Sałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, a na jej przyrządzenie wystarczy zarezerwować sobie jedynie 10 minut :) 2 porcje: * mix sałat- 2 solidne garście * szynka szwarcwaldzka- 12 plasterków * jajko- 3 szt. * słonecznik(...)łyżki Koperkowy winegret: * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży, posiekany koper- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka (ew. sok z cytryny) * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Jajka ugotować. W międzyczasie szynkę podsmażyć na suchej patelni- do zarumienienia. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zrumieni. Na półmisku wyłożyć miks sałat, dodać pokrojone w ćwiartki jajko, szynkę
Kraina Miodem Płynącadeskę, dajemy im chwilę odpocząć. Przekładamy na talerze, ozdabiamy szparagami. Delikatnie z wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze do przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek. Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym(...)możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową czy choćby marchew pokrojoną w słupki. SKŁADNIKI 2 steki z rostbefu 3 łyżki masła (zwykłe lub klarowane) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku
Karo in the KitchenDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie wiele czasu i zachwyci nasze kubki smakowe. Jak zauważyliście bardzo lubię czarne oliwki, ale nie zawsze tak było. Od może dwóch lat posmakowała mi właśnie rukola i czarne oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie
Moja smaczna kuchnianasze organizmy domagały się czegoś zdrowego, świeżego, nieprzetworzonego. Nie miałyśmy kompletnie czasu, więc musiało to być też coś szybkiego. Najlepiej takiego, co można sobie dołożyć. No wiec padło na sałatkę. Szybciutką i prostą tak, że przygotowując ją kończyłyśmy rozdziały "Diagnostyki Chorób". I tak, gdzieś pomiędzy "Białaczką kotów" a "Parwowirozą" powstała zawartość tej miseczki. Nawet nie musiałyśmy wychodzić do sklepu. Jadłyśmy(...)facebooka) miseczka była pusta. Czary? Magia? SKŁADNIKI: - Bukiet 3 świeżych sałat, - Pomidory, 3-4 (najlepsze malinowe), - Pikle z ogórków (Polecamy "Orzech") - serek ziarnisty, - majonez (najlepiej domowy) 2-3 łyżki, - oliwki czarne, - oliwki zielone, - papryka czerwona spora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula, 2-3 czerwone - pieprz czarny, - suszona mieszanka warzywna domowa
Wypisz WymalujCarpaccio z polędwicy wołowej Carpaccio z polędwicy wołowej Składniki na carpaccio z polędwicy wołowej dla 4 osób: 40 dkg polędwicy wołowej 2 duże cebule 10 dkg
Anielskie Smakiwzględu na uczulenie lub dietę. Czas oczekiwania na zamówione dania jest optymalny. W oczekiwaniu na zamówioną potrawę klient otrzymuje mały aperitif. Miałam przyjemność spróbować smacznej focacci z oliwią z oliwek oraz grissini z dipem. Jak na włoską restaurację przystało menu jest typowo włoskie. Mamy do wyboru przede wszystkim kilka rodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni(...)włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo
Projekty ze smakiempapryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej(...)Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościpojęcia jak mogła umknąć mojej uwadze ta sałatka. Robiłam ją jakiś czas temu, w dni, w które panowały okropne upały. Rukola z balkonu, brzoskwinie z działki, a reszta składników z szafki. Mało pracy, mnóstwo smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze. Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka(...)wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę z oliwek połączyłam z sokiem z kawałka cytryny, do smaku. Parmezan starłam na tarce na części do szatkowania. Wszystkie składniki poukładałam w głębokim talerzu i polałam oliwą
Blondynka Gotujemazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być dla 3-4 osób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje(...)fasolki szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa z oliwek, sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować
Plate of Joyrobiąc z niskich temperatur i dostarczając nam świeżej zieleniny do kuchni. Kolejne warzywo, które polecam do miejskiej ekologicznej uprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :). Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas(...)Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty
SzczyptaSmaQwyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana z soi niemodyfikowanej genetycznie. Najpierw musisz zrobić focaccie(...)kawałek jest sycący i taka focaccia może poleżeć bardzo długo, najlepiej zawinięta w ściereczke kuchenną. Do nadziania naszej focacci użyłam wędlina sojowa Polsoja z suszonymi śliwkami sałata lodowa marchewka oliwki bazylia Przekrój focaccię na pół w wkomponuj w nią podane wyżej składniki. Taka nadziana fociaccia jest bardzo sycąca i wystarczy nam na parę ładnych godzin! Można ją ze sobą zabrać
Z Kuchni Do KuchniPyszny i zdrowy dodatek do dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku
Pysznosci Babci BasiWygląda jak płynna czekolada, ale to wymyślony przeze mnie sos z czarnego czosnku, który doskonale komponował się ze smakiem jeżyn. Okazuje się, że sałatka wcale nie musi być nudna, może być zaskakująca w każdej nowej odsłonie, jeśli tylko postaramy się o odrobinę nietuzinkowych składników. W dodatku wbrew pozorom to danie jest banalnie proste i łatwe, jedyne utrudnienie to zdobyć wszystkie(...)produkty :) ale da się! Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół sałaty rzymskiej 2 garście jeżyn 2 ogórki gruntowe kiełki jarmużu 5 ząbków czarnego czosnku 50 ml oliwy z oliwek 50 ml wody 1 łyżka majonezu pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy do miski, dorzucamy plasterki ogórków, jeżyny, czarną komosę ryżową i polewamy wszystko sosem wykonanym ze zblendowanych ząbków
Quinoa Raz!Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów(...)boczku parzonego 2 szklanki listków rukoli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka miodu sól pieprz ser pleśniowy Roqeufort 2 łyżki orzeszków pinii Przygotowanie Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni. W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą
R'n'G KitchenPropozycja na szybką, bardzo smaczną przystawkę. Składniki 1/2 szklanki kaszy bulgur 2 pomidory świeże listki mięty 8 szt pieczarek do grilowania sól pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie Miętę pokroiłem bardzo drobno razem z łodyżkami. Pomidory przeciąłem na pół, wydrążyłem gniazda nasienne. Pomidory pokroiłem na kawałki, wymieszałem z miętą i ugotowaną wcześniej kaszą bulgur. Doprawiłem do smaku(...)Pieczarki oczyściłem, usunąłem nóżki i ułożyłem blaszkami do góry w piekarniku. Zapiekałem pod grillem w 220 C przez 15 minut. Zgromadzony w środku sok odlałem. Tak przygotowane pieczarki faszerowałem sałatką i posypałem pieprzem
R'n'G KitchenMój dzisiejszy obiad, ostatnio jestem maniakiem sałatek ;) chodzi mi po głowie sałatka z tuńczykiem, może w ten weekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru(...)pomidor sos do wyboru (ja zrobiłam koperkowy) musztardowo-miodowy (1 łyzka miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy Dijon) koperkowy (2 łyżki posiekanego koperku, 0,5 szklanki jogurtu nateuralnego, sól, pieprz) musztardowy (jogurtu, musztarda wg. smaku) jogurtowy (jogurt, sól, pieprz wg. smaku) czosnkowy (jogurt, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży wg. smaku) Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPiątek trzeba świętować :) Z tej okazji zrobiłam pyszną sałatkę w stylu nicejskim. Nie ma w niej tuńczyka w puszce, jest za to pyszny stek, nie ma jaja na twardo, jest mega jajko marynowane w szafranie, jego smak jest zupełnie inny, podkręcony na maksa. No i dodatkowy atut- jest bardzo pożywna, a wszyscy wiemy, że w piątek o takie rzeczy trzeba(...)dbać :) SKŁADNIKI na jedną porcję: Sałata: -Sałaty, najlepiej różne rodzaje -Stek z tuńczyka-1 -oliwki czarne, u mnie suszone- kilka -pomidor- 1 -czerwona cebula- 1 -kapary- kilka -anchois- 2 filety Sos: -oliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne
Kuchnia bezglutenowa LoliDodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szpinak zmięknie i nieco straci swoją pierwotną objętość, dorzucamy suszone pomidory i oliwki. Mieszamy. W tym czasie makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy go, zachowując ok. 2 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z wodą dodajemy do szpinaku. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy(...)bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek do pracy :) Ja specjalnie przygotowałam podwójną porcję tego makaronu, żeby wystarczyło nie tylko na obiad
Ratunku obiaddosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze(...)przepisie. Z pomocą przyszedł internet i ta strona składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe pieprz oliwa z oliwek sól morska papryka mielona słodka papryka mielona ostra 3 ziemniaki przygotowanie Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie
Stare Gary