Sałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek(...)pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego
kolorowotorcikowoNiby sałatka jakich wiele, a jednak coś innego. Kolorowa i bogata w witaminy, do tego te przenikające się smaki. Polecamy kolejny z pomysłów Mamy Stasi. 1 h 5 os. Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 4 marchewki 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pietruszka 1/2 puszki kukurydzy 1/4 gotowanego selera Wykonanie: Możecie stworzyć swoją własną(...)istotne, ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko mieszamy w misce dodając 1/2 puszki kukurydzy oraz według uznania majonez lub jogurt naturalny. Sałatka jest zdrowa i kolorowa, nawet jeśli komuś nie zasmakuję, to i tak przyjemnie się na nią patrzy! :)) Smacznego Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująSałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami...Słodycz jędrnych, zielonych winogron.Soczystość selera konserowego.Słoność fety. Ostrość czosnku.I chrupkość prażonych migdałów.Pyszne połączenie, niezapomniany smak!Składniki:Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g);Kostka fety (waga netto 270 g);Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g);100 g płatków migdałów;2 ząbki czosnku;3 czubate(...)niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.Sa
Gospodyni MiejskaSałatka wiosenna, którą wczoraj serwowałam do mięska z grilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki(...)zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu), trochę vegety WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: w miseczce mieszamy majonez i jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, mieszamy ze sosem gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem
Kuchnia Beatydodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj o odpowiedniej kompozycji składników. Gdzie je znaleźć? Po świeże i dobrej jakości produkty wybierz się do Biedronki
Moja smaczna kuchniaSałatka z truskawkami Sałatka z truskawkami to idealne, lekkie danie dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie ostrego i słodkiego smaku. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na wiosennym przyjęciu lub dodatek do dań z grilla. Składniki: (2 porcje) - truskawki - 8 sztuk - ser "Feta" - 3 plastry - sałata - 10 liści - oliwki zielone - 8 sztuk(...)małe kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser, plastry truskawek oraz przekrojone na pół oliwki i liście mięty. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Całość posypać gruboziarnistym pieprzem. Smacznego
Fit-aminaProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać sezamem
Ugotowaćprodukty roślinne (przede wszystkich zboża, warzywa i owoce) stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, tzn. że powinno się je jadać codziennie, w praktycznie każdym posiłku. Produkty te są ważnym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo(...)przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz więcej badań dowodzi, że zawierają szeroką gamę składników aktywnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Dlatego zioła i przyprawy umieszczono na Piramidzie
Chilli Czosnek i OliwaBardzo szybka i ciekawa w smaku sałatka z gotowanymi pieczarkami oraz świeżym szpinakiem. Sałatka nie jest lekka ale raz na jakiś czas warto ją przygotować. Papryka zielona dodaje bardzo fajnego smaku a dodatkowo wzbogaca go czerwona cebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula(...)kostkę. Paprykę zieloną myję i kroję w kostkę. Czerwoną cebulę obieram i kroję drobno. Ser żółty kroję w kostkę lub w paski. Szpinak myję i kroję na pół. Do sałatki dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę chłodzę w lodówce min 30 minut. Jem samą lub z dodatkiem pieczywa:) SMACZNEGO
Gotowanie PatkiSmaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy(...)minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzanadrzu jeszcze kilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki:1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek, mieszanka sałat (u mnie miks(...)skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać sałatkę
Z miłości do słodkościrana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki
Kuchnia BeatyKiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45
Salonik smakówSezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory
Szefowa kuchni