letnia i delikatna sałatka, którą możemy spokojnie jeść bez obawy o linię. Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy! mix sałat np. z rukolą 1 duży pomidor 1 ogórek 1 awokado 2 ugotowane jajka (u nas same żółtka) kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku oliwa z oliwek sól pieprz Pomidora, żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwietna sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym, której smak podkręca rukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu
Moje Kuchenne RewelacjeAdama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy młoda mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka musztardy
Kuchnia BeatyDodatek mięty powoduje, że sałatka jest bardzo świeża, wręcz letnia. Myślę, że kolory na talerzu mogą niesamowicie poprawić nasze samopoczucie w tą szaro-burą zimę. A i słodko-kwaśne smaki przeniosą nas gdzieś daleko, w egzotyczne miejsca. Szczerze polecam! Składniki: 300 gram piersi kurczaka łyżka miodu wrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki
Mango PapajaSycylii. Robi się tą sałatkę warzywno-jarzynową nawet na kilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory
Z Kuchni Do Kuchnisałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka czosnku 1 cytryna sok z 1/2 cytryny świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek
Kulinarne przygody GatityKalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie
Anioły w kuchniLekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny
SMYKWKUCHNImakaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano, wymieszać i włożyć do piekarnika na kwadrans. Otrzymujemy dodatek do obiadu lub świetną bazę na kremową zupę. Lubię(...)pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze! Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest
Moja smaczna kuchniapistacji. Taka sałatka może być śniadaniem w pracy lub lekkim obiadem. Na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 1 łyżeczka liścia lubczyku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Dodatkowo: 1 czerwona papryka 4 pomidory 1 ogórek 4 łyżki pistacji 150 g sera feta 10 czarnych oliwek 1 opakowanie mixu sałat
VioletoweKucharzeniesię sałatka, którą zjadłabym na obiad, do tego aromatyczny ciepły dressing i suszone śliwki (a póki sezon trwa użyjcie świeżych śliwek od LokalnyRolnik.pl ) Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: – 1 sałatę rzymską (mała lub średnia) – 1 spora garść suszonych śliwek (w sezonie użyjcie świeżych, ekologicznych owoców) – 1 łyżkę musztardy francuskiej – 1 łyżkę oliwy z oliwek
Szybko Tanio Smacznieprzygotować coś lekkiego. Sałatka z grillowanym kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :) Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z piersi kurczaka 2 garści fasolki płaskostrąkowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa Dressing: 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Kucharzycapokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę
Czerwień i błękitoliwek. Odstawiłam do lodówki. W międzyczasie rozmroziłam szpinak i dotąd mieszałam i gotowałam go w garnku aż odparowała z niego woda. Dodałam sól, pieprz,czosnek, pokrojone drobno suszone pomidory i łyżkę śmietany. Łososia wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po jego upieczeniu nałożyłam na niego szpinak i podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Polecam
potrawyregionalnepostanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie
Codzienne Gotowanie