pozostałe dni jest bogata w węglowodany złożone (kasze, bataty, warzywa korzeniowe), które to mają uspokoić nasze nadnercza. Autorka zachęca też, żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka
kruche babeczkiDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych. Składniki na pełny talerz / 4-6 porcji (danie samodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik
Pełny talerznich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać z lekką sałatką, by stworzyć obiad doskonały. Pycha! Polecamy całą rodziną! Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiuZiarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do
Moniki Smakołykisałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmarynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę
bastalenaPrzepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka. Mam nadzieję, że na
Przepisy Aleksandrypieprz ziołowy szczypta cukru 1 łyżeczka octu winnego Kaszę ugotować w 400 ml osolonej wody, odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć, zamieszać i wystudzić, Łososia osączyć z oleju, paprykę , pomidory i cebulę posiekać drobniutko. Dodać posiekaną zieloną rzeżuchę i szczypiorek. Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem, doprawić sałatkę, wymieszać i schłodzić przed podaniem. Dostałam do testowania
Gotowanie jest łatwekawą, kawą i nudną kanapką lub jakąś szybką sałatką. Dziś zaburzę tę zharmonizowaną monotonię. Zapraszam na wegańską wersję jaglanki, która również świetnie się sprawdzi w roli deseru.Do jej przygotowania wykorzystałam przygotowane przeze mnie mleko z orzechów włoskich. JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. /własny;/ na 3-4 porcje 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka z orzechów włoskich
W kuchni Karmel-itkiziemniakami, figatelle – pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina w pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki: 600 g ligawy cielęcej 100 g łoju wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego 3 – 4 ziarna(...)godzinę w ciepłej wodzie kaszę pęczak, dolewamy odrobinę wody, dodajemy masło i bardzo delikatnie mieszamy wszystko razem, tak by nie rozpadły się pulpety. Przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu przez 35 – 40 minut. Po tym czasie posypujemy suszoną żurawiną, doprawiamy octem piwnym lub winnym, zagotowujemy i podajemy na stół. Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Steki bavette z sałatką
WojnaNaSmaki.plżeberka nabiorą świeżości i tropikalnego aromatu. Kasza bulgur : kasza bulgur to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych dodatków takich jak ziemniaki czy ryż. Ma delikatny orzechowy smak, który dobrze współgra z żeberkami. Warzywa na grillu : skomponuj danie z żeberkami, grillowanymi warzywami (np. papryką, cukinią i bakłażanem) i lekkim sosem na bazie jogurtu lub oliwy. Sałatka colesław : świeża sałatka colesław z białej kapusty
Moja Książka Kucharskasmakowy będzie wspaniały! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej(...)przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki
Mój pomysł namilion sposobów. Jako dodatek do sałatek i dań głównych, możemy posypywać nimi kanapki, zmielone i połączone z odrobina wody stosować jako zamiennik jajek w wypiekach – pod wpływem płynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów
Moja Mama Gotujeprzynajmniej 2 dni! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia(...)przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnywczorajszym obżarstwie :) Miejsce 2 Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik ) Miejsce 3 Karkówka pieczona na świąteczny stół ( klik ) Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik ) Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik ) Miejsce 6 Leśny mech ( klik ) Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik ) Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Kaszę kuskus zalać wrzątkiem ( 250ml) i przykryć talerzem - odstawić do napęcznienia. W między czasie zamieszać dwa razy. Gdy kuskus napęcznieje i jest już miękki odstawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać z papryką żółtą, ogórkami konserwowymi, cebulą, pomidorkami, kukurydzą ( jeżeli nie lubisz większej ilości kukurydzy w sałatkach użyj połowę puszki), kabanosami oraz serem żółtym
W kuchni u Monikipędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki temu dzisiaj Wy możecie przygotować sami taki(...)quinoa i pomidorami Kaszę quinoa ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie przepłucz pod wodą. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Awokado przekrój na połówki, wyjmij pestki i skrop sokiem z cytryny. Grilluj, aż stanie się złotobrązowe od spodu. Następnie wypełnij sałatką. Mrożona herbata Herbatę zaparz i wystudź
Food Squarebulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan
My Chcemy Jeśćmalakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Krokiety bezglutenowe Naleśniki
Weekendy w domu i ogrodzieminut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była wcześniej podgotowana i patisonik spędził samotnie trochę czasu na pieczeniu, to wszystko szybciej się zrobiło. Gdybyśmy nadziali go na początku, to potrzebował by znacznie więcej minut by zmięknąć. Można go jeść jako samodzielne danie, z ulubionym sosem np. tzatziki lub jako dodatek do sałatki
Karczma Honoriettyostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz z rukolą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt wymieszany z majonezem oraz przyprawami delikatnie, razem wszystko wymieszać. * do sałatki możemy dodać pokrojoną parówkę Smacznego
kgwjanczewogravlax, z pieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania dotarły do nas dania główne. Otrzymałam idealnie wysmażony i różowy w środku kawałek jagnięciny, podanej na kaszy jaglanej, z zasmażaną włoską kapustą, panchettą
karmelowyInspiracja na smaczną i prostą sałatkę z tuńczykiem, kuskusem, czerwoną fasolą, groszkiem i kukurydzą. Idealna do lunch boxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej
kulinarnyJaBardzo proste, szybkie i sycące danie. Z reguły podaję je z ryżem,ale dziś stwierdziłam że wykorzystam makaron. Bez kurczaka też jest bardzo dobre ;)
W kuchni bez szafek