może od dziś będę mówić "dziką różą na sałatce", bo fantastycznie połączył wszystkie składniki w jedną przepyszną całość ;) Mam nadzieję, że Was przekonałam do tego zdrowego śniadania, a teraz zdradzę jak je zrobić :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści czerwonej sałaty 1 mała czerwona pomarańcza pół niewielkiego granatu 2 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Dzika Róża(...)granatu Wykonanie: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do sałaty. Z owocu granatu odkrawamy kawałek, z którego wyciskamy sok do dressingu, a pozostałą część owocu wyłuskujemy do sałatki. Posypujemy wszystko quinoą i polewamy sosem zrobionym z wymieszanego dżemu, soku z cytryny, oliwy i soku z granatu. Już możemy jeść, więc smacznego
Quinoa Raz!zostałam poczęstowana tą sałatką. Zaintrygowała mnie po raz kolejny. Postanowiłam zrobić ją w święta systematyzując jednocześnie ilość wykorzystanych składników, wg własnych upodobań i potrzeb. Sałatka z rukolą, łososiem, serem pleśniowym i granatem 50 g rukoli 100 g sera z szarą pleśnią, ale nie kremowego tylko twardego 100 g wędzonego łososia 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
Dzieje kuchennej WiewióryMenu tym razem było mniejsze, składało się z 3 dań, ale było mega smaczne : Ciasto owsiane z chałwą kakaową Małże a'la Teo Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu Teo Vafidis zaczął warsztaty od wprowadzenia i opowiedzenia nam o sobie, o Grecji, a także o daniach, które będziemy przygotowywać. Bardzo sympatyczny człowiek, z dużym
Parowar Facetaastmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce. Sok smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Lubie granata jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. Wiem ze teraz w moim domu napewno będzie gościł tez ten sok, który jak sami widzicie ma wiele właściwości zdrowotnych. *Pigwa Pigwa to przede wszystkim świetne
Z Majeczką w kuchniskładzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek(...)leczniczych owoców. Warto korzystać z jego dobrodziejstw, dodając do codziennej diety, czy to w postaci soku, koktajlu, w sałatce… i nie tylko. Te małe ziarenka poprawią samopoczucie i dodadzą sił witalnych. Jako ciekawostkę dodam , że „zwieńczony naturalną koroną czerwony owoc granatu, od wieków stanowił ornament herbów królewskich. Rzymianie nazywali go „jabłkiem kartagińskim”, jednak to nie oni odkryli cudowne właściwości rubinowych
mojewypiekiinietylkooraz klasyczny dressing z winnego octu i oliwy. To wszystko tworzy tą niezwykła sałatkę. Idealna do zabrania ze sobą do lunch boxa , by przejść później przez dzień bez strachu, że zgłodniejemy. Zabrałem ją ze sobą na zajęcia już nie raz! :) KOKOSOWA PANNA COTTA Z SOSEM Z GRANATU Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek(...)zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki , pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion
Food Squarekurczakiem, pomarańczą i awokado. Synek ostatnio przysłał mi z Niemiec paczkę, w której oprócz słodkości znalazłam kilka sztuk różnych owoców: awokado, mango i granat. Bardzo mnie te produkty ucieszyły, będą to dodatki do sałatek. Jest listopad, a za oknem oszronione dachy bo jest mróz, więc postanowiłam przygotować pyszną, słoneczną sałatkę. Jednym z jej składników było awokado. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięliści. A smak? Słodycz owocowych plastrów doskonale współgra z intensywnie ostrym akcentem rukoli. Wykończenie stanowi wspaniały pomarańczowy sos, nadający sałatce orzeźwiającej soczystości. Mam nadzieję, że brzmi obiecująco. Składniki: 100 g liści rukoli 150 g truskawek 2 pomarańcze 3 łyżki pestek granatu 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki płatków migdałowych odrobina sosu balsamico (opcjonalnie) do podania Rukolę równomiernie rozłóż na talerzu(...)odłóż na bok, a z pozostałości wyciśnij sok do małej miseczki. Na przygotowanej rukoli układaj naprzemienne warstwy truskawek i pomarańczy, a następnie posyp pestkami granatu. Do soku pomarańczowego dodaj łyżkę syropu klonowego, zamieszaj i polej sałatkę uzyskanym sosem. Na koniec posyp płatkami migdałów i ewentualnie udekoruj sosem balsamico. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiFarrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Gemista Paella z warzywami Paella z kurczakiem i królikiem Sałatka z bulguru ze szczawiem Pilaw ze szparagami i bobem Pilaw z kurczakiem i granatem Risotto z dynią i grzybami Ryż z soczewicą z Libanu Korzenny pilaw z bobem Sałatka z kuskusem na upały
Chilli Czosnek i Oliwatego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki
DefinicjaSmakudodaje aromatu (Frankowi nie mogliśmy o tym "cymamonie" nic powiedzieć), składniki sałatki należą do mojej ulubionej mieszanki. Żeby nie było tak och i ach, to powiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :) Składniki : 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy
bistro mamapepe PRZYGOTOWANIE Surówka Kapustę bardzo cienko siekamy. Sałatę endywię rwiemy na małe kawałki. Marchew i buraka obieramy, następnie kroimy w tzw. zapałki. Granat przekrawamy na pół i delikatnie wyłuskujemy ziarenka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Sos musztardowo-miodowy W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z 2 łyżeczkami miodu i 1 łyżeczką musztardy(...)ciotolina mescolate 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1 cucchiaino di senape e 2 cucchiaini di miele; aggiustate di sale e di pepe. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem miodowo-musztardowym, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Podajemy od razu po przygotowaniu **** Prima di servire condite l'insalata con salsa precedentemente preparata e amalgamate bene tutti
La grande e la piccola cuocaDzisiaj kolorowo i smacznie i zdrowo. Rukola z gruszką i granatem to fajne połączenie smakowe. Znajdziemy smak słodki, słony i kwaśny. Na talerzu fajne kolory więc
Ala piecze i gotujemnie na poranną kawkę z ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka. Podpatrzona w "O jabłkach". Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym 2 jabłka 1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi
Dzieje kuchennej Wiewióry