Przepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKUDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaEgzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie
Kuchnia PROzdrowotnaNic tak dobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta, szybka
Słodkie okruszkiZa oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę mieszamy(...)kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchniazasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz jasna :) Roboty przy tym mało, komplikacji wcale, a smak powala na kolana. Dla mnie takie dani to nie nowość, więc powaliło mnie na kolana, jak zobaczyłam ile makaronu nałożył(...)Chcecie? Tym czasem wracam do przepisu :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 grube plastry sera z miętą Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej 100 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz makaron spaghetti Bugatini pęczek natki pietruszki odrobina masła Wykonanie
Blondynka GotujeDziś królują ziołowe inspiracje z rumiankiem na czele. Daje on ulgę żołądkowi, pomaga na alergie i działa przeciwzapalnie. Za sprawą młodej marchewki nasz wzrok się ożywi
Kuchnia PROzdrowotnaKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)świetna od razu zapisałam, co i jak robiłam po kolei. Jest naszym kolacyjnym daniem stosunkowo często i jak dotąd nie znudziła się jeszcze. Zachęcam do wypróbowania. Z podanej ilości składników robię zapiekankę w formie wielkości ok. 22 cm na 35 cm. To daje 6 całkiem sporych porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie
I tu będę miała takie tesamodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki(...)wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki. Smacznego
Słodkie okruszkiNa pewno zdarzyło się Wam i to nie raz, że został makaron z obiadu. Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar FacetaPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia ŁukaszaW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQszczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy. Co za piękny ogród na talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj; Jajka marynowane w czerwonym winie Składniki: 10 jajek 1 czerwona papryka 1 szklanka octu winnego białego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku listek laurowy kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku sól,ostra papryka mielona Wykonanie(...)wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Podajemy w sałatce lub jako osobną zakąskę ułożone na talerzu z rzeżuchą. Smacznego
kgwjanczewoMój ulubiony dział kuchni, czyli sałatki.Sałatka ponoć bardzo znana, a ja o niej dowiedziałam się nie tak dawno.Bardzo smaczna, lekka i przyjemna sałatka. Zapraszam Sałatka z selerem naciowym i żurawiną dwie piersi z kurczaka jedna paczka selera naciowego 2 garści żurawiny suszonej przyprawa do kurczaka/kucharek pęczek kopru pęczek szczypiorku majonez jogurt naturalny Selera myjemy, osuszamy i kroimy(...)Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso się odpowiednio zetnie. Koper i szczypiorek umyć. Kroimy zieleninę. Sparzamy żurawinę, gdy wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki. (po wystudzeniu) Dodajemy majonez i niewielką ilość jogurtu naturalnego dla zneutralizowania smaku majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia moimi oczami