sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:180/236)

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO 163

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości.   4- 6 porcji Przygotowanie 20 minut Składniki: 600 g wędzonego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Smażone ziemniaki z kurczakiem 205

                Smażone ziemniaki uwielbiałam, zajadać razem z Dziadkiem w Starachowicach. K iedy

Gaździnka warzy
Sałatka na leniwe popołudnie 276

Przychodzą takie dni kiedy nawet Brasileiro nie ma ochoty na gotowanie. Kocyk, filmik, Polonesa obok - tak, stanie przy kuchence nie... A głód nadchodziNiniejszy przepis powstał z

Smaki Brazylii
Nocne kucharzenie 127

rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło) sól pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem a następnie układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł(...)Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino. Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem. Podajemy na ciepło do sałatki. Kurczak w miodzie i cytrynach Kurczak w miodzie i cytrynach SMACZNEGO

peggiwkuchni
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 201

węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków(...)olej  do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę.  Cebulę drobniutko pokroić

Gosia gotuje
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 167

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą

Bon Appetit Małgorzaty
Południowe poranki. 116

pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure z groszku: pół szklanki groszku konserwowego ząbek czosnku   sól, pieprz 2 jajka  Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około 10 min. w tem. 180 stPo upieczeniu, nacieramy bułki przekrojonym na pół czosnkiem. Bruchciette:Pomidory kroimy na pół usuwamy gniazda z nasionami i kroimy(...)mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku:Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku.Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;)Smacznego

NaKońcuJęzyka
SAŁATKA GRECKA 605

wersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą)- 4 pomidory- 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki

Smaczne Zdrowe
Słoneczna sałatka z quinoa i ciecierzycą 183

Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.   Dla 4 osób Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godz(...)komosy ryżowej (quinoa) 3 pomidory 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle (400 g) 2 gałązki rozmarynu Kilka łodyżek drobnego szczypiorku Oliwa z oliwek 2 szczypty pieprzu kajeńskiego Cukier Sól   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Pomidory umyj, osusz, pokrój na małe ćwiartki, usuń pestki, a następnie ułóż je na posmarowanej oliwą blasze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 171

Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również(...)formie filmiku:                             6 . Frykasy  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 7. Prosta sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki

W kuchni u Moniki
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 98

pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku  sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły(...)oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam.  Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem. Bardzo fajnie smakuje z grzankami czosnkowymi

Darcia w kuchni
Salatka libanska 111

Przygotowujac rozne danai z kuchni arabskeij natknelysmy sie na przepis na salatke, ktora moglabyc serwowana do przygotowywanych wczesniej dan. Salatka ta idealnie nadaje sie do roznego rodzaju mies, ale sama w sobie rowniez stanowi idealna potrawe, np. na lunch do pracy. Okazala sie tak smaczna, ze postanowilysmy poswiecic jej caly post i przygotowac ja wspolnie z  Panna Malwinna , Mopsikiem(...)kilka pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pol garsc swiezej miety posiekanej garsc natki pietruszki posiekanej pol czerwonej cebuli pokrojonej w sieniutkie plasterki sok z polowy cytryny 1 lyzka oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia sol i pieprz Przygotowanie: Wszytkie skladniki wlozyc do duzej miski, skropic sokiem z cytryny i oliwa, doprawic do smaku sola i pieprzem, dokaldnie wymieszac. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 196

innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka  marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą(...)cytryny listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej sól biały pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej

DefinicjaSmaku
Młody bób z czosnkiem i koperkiem 187

Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania. Można jeść ze skórką, ale ja wolę bób obrany. Chociaż w trakcie obierania i tak zjadam część skórek :). Obieranie bobu może nie jet najprzyjemniejsze(...)warto się pomęczyć. Tak przygotowany bób jest bardzo dobry. składniki 1 kg bobu 2  - 3 ząbki czosnku sól 1/4 łyżeczki pieprzu 4 - 5  łyżek oliwy z oliwek pęczek koperku płatki papryki do posypania  - opcjonalnie. przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 4 - 5 minut - tak długo, aż bób będzie odpowiednio miękki. Odcedzić, przestudzić , obrać. Czosnek i koperek posiekać

Stare Gary
Kurczak w stylu marokańskim 143

Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania