wielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki(...)dużej miski i przestudzić. W międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut
Gosia gotujeKiwi Grapefruit Granat Dzięki naturalnym enzymom zawartym w grejpfrutach spożywanie ich przyśpiesza proces metabolizmu i powoduje szybsze spalanie kalorii. Enzym ten występuje zarówno
ClauditteMissCookingwpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki. Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi listkami świeżego tymianku i zmiażdżonymi(...)nuż) źle wpływa na miętę. Do kuskusu wmieszać też natkę kolendry lub pietruszki, awokado i wcisnąć sok z cytryny. Dodać też kukurydzę, rodzynki i owoce granatu. Posolić do smaku Podać z cząstkami cytryny. Taka sałatka doskonale komponuje się z mięsami z grilla, hamburgerami lub kebababem. Podana samodzielnie jest zdrową przekąską na lunch
Sztuka gotowania w/g Samiryprzepis :) Z góry dziękuję, a nóż widelec uda mi się zebrać trochę głosów do końca m! Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem 1/4 główki młodej, białej kapusty sól 2 łodygi selera naciowego 1 mały owoc granatu 1 małe jabłko ze skórką łyżeczka soku z cytryny(...)kostkę. Granat obieramy i wyciągamy z niego karminowe pesteczki. Jabłko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ciemniało. Ser kruszymy na kawałki. Wszystkie wyżej wymienione składniki dodajemy do miski z kapustą i lekko mieszamy. Z musztardy, soku z cytryny i odrobiny majonezu ucieramy dressing. Polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryjako lunch bo jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją przyrządza. A jak u was z sałatkami? Często wybieracie taki lekki posiłek zamiast typowego schabowego? Składniki: dwie garście roszponki 2 plastry szynki parmeńskiej 30 g sera koziego 1 jajko owoce granatu 3 pomidorki koktajlowe łyżka pestek słonecznika łyżka pestek dyni ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Na talerz kładziemy wcześniej(...)osuszoną roszponkę, następnie na nią kładziemy przekrojone wzdłuż plastry szynki. Ser kozi rozkruszamy na mniejsze kawałki i posypujemy nim cała resztę. Granat przekrawamy na pół i wydobyte owoce z jednej połowy lądują na naszą sałatkę. Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu razem z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi (moja sałatka na zdjęciu jest bez jajka
Dominacja smakusezamowej TAHINI 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 250 g jogurtu naturalnego PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku DO PODANIA: pestki granatu, świeża kolendra, CHLEBEK PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy(...)około 2-3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, wykładamy na talerz. Podajemy z ulubioną sałatka, chlebkiem pita i sosem tahini. Można udekorować pestkami granatu i listkami kolendry
cool and mintysałatkę a’la caprese z różnych składników n.p. z buraka , z kiwi, z awokado. Tym razem Piotrek przywiózł z Niemiec oprócz mango, granatu i awokado – persymonę, czyli kaki. Postanowiłam zrobić kolejny eksperyment wzorując się na włoskiej sałatce caprese i połączyć ser mozzarella, (który zawsze mam w lodówce) ze słodkim owocem kaki. Powstało coś nowego, kolorowego, a jednocześnie pysznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MOZZARELLĄ! - dwie garście ulubionej mieszanki sałat - 1/2 małej dojrzałej gruszki - 50 g sera mozzarella - 2-3 łyżki ziaren granatu - 1/3 zielonego ogórka - 3 cieniutkie plasterki polędwicy surowej wędzonej - listki mięty - jako sos do sałatki użyłam oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, doprawiłam do go solą i pieprzem dodałam odrobinę wody Ogórka, gruszkę kroimy w cienkie plasterki
SMYKWKUCHNIspotkanie z najbliższymi lub na kolację?;D Tak jak szybko ją zrobiłam - tak szybko zniknęła z naszego stołu;) Polecam sałatkę z charakterystycznej w smaku rukoli z dodatkiem oliwek, mozzarelli i innych świeżych warzyw. Wszystko posypane ziarenkami granatu i polane aromatycznym słodko - wytrawnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu. Składniki: opakowanie rukoli 2 x opakowanie 125 g mini(...)łyżka miodu sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: 1) W misce wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę, dodaj wszystkie składniki wraz z pestkami granatu, przypraw do smaku. 2) Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj do sałatki. 3) Smacznego
Zasmakuj Kuchnijapońskiej (z której w końcu wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem
Codzienne GotowanieSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam
Polska ZupaLubimy takie obiady - mięso i sałatka z warzywami i kuskusem, który praktycznie sam się przygotowuje. Dzisiejsza propozycja została zainspirowana przepisem Donny Hay z jej najnowszej książki - Szybko, świeżo, prosto - do nas ta idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w za'atarze. Tak przygotowanego kurczaka zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Kurczaka podać na sałatce z kuskusu, posypać świeżymi ziołami. Smacznego
Plate of JoyPyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI 1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki 2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjedanie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Ale wiecie co.. kalafior smakował mi nawet lepiej niż bakłażan. Pieczony kalafior
Cooking for Emily