Oczywiście najlepsza jest z mozzarellą z mleka bawolego- di bufalla, a o tą teraz nietrudno, bywa często w Lidlu, Biedronce, Kaufhlandzie, Piotrze i Pawle, różni się tylko ceną, firmą, smak ma zawsze tak samo(...)kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę Czosnek obrać, zmiażdżyć (przecisnąć przez praskę), dodać sól i dokładnie rozdusić moździerzem (można również pokroić tylko na mniejsze kawałki i rozdusić moździerzem, mnie
Smaczne ZdroweJednego możesz być pewna - ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone(...)opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj aż zmięknie, mieszając
Roślinna - blog wegańskiZa oknami znów króluje zmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne
Słodkie okruszkinaprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną(...)Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście
potrawyregionalnetemu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)wiosenne danie włoskie". Zajrzyjcie do Martynosi , Mopsa , Panny Malwinny i sprawdźcie, co one przygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę 300 g liści pokrzywy, ze szczytowych części łodyg (u mnie wymieszane z nacią rzodkiewki, zamiast pokrzywy
Chilli Czosnek i OliwaCiasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning} spora szczypta cukru 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 200 g cienko pokrojonej mozzarelli 200 g pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków(...)Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210oC ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com