sałatka z granatem - 755 przepisów (strona:41/51)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować  jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona(...)Składniki soda oczyszczona w połączeniu z jednym z niżej podanych składników maślanka, kwaśne mleko, jogurt, laban ocet lub soku z cytryny cream of tartar (kwaśny winian potasu) melasa (z granatów, z karobu, z buraków, itd.) Przygotowanie - wybieramy jeden z wariantów - każdy z nich odpowiada 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (w razie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brzoskwiniowy budyń jaglany 105

Kasza jaglana ma doprawdy całe spektrum zastosowań. Uwielbiam ją w sałatce, jako dodatek do obiadu lub właśnie w formie kremu lub budyniu. Przemycona do diety w taki sposób nawet nie zostanie zauważona przez potencjalnego niejadka lub osobę, która kategorycznie kaszy jaglanej jeść nie ma w planach. A taka kasza jaglana do doskonałe źródło białka, węglowodanów i składników mineralnych. Jest lekkostrawna(...)jaglanej + woda do gotowania  2-3 brzoskwinie z syropu + 1/2 szklanki syropu  1/2 szklanki jogurtu naturalnego  łyżka miodu  laska wanilii  Do dekoracji: granat, brzoskwinie, jogurt i pistacje  Podaną ilość kaszy jaglanej ugotuj w szklance wody z laską wanilii do wchłonięcia płynu. Nie zależy nam aby była sypka ale najlepiej żeby nie była

Mango Papaja
Królik pieczony w piwie i miodzie oraz "Jeszcze jeden dzień" 156

papryka węgierska w proszku (jest łagodniejsza od chili) sól pieprz (niewiele, tylko dla zapachu) 2-3 łyżki oleju ok. 250 ml jasnego piwa łyżka miodu (jasnego) łyżka melasy z granatem (jest kwaskowata, mało słodka) Króliczą tuszę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą dobę. To ważne, by królik(...)przykryciem. Ustawić temperaturę na 180 stopni C. Piec 1,5-2 godziny, w połowie czasu odwracając mięso. Po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Podawać gorące mięso z dowolnymi sałatkami i surówkami. Polać sosem z naczynia. ----- Podobne: Golonka w piwie i miodzie Królik pieczony w winie Pieczony królik maślany "Jeszcze jeden dzień" to moja pierwsza przeczytana książka Mitcha Alboma

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 166

zachwycają się dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest(...)szklanki daktyli 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ciemnego kakao 2 małe puszki mleczka kokosowego (po 165 ml) esencja waniliowa - opcjonalnie do dekoracji: 3-4 banany na wierzch granat sok z połowy cytryny wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze stewia na dość sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy

Przysmaki Karolki
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 149

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku(...)Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie i także jako sałatkę. Koszt: 6 zł za jedną kanapkę (wychodzą cztery) Przygotowanie: 20 minut Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Artykuł Tuńczyk z jabłkiem

Kuchennyviral.pl
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 140

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku(...)Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie i także jako sałatkę. Koszt: 6 zł za jedną kanapkę (wychodzą cztery) Przygotowanie: 20 minut Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Tuńczyk z jabłkiem w kanapce Artykuł Tuńczyk z jabłkiem

Kuchennyviral.pl
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 134

zjedzenia.  Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą(...)Dlatego, że owoce najlepiej jeść w odstępach od posiłków lub na wejście (tak jak w kuchni perskiej – a w niej cała symfonia egzotycznych owoców  kaki – persymony, arbuzy, granaty …). Natomiast o ile owoce trawimy bardzo szybko. Zjedzone na końcu posiłku muszą czekać na swoją kolej. Po drodze fermentują, zakwaszają organizm i powodują niezbyt sympatyczne efekty specjalne, jak gazy

MODA NA BIO
Książki kucharskie 2 129

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)drążyć i się czepiać. Przepisy proste, książka w sumie fajnie napisana, więc idealna na prezent dla kogoś, kto zaczyna przygodę z gotowaniem. Samar Khanafer „Hummus, za’atar i granaty” – język polski Książka uczestniczki programu Master Chef. Na początku byłam sceptycznie nastawiona, jednak w miarę czytania pochłaniały mnie smaki i zapachy Libanu. Co prawda cały czas się upieram

ladykitchen
Śledzie pod pierzyną 913

razem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste(...)śledzi. Przyjemna praca z łyżeczką, bądź widelcem zostanie wtedy wynagrodzona bogatym smakiem. Z przepisów polecam wam także śledzie po kaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledź z granatem . Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie pod pierzyną 3 podwójne marynowane płaty śledziowe 3 kartofle 3 marchewki 3 jabłka szara reneta 2 jajka ugotowane na twardo cebula

Kuchennyviral.pl
Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy 132

swoje różne dziwactwa i do nich z pewnością należy nieprawidłowe używanie nazw. Tak więc moi drodzy, żeby było jasne to surówki są z surowych warzyw i owoców, a sałatki z ugotowanych/upieczonych/podsmażonych składników- jasne? Ilość porcji podaję Wam orientacyjnie, bo ja sama taką michę zjadam jako posiłek, a jak coś zostanie, co się prawie nie zdarza do zabieram w pudełku(...)suchej patelni. Moja rada: wrzućcie wszystko to możliwie największej miski, a mieszajcie poprzez potrząsanie miską, żeby nie potrzebnie nie „szmacić” składników. Smacznego! ps. Te klika pestek granatu do dla bajeru do zdjęcia   Artykuł Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 139

żywnością. 2. Nasiona chia - niesamowicie odżywcze nasionka, idealne do tzw. puddingów. Przejmują smak płynu, którym są zalane, zwiększając przy tym kilkukrotnie objętość. Mogą być także używane jako posypka do sałatek czy dodatek do musli. Tutaj podobnie jak z ksylitolem - bardziej opłaca się zamawiać większe paczki przez Internet. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji spróbować i boicie się(...)czasu do czasu". 4. Musli - cukier to prawdziwa plaga w produktach tego typu. Trudno jest znaleźć niesłodzone musli, na szczęście tutaj nie mamy tego problemu. Niestety w musli z granatem zamiast owoców mamy kostki żelowe owocowe, ale już w musli z jagodami goi mamy suszone owoce bez udziwnień. Ciekawym dodatkiem jest tu inulina (należąca o grupy błonników pokarmowych), która

Powiedz dietom nie
Tabbouleh z komosą ryżową 139

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów(...)cytryny duży pęczek natki pietruszki pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat  (przepis na baharat) 100 ml oliwy pestki z dużego owocu granatu sól, pieprz Przygotowanie: Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz

Smakowity Blog Kulinarny
Tajlandia od kuchni 179

Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice(...)Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów, tak soczystego i intensywnego w smaku mango… Na uwagę zasługują również arbuzy, granaty, smocze owoce, langsaty oraz śmierdzące, ale mimo to pyszne duriany i jackfruity. To tylko garstka spośród dostępnych tam owoców. Możemy je kupić w całości, lub gotowe do jedzenia - obrane

Zawsze głodna!
Domowy sok pomidorowy 156

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jakie naczynia kuchenne kolekcjonuję? 143

nich podany hummus z suszonymi pomidorami i podpłomykami. Talerzy mam naprawdę sporo, ale tylko nieliczne sztuki lubię szczególnie. Podobają mi się zwłaszcza jasne kolory, ostatnio połączenie bieli z granatem. Zauważyłam, że w stylizacjach kulinarnych lubię podobne kolory do tych, które znajdują się w mojej szafie na ubrania. Jasne barwy, na próżno szukać w mojej szafie koloru czarnego, nie znajdziecie tego(...)szwedzkim sklepie. W jednym z moich ulubionych kolorów, które chętnie prezentuję na zdjęciach kulinarnych i doskonale zestawia się w połączeniu ze śródziemnomorskimi potrawami jak ta na zdjęciu, czyli sałatka z fasoli i cieciorki z parmezanem. Talerz, który kojarzy mi się z upalnym latem, zresztą w tym okresie właśnie go kupiłam,dlatego też zestawiam go z letnimi napojami, kupiony w szwedzkim

Moja smaczna kuchnia