natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Rozsmaruj glazurę pędzelkiem cienką warstwą na całej kaczce (resztę glazury zachowaj na później). Tak przygotowaną(...)Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce (4 servings)Ingredients
karmelowyBardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszkiPRZEPIS/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje(...)natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comCzasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka( podudzi) 2 łyżki kurkumy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 8 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 4 łyżki miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki(...)minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna KuchniaPomysł podsunął mi znajomy z forum internetowego. Nie do końca byłam pewna co wyjdzie, a wyszło bardzo pyszne danie, które na dodatek można przygotować wcześniej
Stare GarySałata salanova. Słyszeliście? Ja przyznam się, że pierwszy raz słyszę i przyrządzam takową sałatę. A wszystko przez to, że w moim ulubionym sklepie leżała sobie spokojnie
Kuchnia z widokiem na ogródPosiekana kapusta, cebula i marchewka . Składniki : 2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda(...)cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie
Przepisy i porady kulinarnedziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść(...)czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką
Quinoa Raz!czystej postaci jest wrecz metafizyczny.Dlatego stosuje do tej doskonalosci tylko sol i plasterek cytryny.Nie kusza mnie zatem zadne przedziwne marynaty ,a juz te ktore maja w swoim skladzie multum skladnikow nawet nie doczytawszy do konca omijam szerokim lukiem.W ostatnim numerze "Twojego stylu" w poradach dla zapalencow grillowania natknelam sie na lososia w marynacie z czerwonej pasty curry.Marynata jednoskladnikowa,no prosciej(...)kawalki lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony.Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1 szklanka cukru1 łyżka masła1 czubata łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki zmielonych goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 kubka wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 30min.Po tym czasie miażdżymy wszystko ubijaczką do puree i gotujemy kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy przetwory są już gęste zdejmujemy
W kuchni wieczoremoceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka minut :) Ziemniaczki te podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny. Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku 2 większe gałązki świeżego rozmarynu olej(...)stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Balkonową Sałatką:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDomowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z
Kuchnia PROzdrowotnaGrzaniec z wina czy po prostu grzane wino to najczęstsze określenia wina z przeróżnymi korzennymi przyprawami i miodem. Dziś nie zajmiemy się zrobieniem kolejnego grzanego wina
Kuchnia PROzdrowotna