Sałatę masłową uwielbiam i znam w dwóch wersjach z młodszych lat. Pierwsza, bardziej klasyczna ze śmietaną, cukrem, czasem dla urozmaicenia z dodatkiem rzodkiewki. Druga wersja to
Zasmakuj Kuchniwspaniale się ze sobą komponuje. To moja ulubiona sałatka na samotne wieczory. Schowana pod kocem, mogę ją chrupać w nieskończoność. Do tego kubek gorącej herbaty i jest wspaniale! Składniki sałatka na dwie porcje 2 duże garści miksu sałat (można przygotować go samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat) 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem(...)różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Komosę ryżową płuczemy zimną wodą na sitku. Odmierzamy 1 szklankę wody i wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania wody (uważając by garnek się nie przypalił!) W czasie, gdy gotuje się komosa rozkładamy dwie miski i do każdej wrzucamy po garści miksu sałat. Czas
Fill The Bowlmasala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku(...)marynuje. Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek. SMACZNEGO
Gotowanie Patkijako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna alternatywa ale i bardzo zdrowa. Do kaszy jaglanej nie muszę nikogo przekonywać, wszyscy doskonale wiecie jaka jest smaczna i jakie cuda robi dla naszego organizmu. To co, do dzieła! Składniki: 200 gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki(...)minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie zapraszam
Mango Papajapowinna na stałe zagościć w każdej diecie. Już mi chodzi po głowie jakiś sernik - jaglarnik z sezonowymi owocami albo ciasteczka jaglane. Sprawdźcie moje przepisy na pieczony sernik kokosowy z kaszy jaglanej i sernik na zimno z truskawkami. cena za 1kg: 4,7 zł ! ( w sklepach stacjonarnych za 350g zapłacimy co najmniej 3zł) link do tego produktu na badapak.pl(...)link do tego produktu w sklepie badapak.pl 4. Słoniecznik (2kg) Tutaj skusiła mnie przede wszystkim cena. Słonecznik jest świetnym wypełniaczem ciasteczek owsianych. Po uprażeniu używam go do posypywania sałatek i zup kremów. Ostatnio dodaję go również do pesto i świetnie się sprawdza. cena za 1 kg: 6,20 zł link do tego produktu w sklepie badapak.pl 5. Pistacje (1kg) Pistacje
two broke sistersgłębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.. Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie(...)Kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą kilka minut i dla mnie gorycz jest niewyczuwalna po tym zabiegu. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gotuję zatem wodę i wypłukaną lub wymoczoną kasze wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki oleju. Kaszę
w mojej kuchniproces. W tym rozdziale dowiesz się, czym jest kuskus, jakie są rodzaje kuskusu i dlaczego warto go wypróbować w swojej kuchni. Kuskus to rodzaj kaszy, który ma pochodzenie w kuchni północnoafrykańskiej. Jest to drobnoziarnista kasza, wykonana z mąki pszennej lub jęczmiennej. Kuskus ma delikatną konsystencję i neutralny smak, co czyni go doskonałym dodatkiem do różnych dań. Wybór rodzaju kuskusu(...)można podawać jako dodatek do różnorodnych dań. Może być świetnym zamiennikiem tradycyjnych skrobi, takich jak ryż czy ziemniaki. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać kuskus jako dodatek: Sałatka z kuskusem: Dodaj ugotowany kuskus do sałatek z warzywami, suszonymi owocami, orzechami i ulubionym dressingiem. Kuskus jako nadzienie: Wykorzystaj kuskus jako nadzienie do papryk, bakłażanów lub innych warzyw. Danie z kuskusem i owocami
Podstawy GotowaniaDOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch(...)Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie
Karo in the KitchenDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem(...)postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie do jej nadziewania używać mięsa, albo do mięsa zamiast ciecierzycy użyć kaszy lub ryżu. Kuchnia to zabawa i postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 średnie
Mieszam w Garnkuspożycie owoców do 1-2 sztuk dziennie, pijemy tylko wodę, zieloną herbatę lub czarną kawę. Dodajemy do naszej diety ryż: basmanti, jaśminiowy, sushi, itp. i inne bezglutenowe pseudozboża np. kasze (gryczana, jaglana), komosę ryżową. Jemy : ryby, drób, chude mięso i jajka, owoce morza. Bez ograniczeń: brokuł, sałatę, kalafior, itp. Nie liczymy kalorii z warzyw, które nie zawierają skrobi. Ograniczamy spożycie(...)szpinak lub inne warzywa kawa lub herbata Przekąska: 1 banan Obiad: 100-250 gram chudego mięsa warzywa 1-2 garście orzechów Kolacja: 100-250 gram chudego mięsa lub ryby sałatka z brokuła szklanka ugotowanego ryżu Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nie jestem dietetykiem ani trenerem. Powyższy wpis miał na celu pokazania Wam jednej z dróg, którą można się kierować przy
PaleoLifezupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu znajdziemy propozycje na smaczne i zdrowe koktajle, soki a także lemoniady. Wszystkie przepisy są zdrowe a co najważniejsze bardzo szybkie do zrobienia. Ja jeszcze(...)Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone
Radość kipiąca uśmiechem.Żeberka z młodą kapustą to kolejna propozycja po domowej kiełbasie à la gołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępianę. Gdy rosół będzie gotowy, odcedź wywar i oddziel mięso od warzyw. Możesz użyć wywaru jako bazy do innych potraw, a mięso wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych lub sałatek. Przed podaniem dopraw rosół solą do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki. Jak gotować rosół - podsumowanie Gotowanie rosółu to piękna i aromatyczna sztuka, która pozwala na przygotowanie pysznej i zdrowej(...)eksperymentowania z różnymi składnikami i przyprawami, aby stworzyć swój unikalny i smakowity rosół. Smacznego gotowania! Poznaj inne artykuły: Gotowanie na parze Jak gotować rosół? Komosa ryżowa jak gotować Kasza gryczana jak gotować Fasolka szparagowa jak gotować? Kasza jaglana jak gotować? Czerwona soczewica gotowanie Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Gotowanie na parze Jak gotować rosół? Komosa ryżowa
Podstawy Gotowaniadostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa.:) Tunezyjski kurczak z kaszą kuskus.Składniki:podwójna pierś z kurczaka;1 duża czerwona cebula;2 marchewki;600 ml bulionu;4- 5 łyżek oliwy z oliwek;po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka;1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy(...)podlewamy go 300 ml bulionu i dusimy około 25 min. Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem.Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso.Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat
Miksturownikkwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo i wspierają układ odpornościowy. Zalecana jest 1 garść dziennie. Ja jem z poranną kaszą jaglaną lub owsianką/granolą. Można też podjeść w ciągu dnia jako przekąskę. Olej lniany - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega(...)cukrzycy i chorób krążenia. Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej
Qlinarnie i Qlinarnie