Jakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar FacetaPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia ŁukaszaW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQszczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy. Co za piękny ogród na talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj; Jajka marynowane w czerwonym winie Składniki: 10 jajek 1 czerwona papryka 1 szklanka octu winnego białego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku listek laurowy kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku sól,ostra papryka mielona Wykonanie(...)wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Podajemy w sałatce lub jako osobną zakąskę ułożone na talerzu z rzeżuchą. Smacznego
kgwjanczewoMój ulubiony dział kuchni, czyli sałatki.Sałatka ponoć bardzo znana, a ja o niej dowiedziałam się nie tak dawno.Bardzo smaczna, lekka i przyjemna sałatka. Zapraszam Sałatka z selerem naciowym i żurawiną dwie piersi z kurczaka jedna paczka selera naciowego 2 garści żurawiny suszonej przyprawa do kurczaka/kucharek pęczek kopru pęczek szczypiorku majonez jogurt naturalny Selera myjemy, osuszamy i kroimy(...)Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso się odpowiednio zetnie. Koper i szczypiorek umyć. Kroimy zieleninę. Sparzamy żurawinę, gdy wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki. (po wystudzeniu) Dodajemy majonez i niewielką ilość jogurtu naturalnego dla zneutralizowania smaku majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiktóre chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić(...)jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron: 232 Okładka: twarda Artykuł “Zdrowe słodkości na każdą
Ugotowane pozamiataneAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI
Kuchnia PROzdrowotnaChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
CzarnawisienkaPrawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyliśmy wołowinę z udźca wołowego. Składniki 1 opakowanie rukoli 5 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów 300 g mozzarelli 400 g polędwicy wołowej 200 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy(...)osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie. Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku
R'n'G Kitchensolą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę(...)smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt
Chilli Czosnek i Oliwasałatka jest bardzo znana, my ją uwielbiamy. :-) Kiedy znudzi się już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy(...)żółtek i osobno kroimy w drobną kostkę. 2. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Składniki układamy kolejno w miseczce: białko, cebula, ogórek, 1/2 puszki tuńczyka, 1 i 1/2 łyżki majonezu, żółty ser, tuńczyk, kukurydza, ogórek, majonez, żółtko
Szefowa kuchniSezon na truskawki w mojej kuchni otwarty :) Rozpoczynam od trochę zmienionej klasyki, czyli truskawkami z balsamico i pieprzem. Dodałam mozzarellę, by było bardziej pożywnie. Składniki : 3 liście sałaty lodowej kilka liści mięty omszonej 2 rzodkiewki kulka mozzarelli 14 truskawek łyżka balsamico lub 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lnianego grubo mielony pieprz Sałatę dobrze opłukać, porwać na kawałki(...)połówki. Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs". Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :) ------------ Podobne: Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziegarście rukoli 8 cieniutkich plasterków polędwicy łososiowej 4 plastry sera (dałam ser Mimolette Euroser) 18 kulek małej mozzarelli 7 pomidorków cherry 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Przygotować ślimaczki serowe. Na desce ułożyć obok siebie dwa plastry polędwicy a na nich plaster sera. Zwinąć w rulonik i pokroić na kawałki(...)były elastyczne, myślę że dobry będzie gouda. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Gotowe ślimaczki, kulki mozzarelli oraz pokrojone pomidorki ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z sosem balsamicznym i polać sałatkę. Można podawać
Monia miesza i gotujepapryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek świeżej kolendry • 4 łyżki oliwy z oliwek • sól • składniki ucieramy w moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki(...)podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor
Luźna Kuchnia