Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4
Salonik smakówDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówwęglowodanów, ok, 1 proc. białka oraz witaminy, w tym znaczną ilość wiaminy C i prowitaminy A. W mojej sałatce, poza mango, znalazł się ogórek, melon (kantalupa), sałata batawska, granat, pomarańcza i prażone migdały. Całości dopełnił sok z limonki z odrobiną chilli. Składniki (dla 2 osób): 1 duże, dojrzałe mango 1/2 kantalupy garść liści sałaty batawskiej 1/2 ogórka wężowego 1/2 granatu(...)talerzu. Na niej kłaść listki sałaty batawskiej, plastry ogórka i pokrojone w kostkę mango. Na wierzch wyłożyć filety z pomarańczy, nasiona granatu i całość posypać prażonymi płatkami migdałów. Gotową sałatkę polać sokiem z limonki z dodatkiem szczypty suszonego chilli
W SMAKFot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki
Przepisy i porady kulinarneBomba witaminowa i wspaniała alternatywa do popołudniowej kawy zamiast ciasta :)Składniki:1 kiwi1 czerwony grejpfrut1/2 mango1 banan2 krążki ananasa (mozna uzyć z puszki)kawałek arbuzaWykonanie:Owoce
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki osączonej konserwowej kukurydzy 1/4 małego kalafiora, ugotowanego al dente 1/4 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniajakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu(...)puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku. Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika włożyć
Mama GotujeDelikatna i lekka sałatka, w sam raz do obiadu, do pracy czy szkoły. Dressing z musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo(...)dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę
Garnkowe fanaberiemnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem. A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie? Taboule w szynce składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek(...)dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę. Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem
Przysmaki KarolkiMoje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy(...)piekarnika). W tym czasie gotujemy do miękkości oczyszczone szparagi. Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :) Artykuł Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcierpię gdy długo stoi ona w zalewie, która spływa z warzyw i zamiast dodawać smaku zawartości, gromadzi się na dnie naczynia.Skropienie olejem z saszetki tuż przed podaniem sprawia, iż sałatka pozostaje krucha, soczysta i nie namoknie zbytnio, a olej jest świeży i nie traci aromatu. Nie mówiąc już o poręczności takiego rozwiązania, kiedy to saszetkę można zabrać ze sobą(...)dyni- olej kukurydziany - olej sezamowy - olej arachidowy - oliwa z oliwekZ tego samego przepisu i identycznych składników, a przy wykorzystaniu różnych rodzajów olejów, można zrobić niepowtarzalne potrawy o wyrazistych smakach.Teraz właśnie z tymi smakami będę chciała poeksperymentować, nie tylko w sałatkach, ale również w pieczywie czy innych wypiekach. Olej może mieć przecież mnóstwo przeróżnych zastosowań w kuchni!Olejową przygodę
Grunt to przepis!OWOCOWA SAŁATKA Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ! NAJLEPSZA NA SŁONECZNE DNI! Przepyszna kolorowa, aromatyczna, wielobarwna sałatka owocowa z zatopionymi w galaretce truskawkami. Bardzo prosta bo to co proste jest najlepsze! Smakuje każdemu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje! Czego chcieć więcej! ;-)) SKŁADNIKI: - truskawkowa galaretka Winiary - 10 truskawek - bezpestkowy winogron zielony - winogron różowy - banan Możecie użyć wszystkich tych owoców, które lubicie
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Przy piąteczku zapraszam na sałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe
Sama słodycz i szczypta chilietap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia
Moja Delicjatradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw
Z Kuchni Do KuchniNajlepsza sałatka z selerem naciowym, takim ze słoika i świeżym. 2 w1 ;-) pyszna, słodko- kwaśna, taka jak lubię, zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: - 1 słoiczek selera konserwowanego - 1/2 selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron
SMYKWKUCHNIdiecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat użyłam do ich wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki
Zakręcony WidelecSałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)Składniki:Kasza bulgurSok z połowy limonki Sok z polowy cytrynyPęczek pietruszkiPęczek mięty1 granat1 awokado1 czerwona cebulaSól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek. Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy
Kulinarna rozmowaPasta szybka, smaczna w sam raz na niedzielne śniadanie. PolecamSKŁADNIKI5 ugotowanych jajek1 łyżka majonezu1 puszka tuńczyka w sosie własnymsól, pieprz do smaku10 dag. sera żółtego
W kuchennym oknie EwySałatkę pieczarkową według naszego przepisu nazwałyśmy "szybką" z dwóch powodów. Szybko się ją przygotowuje i równie szybko znika :-))Składniki: 4 jajka pieczarki marynowane 400g groszek konserwowy 1\2 puszki cebula ogórek kiszony majonez sól, pieprz musztarda zielona pietruszka, bądź kiełki Wykonanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić, dodać groszek
Anioły w kuchniwspółmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne. Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy
Mango Papajawcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu
Aga w kuchniStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówdobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Staramy się by pozostał al dente. Następnie go odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka. Idealnie pasuje do niego świeża bagietka. Jeśli mamy ochotę, możemy go posypać startym parmezanem, który nieco zaostrzy smak potrawy. Myślę jednak
Ratunku obiad