salatka z kaszy - 1522 przepisów (strona:80/102)

Sałatka z bobem i kuskusem 277

nasiona znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również(...)uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z fasoli mung 124

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy(...)kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze

Łycha smaków
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 136

sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące.Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy

Ostra na Słodko
Amarantus jak gotować ? 41

główne rodzaje amarantusa: liściasty i ziarnisty. Amarantus liściasty nadaje się do gotowania podobnie jak szpinak czy jarmuż, natomiast amarantus ziarnisty to nasiona, które można gotować podobnie jak kaszę czy ryż. Dla początkujących kucharzy zalecamy rozpoczęcie od amarantusa ziarnistego, ponieważ jest on łatwy w przygotowaniu i ma delikatny smak. Przygotowanie amarantusa przed gotowaniem Przed rozpoczęciem gotowania amarantusa ziarnistego, warto zadbać(...)cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i posyp natką pietruszki. Amarantus ak gotować - podsumowanie Gotowanie amarantusa to prawdziwa przyjemność dla kucharzy poszukujących nowych smaków i zdrowych źródeł odżywienia. Ta niewielka roślina kryje w sobie mnóstwo możliwości kulinarnej eksploracji. Od amarantusa liściastego po ziarnisty, od sałatek po zupy – amarantus ma wiele do zaoferowania

Podstawy Gotowania
Kotleciki mielone z pęczakiem 200

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

bistro mama
Quinoa z pieczonymi warzywami 131

sałatka z komosą ryżową. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy

Moja Galeria Smaku
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 142

kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki:   2 cukinie (15-20 cm każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej 5 -6 kawałków suszonych pomidorów w oleju . 1 duża cebula  1 marchewka (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pakowanie sera mozzarella (1 kula) 2 łyżki oliwy + oliwa z suszonych pomidorów Sól, pieprz,  1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko. Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na  plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Cukinie przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ dość głęboko

Moja Mama Gotuje
Gulasz z szynki tradycyjny 138

kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Sałatka

codojedzenia
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 156

pryzmat jedzenia. Nic też lepiej nie obrazuje przemian społecznych i kulturowych jak przemiany na stole. Każda dekada ma swoje wartości, swoich biesiadników i dania. Zaczyna się od kulebiaka i kaszy gurjewskiej. To niezwykle pracochłonne dania, których przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata(...)wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej na wschodzie nie może się obyć żadna Wigilia, Sylwester z Jedynką czy urodziny. Danie to pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Obiady z pomidorami – 10 najlepiej ocenianych przepisów 36

wytrawną tartę z pomidorami, pomidorowy ryż z ciecierzycą, pomidorowe leczo, pulpety w sosie pomidorowym i inne pyszne przepisy, które warto przygotować. Zobacz również 20 przepisów na obiady i sałatki z pieczarkami – https://viagusto.pl/co-zrobic-z-pieczarek-ponad-20-przepisow/ PRZEPISY – OBIADY Z POMIDORAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Wytrawna tarta z gorgonzolą i pomidorami Sprawdzony przepis na wytrawną(...)Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. Sprawdź inne… ZOBACZ PRZEPIS KASZA JAGLANA zapiekana z POMIDORAMI Mając kilka bardzo dojrzałych pomidorów postanowiłam zrobić ryż zapiekany z pomidorami, który już kilka razy miałam okazję próbować. Jednak w… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z aksamitnym

Via Gusto
Jaglanka ze świeżymi owocami 203

Jeśli macie kaszę jaglaną w lodówce z poprzedniego dnia,lub nie macie pomysłu na kaszę jaglaną, to polecam z czystym sumieniem...z owocami! Zawsze smakuje, szybko się robi i jest niesamowicie zdrowa! Składniki kasza jaglana ugotowana na sypko olej kokosowy virgin do podgrzania kaszy białe winogrona jeżyny 2 łyżki soku z acerola opcjonalnie kiwi gold granat Wszystkie owoce odpowiednio przygotuj(...)podziel. Ugotowaną kaszę jaglaną podpraż na oleju kokosowym. Wsyp wszystko do miski. Dodaj soku z acerola. Wymieszaj. I zabierz ze sobą wszędzie. Ja zabieram ją jak zwykle w słoiku I love Glass od Friends of Glass  , czemu? Bo lubię szkło. Bo jest neutralne, bo nie przechodzi zapachami, bo wszystko przez nie widać. Bo nie jest toksyczne. Bo nie deformuje

Z Kuchni Do Kuchni
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 169

Witajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie

Kuchnia PROzdrowotna
Włoska sałatka z tuńczykiem! FIT LUNCH BOX! 853

Jak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano

SMYKWKUCHNI
Sałatka z fetą i kuskusem 76

Sałatka z fetą i kuskusem idealna do pracy i na imprezę. 150 g kuskusu, 1 nieduża lub 3/4 czerwonej papryki, 1 mała cebula (najlepiej cukrowa), 200 g sera feta, 3 -5 łyżek czarnych oliwek, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, oliwa, sok z cytryny, Kuskus wsypać do miseczki, wlać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Wlać wrzącą wodę(...)poziom kaszy. Przykryć i odstawić aby kasza wchłonęła płyn. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić na 3, 4 plasterki. Wymieszać kuskus z papryką, cebulą, serem feta i oliwkami. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem

królestwo garów
Quinoa z porem i ziołami 137

Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik(...)ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę

Moja Galeria Smaku
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 158

kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią(...)opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy

Kulinarne przygody Gatity