salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:184/235)

Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 221

Kasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu.  W przeciwieństwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 124

odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1291

Moja kolejna improwizacja na temat piersi z kurczaka które tak bardzo lubia moi synowie. Nudzie mówimy dość!! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 30 dag żółtego sera 5 łyżek Ziołowo Mi! od Ziarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:  rozmaryn

Z Majeczką w kuchni
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 191

Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie(...)wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 193

Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś Smażony 230

dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.  Łosoś Smażony - Składniki:Ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska)Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło(...)powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Kurkuma - przyprawa życia 146

leczeniu zapalenia stawów hamuje produkcję kamieni żółciowych skutecznie zwalcza depresję obniża poziom cholesterolu i glukozy łagodzi niestrawność żołądka może opóźniać procesy starzenia   JAK STOSOWAĆ KURKUMĘ ? Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania(...)działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Waldorf w galaretce. 272

słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1 duże jabłko1 garść orzechów włoskich uprażonych1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne375 ml wodysok z cytrynysos:3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka startej(...)galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka brokułowa (z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami) 168

    https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g

Di gotuje
Surówka z białej kapusty 183

Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie.  Tylko ona  ma zdolności

mojewypiekiinietylko
Maślane słone ciastka z pestek z dyni 231

Święta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to

Kuchnia PROzdrowotna
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 144

gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam odmiany Hokkaido) 3 ząbki czosnku czubata łyżka marynowanego imbiru 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 100 g ricotty garść(...)chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg smażony 155

jaka pyszna ;-) Tym razem bez zbędnych dodatków, tylko tyle by czuć idealny smak ryby. Ja moją robiłam na oleju, ale można wykorzystać masło klarowane. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi połówka cytryny mąka do obtoczenia (np. Wrocławska) przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia (lub masło klarowane) WYKONANIE Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć(...)żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna). Jako że ryba jest zrobiona na tłuszczu, to polecam do obiadu ziemniaki i lekką sałatkę (zamiast frytek). Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia. Moje rybki smażyły się łącznie około 23 minuty i były miękkie. Wypatroszone pstrągi przed usunięciem

Passions hobbies life
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 203

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam(...)grzybami i pieczona dynią, gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  "Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina

Chilli Czosnek i Oliwa
Czosnek marynowany 192

Składniki : 12 dużych główek czosnku olej Składniki na zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki(...)zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania