Wydawnictwo Samo Sedno rozpędziło się kulinarnie! Po doskonałych Retrowarzywach i Kipiącej kaszy dostajemy do rąk kolejną ciekawą książkę kucharską: Strączki . Jej autorką jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej(...)Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet
GRUBY WAŁEKDziś u mnie taka szybka, kolorowa sałatka, pełna letnich smaków, bo trzeba korzystać z warzyw póki świeże. Składniki: 1/2 szklanki kuskusu dwie garście pomidorków koktajlowych
Cynamonowe szczęściejajka sadzone po izraelsku (Emaliowany Czajnik)Jajko sadzone idealne (Widelce)SADZONE LOVE (It's My Little Yummy)Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale)Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa)Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni)Jajko w papryce (Jagodziana Coffee)Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku)Kanapka(...)Apetyczna Kuchnia)W koszulce czy bez:Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...)Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść)Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce (Widelce)Tosty z jajkiem w koszulce (Lawendowy Poranek)Leśne śniadanie (Lawendowy Poranek)Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem (Codzienne
bastalenadobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się publikacje traktujące o roślinkach, strączkach i innych kaszach i wszystkie wyglądają podobnie. I nagle pojawia się Sarach i kradnie moje mięsożerne serce. Przepisy niekonwencjonalne, które uwielbiam, pomysły, rady i co ważne – przepisy pisane w taki sposób, że spełniają
ladykitchenJuż kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są
Kuchnia ŁukaszaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać. Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone na kilka(...)bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki
Moje Kuchenne RewelacjePyszna, mięciutka karkóweczka delikatnie słodka, aromatyczna. W sam raz na niedzielny obiad. Do ziemniaków, kaszy, makaronu. Dzieciom i Tatowi bardzo posmakowała i na pewno często będzie u nas gościć. 1,5 kg karkówki niecała szklanka soku malinowego 20 dag suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę(...)stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety
Kuchnia Łukaszatakie jak muffiny czy serniki. Dla miłośników kuchni azjatyckiej, warto spróbować przyrządzenia tradycyjnych chińskich bułeczek bao z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim. Można również wykorzystać parowar do przyrządzenia kolorowych warzywnych sałatek z dodatkiem ulubionych sosów i orzechów. Dodanie różnych przypraw, sosów i dodatków pozwala na tworzenie unikalnych smaków i kompozycji. Można zastosować aromatyczne zioła, cytrusy, marynaty, a nawet sosy na bazie(...)regionów świata. Warto wypróbować różnorodne przepisy na potrawy gotowane na parze, aby odkryć nowe smaki i zadowolić podniebienia całej rodziny. Smacznego! Przepisy gotowanie na parze - video Poznaj inne artykuły: Kasza jęczmienna jak gotować ? Gotowanie w parowarze przepisy Jak gotować w szybkowarze? Soczewica czerwona gotowanie Przepisy gotowanie na parze Kasza orkiszowa jak gotować? Karp jak smażyć ? Jak długo piec żeberka
Podstawy Gotowanianajbardziej lubię, kolorowe i bardzo smaczne ;) Tak na marginesie, zauważyliście, że mam nowe pojemniki?:D Kurczak miodowo- musztardowy i kuskus z warzywami Składniki: połówka piersi z kurczaka kasza kuskus mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy. Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw. Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam
Czerwona Porzeczkabędą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut, aby grzyby zmiękły. Grzyby wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy, tylko wrzucamy do niej przepłukany pęczak i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki wraz z kaszą przepuszczamy przez maszynkę. Najlepiej(...)grubości. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 min na każdą ze stron na średnim ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy solo, z ulubioną sałatką, sosem lub innymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia od dwojgajednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki(...)startego ząbku czosnku + sól i pieprz Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny
Kuchnia Ellieodżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. Miąższ ma dość zwarty, jest za to mocno wilgotny(...)BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU) 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe W dużej
Grunt to przepis!