swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony
głodny alergikNa dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do
Salonik smakówProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi
Salonik smakówprosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi. Ziemniaki zastąpiłam ogórkami, a majonez oliwą i octem. Użyłam też więcej przypraw dla bardziej wyrazistego smaku. Składniki : kalafior ugotowany w osolonej wodzie puszka(...)różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić w drobną kostkę. Oliwki można dodać w całości lub pokroić na połówki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy (wzięłam tuńczyka w wodzie). Do sałatki dodać rozdrobnione liście bazylii i natkę pietruszki (ilość zależna od upodobań). Całość polać oliwą i octem jabłkowym (stosunek 1:1). Doprawić solą smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać :) Sałatka bardzo
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy(...)majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych
Magiczne Życie MartySałatki bardzo często goszczą na naszym stole. Uwielbiam je przygotowywać a później delektować się nimi w gronie rodziny i przyjaciół domu:)Poniższa propozycja przyjechała wraz ze znajomymi z Lublina, podbiła nasze podniebienia bezapelacyjnie! Kurczak w bukiecie sałat Składniki: 1 szt filet z kurczaka, 1 opakowanie bukiet sałat, 1 szt brzoskwinie w puszce(...)smażymy na rozgrzanej patelni.Do miski wykładamy bukiet sałat, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę, następnie kawałki kurczaka i panierowany ser. Możemy go nakłuć, by ciepły środek rozlał się po sałatce. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym.Wygląda i smakuje wspaniale
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście nie mam takiego wrażenia, choć nie znam książki(...)solą. Jakby banda wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał odłożyć czubatą łyżkę sałatki z dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną
W kuchni wieczoremskładników, a do takich właśnie należy fasola, której kilka odmian Brazylijczycy spożywają na co dzień:feijão preta czyli fasola czarna (ta z której przygotowujemy feijoadę), feijão mulatinho czyli tzw. fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy: feijao tropeiro, sałatka
Smaki BrazyliiPyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan! Ostatnio mam
Kuchnia ŁukaszaW kuchni nie może pachnieć nudą, dlatego dzisiejsza zupa pomidorowa jest z dodatkiem kulek mięsno-ryżowych. Przepis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny i na
Salonik smakówDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać
Salonik smakówJeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są
Salonik smakówTakie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na
Salonik smakówkolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku. No to co Moi Kochani? Do dzieła! Składniki na 2 osoby:Kurczak: 2 małe filety z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)oleju lub masła u mnie sałatka z nagietkiem Wykonanie: Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać
Blondynka Gotuje