gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem. Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu. Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! O właściwościach j armużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin. Takie danie(...)czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek
Ostra na SłodkoSałatka z makaronem i kurczakiem to taki mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy(...)pierś kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka makaronu penne rigate Barilla 6 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju roślinnym 1 łyżka pestek słonecznika 0,5 czerwonej cebuli opcjonalnie kilka oliwek kalamata 2 łyżki octu balsamicznego mieszanka sałat (radicchio, rzymska, lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente
Kulinarne InspiracjeOttolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były(...)Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego
Stare Garylato jest trendy żeby być fit. Trzymamy więc fitnesową linię z sałatkami “Fit&Easy”. Łatwo nie jest, ale czego się nie robi dla dobrego samopoczucia i gdy widzimy, ze waga idzie w dół!! Dziś trochę piekąca w język rukola, ze słodkim melonem, oscypkiem i uprażonymi ziarnami sezamu. Pycha!! Rukola w melonie Składniki na jedna osobę: ½ melona garść rukoli(...)Myjemy melon, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i łyżeczką wykrawamy z miąszu kulki. Na dnie melona układamy rukolę, melonowe kulki, serek i posypujemy prażonymi ziarnami sezamowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego! Ten przepis również bierze udział w zabawie kulinarnej dla blogerów "Inspiruje nas Fit&Easy
Mia Cucina SofietaTa surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty
Smakuje zdrowoChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej
Trzeci talerzNormal 0 21 Makaron razowy – 30 dag Kukurydza – 1 puszka Groszek konserwowy – 1 puszka Ogórek kiszony – 2 szt Oliwki – 1 łyżka Cebulka marynowana – 2 łyżki Schab – 30 dag Papryka słodka Przyprawa do gyrosa Sól Zioła prowansalskie Jogurt naturalny –100 ml Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimna woda , odcedzić. Wsypać do miski(...)pieprzem, papryką i przyprawą do gyrosa oraz ziołami, polać oliwą, wymieszać i zostawić na ok. pół godziny. Następnie upiec na rozgrzanej patelni, przestudzić, pokroić w paski i dodać do sałatki. Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny
Camilla w kuchniSezon na świeże figi w pełni, spieszę więc z pyszną sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku, zupełnie inne niż znane nam wszystkim figi suszone. W tej chwili dostępne w większości sklepów, w bardzo przystępnej cenie. Polecam, dla mnie ten smak jest bajeczny... :-)Dodatkowo można również dodać po pasku sera pleśniowego typu(...)świeżych fig- 4 garście rukoli- 2 kulki mozzarelli (po 125g każda)- duża garść świeżych listków bazyliiSos :- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon- 2 łyżki octu balsamicznego- 8 łyżek oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub pudru)Składniki sosu dokładnie wymieszać, konsystencja ma być jednolita.Na talerze wyłożyć ruccolę, z fig odciąć zdrewniałe końcówki, podzielić na kawałki (ja każdą kroiłam na 4 części), ułożyć
Smaczne ZdroweBardzo dobra słodziutka, pożywna sałatka i co najważniejsze szybka w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z Kuchnii Lidla. Składniki: sałata (taka jaką lubicie, najlepiej pomieszać 2, 3 rodzaje sałat może być mix sałat z rukolą i sałatą dębową, do tego trochę sałaty lodowej i garść świeżego szpinaku, jeśli nie mamy aż tyle rodzajów lista może być krótsza ;)) 1 czerwona cebula (nie rezygnujcie(...)kurczaka 1/2 świeżego ananasa sos: 6 łyżek oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przyprawiamy pierś (ja użyłam sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Obieramy ananasa i kroimy w dość grube plastry i wrzucamy na patelnię. W tym czasie łączymy sałaty, kroimy cebulę i kładziemy na sałacie. Przygotowujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiTahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny błyskawiczny piątek to dla mnie dzień urlopowy więc przygotowałam sobie rano słoiczki z łososiem do zabrania ze sobą w drogę. Bo jedziemy dzisiaj na wycieczkę
Magiczne Życie Martyshakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy. Przepis na sałatkę znalazłam u Yotama Ottolengi w książce „Jerozolima”, zmieniłam proporcje składników, ominęłam w składnikach rzodkiewkę i surową cebulę, która była zdecydowanie za ostra i dawała za bardzo palące wrażenia. SKŁADNIKI 1 duży(...)gałązek mięty i kolendry ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI SOSU 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobnego cukru sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenkurczaka pokrój w dużą kostkę i włóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie. Ananasa obierz(...)przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając je na folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia, polewając marynatą, i obracając je podczas pieczenia. www.alma24.pl
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszna,chrupiąca i pikantna tak w skrócie można opisać to co dla was właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2
Wielki apetytSkładniki na 4 porcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1
Kulinarny karnet Christopheraposiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać. Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 0,25 szt sałata lodowa 1 garść agrest 5 szt. śliwki węgierki 5 szt. pomidorki koktajlowe 0,25 szt. cebula czerwona kiełki rzodkiewki(...)rozłożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i fileciki z sielawy. Posypać kiełkami rzodkiewki i polać sosem winegret. Sos winegret - ząbek czosnku, bazylia, sok z 0,5 cytryny, oliwa z oliwek, sól
Kulinarny karnet Christophera