Sałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu(...)obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki.Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Groszek i kukurydzę odcedzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać do sałatki, a połowę pozostawić
Gospodyni Miejskazawsze są i być muszą bez dwóch zdań. Powstała więc ekspresowa sałatka, która skradła serca, podniebienia i wszystko co możliwe prócz czasu i pieniędzy, bo tu akurat okazała się oszczędna. Nasze podejście do pieczarek w takim wydaniu uważamy za zakończone zwycięstwem. Przewidujemy powroty do tej propozycji. SKŁADNIKI: - pieczarki, 0,5 kg, - kapusta pekińska, połowa główki, - kukurydza, puszka(...)wolimy plastry. Ser ścierami na najdrobniejszych oczkach, kapustę pekińską i cebulkę kroimy w pióra. dorzucamy kukurydzę i drobno pokrojone dudy. Mieszamy z odrobinę majonezu i doprawiamy do smaku. Sałatkę robi się w moment. Równie szybko się ją zjada. Łatwa, prosta i przyjemna, bez zbędnych udziwnień, bo polepszaczy smakowych nie potrzebuje. Oczywiście można "polecieć w temacie" i urozmaicać dodatki
Wypisz Wymalujchilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką: - 0,5kg świeżej brukselki - 2 ząbki czosnku - garść czarnuszki - sól, pieprz - drobne listki radicchio Brukselkę płuczemy, odcinamy końcówkę i obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na cztery(...)Wszystko razem mieszamy i doprawiamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jaja, dorzucamy nasze składniki i dolewamy odrobinę mleka. W sylikonowej formie na muffinki umieszczamy liście świeżej rukoli, przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut. Serwujemy na talerz z sałatka z brukselki i zajadamy. Uwaga! Może być bardzo ostre
Sajkofanka smakuSmaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka
W kuchennym oknie EwyŚwietna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwii innych składników. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-pół białej rzodkwi
Maminek kulinarnyWprawdzie, to nie sezon "bobowy", ale nie możemy się oprzeć. Na szczęście jest mrożony, równie smaczny i zdrowy :-)) Składniki: 500 g bobu 2 jajka ugotowane 3
Anioły w kuchnigrilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem
Kuchnia po mojemuzdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą.Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo stara roślina, uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Zaliczali oni jej nasiona(...)można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion. Składniki (na 1 foremkę a 20cm):135 g ziarem słonecznika90
Grahamka, weka i kajzerkaProsty w przyrządzeniu i bardzo efektowny wizualnie i smakowo filet z kurczaka z grilla w egzotycznej marynacie podany m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka(...)musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy na dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce. Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili
Kulinarna PokusaSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek(...)podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić.Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie
Gospodyni Miejskaliściach opadł na dno. Jeżeli nie możecie lub nie chcecie dodać do sałatki szczawiu, użyjcie młodego szpinaku albo rukoli. Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego(...)zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Zajadaj samą lub w towarzystwie kawałka kurczaka czy grillowanej ryby. Możesz też posypać ją fetą. Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy w pojemniczku. Polecam Wam też przepis na cytrusową sałatkę z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwapieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 6 filetów śledziowych marynowanych cieciorka ugotowana około 300 g (dobra cena KLIK) pęczek dymki buraczki marynowane wiórki ( 400 g) marchew wiórki marynowana ( 400 g) 5 jajek ugotowanych na twardo majonez 400 g ( użyłam firmowego z KLIK) pieprz świeżo zmielony Przygotowuję wszystkie składniki i układam(...)wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem. Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka. Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną . Życzę smacznego i zapraszam na "Festiwal Słodkich
Takie tam pichceniePrzygotować sos majonezowo czosnkowy: Wymieszać majonez, jogurt, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowo czosnkowym. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Po uprażeniu położyć słonecznik na ręczniku papierowym i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Słonecznikiem posypać górę sałatki. Smacznego
W kuchni u Monikijest w trakcie przygotowywania przetworów „ na zimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki selera, 4 łyżeczki kurkumy
Passion of Cookingpółplasterki. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Dodać gorczycę. 6. Natkę pietruszki ( tylko liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków. 9. Pasteryzować
A Ty Smakuj Mniejedzenie cięższych rzeczy mam jednak jakby mniejszą. Zielenina znów wróciła do mych łask, stąd dzisiejsza sałatka. To tak w ramach zmiany opon na letnie ;) Jeśli wykorzystacie tylko 1/2 awokado, pamiętajcie, by w drugiej połowie zostawić pestkę - dzięki temu miąższ nie ściemnieje. Składniki: 1 awokado 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 1/8 czerwonej cebuli pietruszka do przyzdobienia sól pieprz mielone chilli
W SMAKdodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys IrysIi 1 mała cebula 400 g łopatki 2 jajka
Gosia gotujeroku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiękne zapachy dochodzące z naszej lawendowej kuchni, tym razem nie były mojego autorstwa ;) Wczorajszego wieczoru kuchnia została oddana we władanie mojemu Mężowi ;)I wyczarował dla nas
Lawendowe Niebokiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej kiełbasy6 plasterków boczku1 jajkook
Bon Appetit Małgorzatysamo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej
Stare GaryBiedroneczki mogą posłużyć jako dekoracja na półmiski, dodatek do sałatki lub jako zwieńczenie kanapek.Z pewnością najwięcej fanów będą miały wśród dzieci jednak niektórym dorosłym możliwe, że również przypadną do gustu.Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Składniki:ok. 250 g pomidorków koktajlowychok. pół słoiczka czarnych oliwekłyżeczka majonezusałata do dekoracji (opcjonalnie)Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania:Każdego pomidorka przecinamy na pół i przecinamy
Słodka Stronaatutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz
Kolizje Smakówpodoba się taka sałatka? P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty. Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianamina 2-4 porcjeczas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty(...)słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto Przygotowanie: Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Boczek lub Prosciutto podsmaż na chrupiąco na patelni, wyłów łyżką cedzakową i odsącz
Chilli Czosnek i Oliwasprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto. Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4-6 porcji czas przygotowania: 15 min. Składniki: ok. 750 g pomidorów różnych odmian 500 g (2 kulki) mozzarelli na sos: 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka
Chilli Czosnek i Oliwa