Dzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności
Chilli Czosnek i Oliwajednej połówki. W ostateczności pomińcie całkiem. Pamiętajcie tylko, że ajwaru nie zjadamy bezpośrednio łyżką. Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli(...)papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż
Moja DelicjaBardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie buraczki obrać, pokroić(...)przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić. Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek
Tradycyjna KuchniaUwielbiam delikatne i sycące dania lub przekąski, a na dodatek w ciepłe wiosenne dni. Przedstawiam Wam cukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;) Składniki: 7 sztuk 14 krążków cukinii 125g twarogu chudego 3 plastry papryki czerwonej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich zioła prowansalskie pieprz sól świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy(...)przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestawrześniu ubiegłego roku zostałam zaproszona na wieczór panieński. Po ustaleniach wyszło, że mam przygotować owoce. Pomyślałam, że zrobię sałatkę owocową, ale uznałam, że to będzie za proste. Szukałam natchnienia i znalazłam oryginalny sposób podania owoców. Jest pracochłonny, ale efekt końcowy wspaniały: Do przygotowania potrzebne będą: folia aluminiowa nieduża doniczka 2 gąbki florystyczne, jedna mniejsza - do wyłożenia doniczki, druga większa(...)patyk, może to być: jedna gałązka w miarę prosta, niepowyginana lub 4 patyki plastikowe, których używa się do balonów dziecięcych lub ja użyłam trzonka od starego tłuczka do mięsa:) Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo to już sprawa indywidualna, jak duży chcemy zrobić okaz:) a jeśli owoce zostaną to na pewno się nie zmarnują : winogrona zielone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola(...)kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą. No dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis
BaRepaszupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy(...)drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana
prawdziwe jedzenieDla mnie dodatek to obiadu - to jego podstawa. Musi być i nie ma innego wyjścia. Jak mam czas to robię coś bardziej pracochłonnego np. jakieś
Walijskie PichcenieGruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo(...)aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną. Smacznego :) A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą
Moje Kuchenne RewelacjeZapraszam :) Składniki : 5 jajek 3 łyżki Pasztetu pomidorowego z cieciorką http://www.primavika.pl/ 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego młodego koperku 1 łyżka młodego szczypiorku sól, pieprz do smaku Kilka listków młodej sałaty Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać . Każde jajko przeciąć na pół i wyciągnąć żółtko. Żółtko podusić widelcem , dodać pasztet, szczypiorek(...)krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów PRIMAVIKA http://www.primavika.pl
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek 100g zołtego sera 200g szynki (u mnie pomorska, ale może być np. ogonówka itp.) majonez sól, pieprz por 1 puszka ananasa Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. 2. Seler dobrze odsączyć z zalewy. 3. Na dno miski wyłożyć połowę selera i 100g pokrojonej w kostkę szynki. Cienko posmarować(...)majonezem ( ok. 2-3 łyżeczki). Posypać solą i pieprzem. 4. Jajka obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Połowę przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować majonezem. 5.Do sałatki dodać pół pokrojonej cienko pory, pół puszki odsączonej kukurydzy i pół puszki pokrojonego w mniejsze części ananasa. 6. Wszystkie powyższe warstwy powtórzyć. 7. Na wierzch sałatki zetrzeć ser. 8. Odstawić do lodówki
A Ty Smakuj MnieWalentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne święto i popijemy to wszystko pyszną domową mokką, do tego może spacer albo leniuchowanie przed dużym ekranem. Nic wymyślnego, po prostu spędzanie czasu we dwoje - a przecież o to chodzi(...)czekoladki, na pewno przypadną Wam do gustu te domowe - są łatwe w przygotowaniu, więc śmiało możecie je zrobić na podwieczorek, albo wręczyć je bliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe."Składniki:3/4 szklanki mleka65 g cukru2 łyżki cukru waniliowego50 g masła250 g mleka w proszku130 g rozpuszczonej białej czekolady50 g zmielonych migdałów40 g fistaszków - nie solonych100 g pokruszonych maślanych herbatnikówdodatkowo
Słodkie PrzyjemnościPrzepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Sałatki i surówki (nr 24 - 5/2011). Polecam, jest naprawdę pyszna.Składniki:1 podwójna pierś z kurczakamały słoik selera1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy2-3 ogórki kiszone3 jajka200 ml jogurtu naturalnego3-4 łyżki majonezu3 łyżeczki musztardysól, pieprzprzyprawa do drobiuolej do smażenia mięsaSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą(...)pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniI okazało się, że na Wyspach ten lipiec jest podobno najsuchszym od 250 lat! Przy temperaturach sięgających 30 stopni mało ludzi jednak narzeka, bo wszyscy pamiętają
UgotujmyTo.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjna i zarazem najlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! 1 puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula(...)ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem
Di gotuje