pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby
Kulinarne Fantazje MarioliViolaPassion Wspaniała zdrowa i ożezwiająca sałatka pochodząca również z Syrii. Nie ma nic tu dla nas nowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka
Viola cooks with passionJeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej
Mienta blogoknem szaro, buro i deszczowo, więc miło byłoby przypomnieć sobie smaki lata. Dlatego proponujemy Wam dziś tropikalną sałatkę owocową. Będzie smakować i dzieciom i dorosłym, zwłaszcza kiedy doprawimy ją odrobiną rumu :) Składniki - proporcje na 2 osoby Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Roman","serif";} 1 banan 1 pomarańcza 1 figa, 1 owoc kaki 1 owoc granatu 1 mango 1 kiwi, 1/2 melona 1/4 arbuza w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki rumu Przygotowanie Owoce pokroić w kostkę, wymieszać, chwilę schłodzić w lodówce. Taka sałatka jest dobrym dodatkiem na przyjęcia dla dzieci. Wystarczy dodać do niej dla zaostrzenia smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam na owocowe małe co nieco :) składniki: 3 plastry świeżego ananasa 2 banany 1 mały granat 2 garście płatków kukurydzianych 3-4 łyżki jogurtu Ananasa pokroić
Monia miesza i gotujetowarzystwie, zwłaszcza czerwonego wina Gorąco polecam Przepis na jedną miskę sałatki z serem pleśniowym i winogronami. SKŁADNIKI: 1/2 opakowania sałaty roszponki 150 g winogron jasnych 150 g sera pleśniowego niebieskiego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ( użyłam o smaku granata ) PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, a następnie przesypać(...)sałaty. Ser pleśniowy pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Wsypać połowę uprażonych płatków migdałowych. Oliwę z oliwek przelać do kubeczka, dodać ocet balsamiczny i wymieszać, polać sałatkę i wymieszać. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Sałatka z serem pleśniowym i winogronami może być podana od razu po przygotowaniu, ale nie traci na swoim smaku podana kilka godzin po przygotowaniu
WSZYSTKO SMACZNESałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał być również granat i tego też nie dostałam :( dlatego wersja zmieniona nie mniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :) 1 łyżka musztardy Dijon(...)marynujemy wedle zaleceń producenta. Zamykamy w torebce do smażenia i smażymy. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Odkładamy na bok. Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy
ClauditteMissCookingDziś zamiast obiadu przygotowałam dla siebie pyszną owocową sałatkę z granulowanymi otrębami śliwkowymi. Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemniż pięć minut (czasem wystarczy tylko zalać go wrzątkiem). Danie z kuskusem przygotowałam w formie sałatki na zimno, ale kuskus idealnie nadaje się do dań z sosem czy warzywami. Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu, 1,5 szklanki wrzącej wody, 1 małe awokado, 1 mały granat, 4-6 małych ogórków konserwowych, 4 łyżki niesłodzonej kukurydzy z puszki, garść rukoli, 2 łyżki
Pełna Lodówkagrillowanych warzyw sałatka z bobu sałatka z pieczonych warzyw z bundzem prosta sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka świeżych i posiekanych igiełek z rozmarynu. Przygotowanie: Wszystko mieszamy na pastę. Marynata ma być gęsta, jeśli
ladykitchenkurczaka itd. Jak to z każdą sałatką, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food SquareSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos. Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem
Kolorowy PrzepisownikPrezentuję dziś Wam bardzo prostą, szybką i pyszną sałatkę. Jej bohaterką jest komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Jest to pseudozboże, tzn roślina, która ma bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków". Quinoa jest źródłem pełnowartościowego(...)kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany pęczek pietruszki i ziarenka owocu granatu. Wszystko razem mieszamy z komosą. Na oliwie szklimy przez 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek i paprykę chili. Następnie dodajemy krewetki, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Gotowe krewetki dodajemy do sałatki
Smakowity Blog Kulinarnysylwestrowe już przygotowane ? Mam dla Was przepis na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na imprezach. Sałatkę przygotujecie bardzo szybko wykorzystując tylko kilka składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli podacie ją na zimno też będzie dobra. Składniki: 1 kg brukselki 1 granat 200 g orzechów nerkowców pieprz parmezan 3 łyżki oliwy z oliwek Brukselkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie
noteskulinarnyfiga