Jak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś
W kuchni wieczoremPodstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :) Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem
Walijskie PichcenieCzerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie
Magiczne Życie MartyKwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary. Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych
SzczyptaSmaQsięgnięcia po kolejną przekąskę. Najlepiej jest więc sięgać po produkty o niskiej gęstości energetycznej i/lub łączyć je z tymi o wysokiej gęstości. Warto przy tym pamiętać, że najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia jest tłuszcz (1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, podczas gdy 1 g białka lub węglowodanów to tylko 4 kcal). Nadmiar spożywanego tłuszczu zwiększa gęstość energetyczną diety. Produkt Ilość kcal(...)ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy we krwi po spożyciu pokarmu testowanego
Powiedz dietom nieWielkimi krokami zbliża się wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły
VioletoweKucharzeniejest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera(...)minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany ser na talerzu i udekorować pomidorkami, ziołami i sosem vinaigrette. Innym sposobem wykorzystania halloumi z grilla jest dodanie go do sałatek. Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy is a post from: naRuszcie.plThe post Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieślad po nim zaginie. Pod przykryciem pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy dip - blendujemy czosnek z majonezem, serkiem i przyprawami. Próbujemy i dodajemy tego, czego brakuje naszym zmysłom. Mieszamy wszystkie składniki razem z kukurydzą i ziarenkami. Gotowe! :)) Indor. Jedna z naszych ulubionych, dietetycznych opcji na drób. Mięso natarte tak aby moc było czuć (pikantne i mocno aromatyczne) i usmażone bez dodatku tłuszczu(...)rewelacyjne, więc polecamy. Odrobinę (nam przynajmniej) przypominają pomidory malinowe z własnej działki :) Cebula ananasowa. Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami cebuli. Czerwona wiedzie prym w naszej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją do sałatek ale kiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola" "Prażone ziarna
Wypisz WymalujBazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia, koją nerwy , a nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu
Życie na widelcuGYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry(...)najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem Składniki -schab -bagietka -mix sałat -wędzony ser żółty -vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie Jak zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić
Z Kuchni Do Kuchnibędzie trzeba uzupełnić jej ilość. Poznasz to po tym, że strumień pary nagle osłabnie lub całkowicie zaniknie. Sól dodaję w zależności od przeznaczenia selerów. Gdy gotuję je do sałatki, którą później doprawiam - nie dodaję soli podczas gotowania. Jeśli jednak zamierzam wykorzystać bulwy jako element dania głównego, dodaję soli do wody, aby nabrały one trochę smaku. Prawidłowo ugotowany seler(...)wedle uznania Seler korzeniowy (bulwy): 220g - 230g Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki seler korzeniowy -bulwy - ilość dowolna 500 ml zimnej wody sól - opcjonalnie Przygotowanie wyszoruj dokładnie bulwy selera szczoteczką do warzyw wlej do szybkowaru wodę i włóż bulwy, opcjonalnie dodaj
Szybko SzybkowarMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które(...)cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 12 Składniki:150 g mąki pszennej,100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka
SzczyptaSmaQKolejna odsłona surówki z pekinki - tym razem wzbogacona o moje ulubione pędy bambusa. Surówka i ich udziałem jest pysznie chrupiąca i ma zdecydowanie bogatszy
Walijskie Pichcenieprzepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite. Składniki: 0,5 litra mleko 2 jajka 250 g (około 2 szklanki) mąki 1 łyżka oliwy Szczypta soli Wątrobianka Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco(...)Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką
Kolizje Smaków