dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy z oliwek, sól
Moniki Smakołykizielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę
W kuchni u Monikichleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo... Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami
Apetyt na Zieloneweekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku jogurt naturalny 165 ml 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka oregano
cooklifelubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki :* 4 kromki ulubionego chleba* pół kulki mozzarelli * 2 pomidory* listki bazylii* sól, pieprz* oliwa z oliwek Przygotowanie :Mozzarellę
Magiczne Życie Martytakie sałatki. Wspaniałe połączenie wszystkich składników, koziego sera i granatu. Warto jej spróbować, szczególnie dlatego, że jej przygotowanie zajmuje 5 minut!Składniki: 300 gram roszponki garść kukurydzy ziarenka granatu ( granat kroimy na pół i nad miseczką porządnie uderzamy w niego tłuczkiem, nasiona będą same wypadały :)) 200 gram sera koziego prażone płatki migdałowe- garść łyżka oliwy z oliwek
Mango Papajamnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA(...)takiego efektu! Czytaj więcej >> 5) TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLenymnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA(...)takiego efektu! Czytaj więcej >> 5) TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLeny1 grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna
Lubię to gotujęPita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCoś co jest eksplozją smaku, maga dawką drogocennych witamin, niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka
Malinowe Pocałunkistworzenia tej sałatki wykorzystałam zioła, które uprawiam na parapetach i na balkonie, oraz młode liście roślin, które możemy znaleźć w lesie, na łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski(...)kurkumy. Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 owoc pieprzu indonezyjskiego świeże zioła i chwasty (po kilka łodyżek): - młoda pokrzywa - młode listki mniszka - koniczyna - szczaw gajowy - musztardowiec - młode
Quinoa Raz!kolacji, sałatki :) Smacznego:) Składniki: szklanka kaszy gryczanej niepalonej szklanka żółtej fasoli pół szklanki zielonej fasoli 4 pomidorki koktajlowe spora garść kukurydzy 4 kwiaty brokułów 2 suszone pomidory sól, pieprz, lubczyk, pół papryczki chili Sos: 4-5 dużych pomidorów 1 mała cebula sól, pieprz, cukier, bazylia, słodka i ostra papryka, kilka łyżek octu winnego do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie
Zasmakuj Kuchnisałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3 duże ogórki pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 150 ml dobrej oliwy z oliwek
Quinoa Raz!sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód
SMYKWKUCHNI