Połączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na
Kuchnia Łukaszakcal i 2,5 g tłuszczu. To spora różnica jak na krótką imprezę u cioci, która prawdopodobnie będzie się starała wepchać w nas o wiele więcej niż tylko sałatka ;) Z książki dowiemy się także o tym czy tłuszcz tak naprawdę tuczy, czy powinniśmy używać soli i ostrego chili. Znajdziemy także podstawowe informacje (takie jak kaloryczność, zawartość błonnika i białka(...)skutków „bycia na diecie” jak niektórzy moi znajomi, którzy większość czasu marudzą i płaczą jacy to są nieszczęśliwi, że nie mogą jeść tego czy tamtego. Ja wcinam kasze i warzywa ciesząc się z tego i często nie mogę się już doczekać kiedy pójdę w końcu na spacer do lasu! Jeżeli jesteście pozycją zainteresowani zakupić ją możecie bezpośrednio
Mr. Tastetakże uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości(...)większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy
Kulinarne przygody Gatitydodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki na 6 porcji: 6 udek z kurczaka bez skóry i kości 12 cienkich, długich(...)mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką
Czerwień i błękitzaskoczeniem, ale muszę napisać, że ziemniaki są niskokaloryczne ! W porcji 100 g (1 średni ziemniak) znajdziemy zaledwie 73 kcal, czyli znacznie mniej niż w takiej samej porcji kaszy czy makaronu. Oczywiście tych kalorii będzie więcej, jeśli zdecydujemy się podać ziemniaka w połączeniu z sosem, albo w formie smażonej, czy pieczonej z dodatkiem tłuszczu. Ziemniak jest idealnym przykładem(...)Twoim przypadku ugotować ziemniaki dzień wcześniej, a następnie schłodzić je przez noc w lodówce, by następnego dnia skomponować z nich swój ulubiony posiłek. Podobnie postępuj z makaronem lub kaszą. Wystudzony i potem ponownie podgrzany ziemniak lub makaron jest trudniejszy do przyswojenia przez nasz układ trawienny, dzięki czemu cukier w nich zawarty wolniej trafia do krwioobiegu i nie podnosi drastycznie poziomu
Natka Pietruszkiinto the dough. Pour the batter into silicone mold. Bake for about 20 minutes. Enjoy! *** PROTEINOWE CIASTKO Z PESTKAMI DYNI /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy 50 g ugotowanego groszku (około 2 łyżek); może być z puszki 2 jajka 2 łyżki protein z pestek dyni 1 łyżka dowolnej mąki 2 łyżki syropu klonowego lub cukru(...)mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje do jajek, sałatek, pomidorów czy... lodów waniliowych
Poranek na słodkośredniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna(...)miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i serem feta. Wszystko to polać oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem
Calzonella.comDzisiaj będzie na "obiadowo" :) Przygotowałam danie złożone z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz gulaszu z indyka :) Dzięki firmie SyS otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów(...)wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)Gorąco polecam
Emcia PichciWielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. Składniki: 3 duże filety(...)minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 2-3 minuty. Można również dodać do sosu sparzoną wcześniej żurawinę. Podawać z kaszą lub ryżem i ulubioną surówką
Czerwień i błękitmłodej kapusty z rzodkiewkami i fetą powstała (jak to u mnie bywa), bo została mi luźna połowa kapusty. Prawie zawsze z takich „resztek” robię surówki lub sałatki. Fetę i rzodkiewki ostatnio dość często mam w lodówce, więc wiadomo było co wyląduje w misce z kapustą. Płatki migdałów z kolei były w ogóle nieplanowane, ale My zeżarł cały łuskany(...)tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy
Kardamonovysiebie. Pisałam Wam parę dni temu o tym, że w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie nad kolejnymi potrawami z gruszkami, jabłkami i dynią. Sałatki, koktajle, ciasta, owsianki. A, no i zupy, przecież w końcu mamy porę roku najlepszą na zupy (przynajmniej jeżeli o mnie chodzi). Dziś podczas porannego spaceru z moją córką, pomyślała(...)smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jagodami Artykuł Racuchy z tartymi gruszkami
KardamonovyNiewiele jest smaczniejszych duetów niż kozi ser i pieczone buraki. Ale serek ubity w chmurki jest niebiańsko smaczny. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato
Niedzielny kucharzBardzo smaczna i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Słodka dzięki czarnej porzeczce, ostra dzięki musztardzie i ząbkom czosnku. Najlepsza gdy postoi chwilę w lodówce i smaki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzy można zrobić fajne szybkie danie w egzotycznym klimacie nie udając się do specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak. Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną
Kuchnia PROzdrowotnastężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy lub słonecznikowy do prażenia(...)wsypujemy kasze jaglaną. Solimy i gotujemy przez około 15 – 20 minut nie zapominając aby bardzo dokładnie mieszać również przy samym dnie. W garnuszku obok rozpuszczamy masło na małym ogniu trzymając go tak długo aż zacznie pachnieć orzechem i łapać brązowy kolor. Zdejmujemy z wierzchu delikatnie białkowy kożuch a czysty, klarowny płyn dodajemy do ugotowanej, miękkiej kaszy z grochem. Dolewamy też
karmelowy