Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo lekka, bardzo letnia i delikatna sałatka, którą możemy spokojnie jeść bez obawy o linię. Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy! mix sałat np. z rukolą 1 duży pomidor 1 ogórek 1 awokado 2 ugotowane jajka (u nas same żółtka) kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku oliwa z oliwek sól(...)pieprz Pomidora, żółtka, ogórka, rzodkiewki pokroić, szczypiorek posiekać. Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i łyżeczką wyciągnąć miąższ dzieląc od razu na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sałatą, polać odrobiną oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewarzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)przygotowanie i zapieczenie. Bez jakiegokolwiek wysiłku, czy specjalnych zabiegów. Najtrudniejsze przy przygotowaniu tego dania było przekonanie M., że te naleśniki (pomimo stosunkowo niewielkiej ilości boczku) wcale nie są jarskie ;) Składniki dla 4 osób: 8 naleśników 500g jarmużu 1 średnia cebula 150g boczku wędzonego 125g bryndzy 2 łyżki oleju szczypta pieprzu kilka gałązek natki pietrzuszki Jarmuż opłukać i osączyć. Pokroić
Pełny talerzPieczone skrzydełka, to pyszny tani i szybki posiłek. Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8 dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka(...)wrzucić zmiażdżony czosnek i chili. Dodać skrzydełka i przyprawy.Podsmażyć na rumiano, dolać wodę i dusić na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Podawać z ulubioną sałatką i pieczywem. Smacznego
Gosia gotujepasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze gotuję w parowarze. Jeśli(...)tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku
Kulinarne przygody GatityRobi się coraz cieplej, słonko z dnia na dzień bardziej nas będzie przygrzewać więc naturalną odpowiedzią na to są koktajle :) Z sezonowym rabarbarem, aromatyczną miętą czy
Kuchnia PROzdrowotnaMizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w
Kulinarne przygody Gatitynabrałam ogromnej wprost ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych połączeń zajrzałam ostatnio do "What Katie Ate". Sałatki tam są i to bardzo niebanalne :) jedną z nich pokażę Wam poniżej. Sałatka z kaszą jęczmienną, brokułem i indykiem na ostro 200 g piersi indyka, pokrojonej na 3 paski 20 g płatków migdałowych 200 g kaszy jęczmiennej, perłowej sok z połowy cytryny 1 łyżka(...)gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 duża garść rukoli, umytej i posiekanej marynata: sok z połowy cytryny 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Wkładamy do niej mięso, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Płatki migdałowe prażymy na rumiano na patelni lub 5 minut w piekarniku nagrzanym
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze Unia by wam wmówiła że kubki smakowe macie nie wg norm i najlepiej amputować sobie język. Dzięki temu, że macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki(...)można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy
ladykitchenW moim domu coraz mniej je się mięsa. Z różnych powodów. Po części ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie.Dzisiaj pokażę Wam sałatkę, w której zakochałam się w Sylwestra! Sałatka z kurczakiem i ananasem duża pierś z kurczaka przyprawa curry puszka kukurydzy puszka ananasa 4 jajka majonez 4 plasterki sera żółtego (może być gouda) sól, pieprz 3 ząbki czosnku olej (lub oliwa) Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (nie za drobną), podsmażamy na oleju, gdy mięso będzie(...)zmiażdżony czosnek i curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 min, odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa odsączamy, kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę, kroimy jajka w kostkę. W naczyniu mieszamy składniki: kurczaka, ananasa, pokrojony w drobniutką kostkę ser oraz jajka. Dodajemy 2 - 3 łyżki majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiPopularny drink w wersji truskawkowej będzie inspiracją do prozdrowotnego koktajlu MARGARITA który na pewno Wam zasmakuje. Solidna porcja witaminy C i działanie antybakteryjne a także ksylitol
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut
Kuchnia PROzdrowotnaJak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś
W kuchni wieczoremPodstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :) Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem
Walijskie Pichcenie