jest uprawiane latem, dostępnym wyłącznie od listopada do marca, czyli w okresie największego zapotrzebowania naszego organizmu na te składniki. Doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Warzywo jest pyszne i zdrowe, p olecam je szczególnie dzieciom, osobom dbającym o swój
Kuchcik gotujePrzez długi czas sałatka śledziowa była czymś, za czyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...Składniki:3 średnie ziemniaki 4 jajka4 szt solonych matiasów4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe1 cebula pęczek natki pietruszki lub koperekpieprz, sól2 łyżki majonezu1 łyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Matiasy(...)ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę.Jajka ugotować na twardo, pokroić w połplasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.Cebulę sparzyć wrzątkiem, odsączyć, natkę posiekać. Dodać wszystko do sałatki.Dołożyć majonez, sporo pieprzu i ewentualnie sól do smaku, po czym delikatnie wymieszać
Walijskie Pichceniewodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidorki z oliwy kroimy, pieczarki po obraniu również. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą, dodajemy keczup i doprawiamy farsz solą i pieprzem. Papryki kroimy na połówki usuwamy pestki i nadziewamy przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy(...)przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepyszna sałatka, zdrowa, dietetyczna i kolorowa. Rewelacyjna na śniadanie, do pracy, na kolację czy też na imprezę. Tak szybko jak się ją robi, tak szybko i znika :) Polecam.Zaczynamy: Składniki:rukola1 jajko ugotowane na twardo6 pomidorków koktailowych lub 1 duży1 ogórek kiszonyszczypiorekprzyprawy ( szczypta bazylii, suszonego czosnku, pietruszki, pieprzu) 1-2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Do miski dajemy rukolę, kroimy pomidorki
Smaki EdytySzynka..truskawki..dla niektórych duet nie do pomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!! Składniki:2 garście rukoli10 truskawek kaszubskich5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej2
Z Majeczką w kuchnitradycją do stołu jednak i tak będzie trzeba usiąść. Przedstawiam więc przepis na sałatkę warstwową. Od kilku lat za sprawą mojej Mamy regularnie gości na naszym świątecznym stole. Kolorowa, stosunkowo lekka, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy. Składniki (na dużą misę): 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa słoiczek selera konserwowego
Kuchnia po mojemuPogoda za oknem nastraja mnie dzisiaj do szaleństwa w kuchni. Tak oto powstała przepyszna sałatka z dodatkiem makaronu #omnomnom. Dodatek oliwy truflowej i łososia to poezja. A że ja uwielbiam makarony to zawsze coś smacznego wykombinuję. Zapraszam po przepis! Składniki :* 200 g makaronu fusilli #omnomnom* 2 łyżki oliwy truflowej* garść mieszanki sałat * kawałek wędzonego łososia* rzodkiewki* płatki migdałów* szczypiorek(...)oliwę, posiekany koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki. Całość wymieszać z sałatą, ułożyć kawałki łososia, posypać płatkami migdałowymi oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można odrobinę skropić sokiem z cytryny.Ja swoją sałatkę podałam w kieliszkach, ale idealnie nadaję się do zapakowania w pudełeczko do pracy. Przepis przygotowany specjalnie na konkurs Fusion w kolorach #omnomnom
Magiczne Życie Martyutracone mięśnie ;) Wkrótce rozpoczynam rehabilitację w przychodni, a do niej trzeba jakoś dotrzeć, wcześniej pokonując 65 schodów. Dziś zatem sałatka idealna dla moich zwiotczałych ostatnio mięśni i poprawę krwi, której skład pewnie się zmienił pod wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi(...)przykryć garnek pokrywką na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna, bo i tak jest w majonezie. Zresztą stali bywalcy tego blogu wiedzą, że nie dodaję soli
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła(...)grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna KuchniaBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki
Maminek kulinarnyprzygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość (im więcej oleju tym gęstszy sos), dodajemy ketchup, mieszamy i sos mamy gotowy. Łączymy go z sałatką i jemy Smacznego! Post Sałatka kebab – gyros pojawił się poraz pierwszy
Za drzwiami kuchnipróbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich Bakallandpól szklanki migdałow w płatkach Bakalland5 truskawekkilka kostek sera fety3 łyżki octu winnego1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz- opcjonalnieWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny
Z Majeczką w kuchniWinogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości(...)doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron- 100g białej czekolady- 80g czekolady deserowej- pistacje niesolone- uprażone wiórki kokosowe
mojewypiekiinietylkorybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone)400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego4 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardypęczek natki(...)Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta
Bon Appetit MałgorzatyZapraszam na kolejna sałatkę z wątrobką drobiową . Po tej z makaronem , proponuję wersję bardziej, że tak powiem zieloną z dodatkiem rzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam. Składniki: 10 dużych wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku(...)powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotuje