Pyszna, prosta sałatka z figami, których o tej porze roku jest pod dostatkiem, kwaśnym granatem i mozzarellą, której smak pasuje do mniej i bardziej wytrwanych dań. Całość jest utrzymana w tonie słodko-kwaśnym, dzięki temu sałatka ma świeży i lekki smak. Składniki (na 2 porcje): 1-2 figi 1 kulka sera mozzarella (125 gram) 1/2 granata garść rukoli
Mango PapajaSmaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1. Mix sałat umyć i osuszyć. 2. Tuńczyka odsączyć(...)feta pokroić w małą kostkę. 4. Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu
Szalona Kuchnia Ewelinyascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy(...)powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą
Kuchnia Bon Appetitłososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą
Stare GaryPotrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju
MarcinChefUwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne
Jak gotować i nie zwariowaćkiedy przyjdzie czas na kolację Jamie również nas nie zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem(...)warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy
Plate of Joyspaceru z moim Narzeczonym, porobiliśmy trochę zdjęć, pochodziliśmy po lesie, teraz pijemy pyszną gorącą herbatę... To teraz przejdziemy do smaczniejszej części posta :). Mam dla Was pyszną sałatkę z wędzonym łososiem, winogronami, selerem naciowym, granatem... Kto ma ochotę? Szybka w przygotowaniu, smaczna... Zapraszam... :) Składniki: 3-4 łodygi selera naciowego 2 opakowania wędzonego łososia 10 kulek ciemnego winogrona 10 kulek jasnego winogrona(...)puszka kukurydzy (np. Develey ) kulki z 1/2 granata jogurt zmieszany z majonezem sól pieprz Wykonanie: Łodygi selera naciowego kroimy w plasterki, łososia wg uznania. Winogrona przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy na oko jogurt naturalny wymieszany z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przepyszna sałatka, chrupie dzięki selerowi naciowemu
Trufelkowokurczakiem możecie zrobić sobie również do “pudełka” do pracy Zobacz też: Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku pomidory
Kuchnia Bazyliiokazuje to tam znalazłam przepis na sałatkę lepszą niż wszystkie zrobione dotychczas :) Oczywiście bez zmian się nie obyło, zrezygnowałam np. z sosów, ale efekt mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 1 dynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
Dzieje kuchennej WiewióryPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było jak zrobić zdjęcia
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki na 2 porcje: ser kozi w roladzie rukola 1/4 granata 3 łyżki żurawiny ze słoiczka 1 łyżka octu balsamicznego garść płatków migdałowych oliwa z
Moja Galeria SmakuKilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj
bistro mamaJesień i zima to czas, kiedy tęsknie za świeżymi truskawkami. Aby poprawić sobie humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo(...)poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki na 2 porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy
UgotowaćZima to straszny czas, kiedy nie ma świeżych warzyw i owoców. W grudniu są jeszcze granaty, persymona i cytrusy, które chociaż jadą do nas milion kilometrów
GRUBY WAŁEK