Kochani tą sałatkę robimy już od lat;) Pamiętam jak pierwszy raz zjadłam ją nad polskim morzem, zrobioną przez koleżankę Biedronę /pozdrawiamy/. Od tej pory gości u nas na bardzo często:)... jest pyszna...PolecamySkładniki; puszka kukurydzy, puszka ananasów, opakowanie tortellini / smak wg. gustu/, 20 dkg szynki konserwowej pokrojonej w kostkę, majonez, sól, pieprz Wykonanie;Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Studzimy. Odcedzamy kukurydzę, ananas kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy tortellini, szynkę, ananas, kukurydzę. Łączymy wszystkie składniki majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem...smacznego
Anioły w kuchnijest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia. Nie trzeba jej najpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli 1 marchewka olej sos sojowy szczypta cukru
Kulinarne przygody Gatitypływać!... w jogurcie... Pan Mąż patrzy na mnie podejrzanie, gdy zajadam się tą sałatką. Dla niego śledź istnieje wyłącznie w postaci z olejem. Jogurt do śledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą. Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych: 1 płat
Grunt to przepis!sielawa prosto z Mazur (nigdy wcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /dla 2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone
Pasja Smakulekkie dania, nadaje mu unikalny smak i ciekawy charakter. Całość zwieńczona jest dodatkiem w postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: mieszanka sałat 1/2 puszki zielonego groszku* krążek camemberta z ziołami jajko garść bułki tartej 2 łyżki żurawiny ze słoika kilka kropli oleju lnianego 2 łyżki oleju rzepakowego *Można dodawać wszelkie(...)jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego
Kolizje Smakówprzypadek, że w mojej zamrażarce przeważają owoce. Zamrożone w różnej postaci. W sałatce widzicie mrożone ć wiartki truskawek, oczywiście ostrożnie rozmroziłam przed wyłożeniem ich na sałatę :) Sałatka pyszna, dla nas idealna! Na sam widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się tam produkt, którego smakiem jestem zauroczona :) Mam na myśli sałatę(...)sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: mix sałat z roszponką ćwiartki truskawek (ja użyłam mrożonych) kawałek sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z miętą migdały w płatkach mały jogurt naturalny sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Dlaczego nie podałam proporcji? Otóż proporcje zależą od tego dla ilu osób przygotowujemy sałatkę. Jogurt naturalny wymieszałam z sokiem z cytryny
Blondynka GotujeSałatka szwedzka – oryginalny przepis Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny(...)każdy plaster . W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy – mieszając co jakiś czas , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach plastry , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . Próbujemy dopiero po co najmniej dwóch tygodniach , wtedy ogórki się przegryza i będą już pyszne Post Sałatka szwedzka – oryginalny przepis pojawił się
Ogrodnik w podróżymięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym to moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej(...)której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka. Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką. Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski
Kuchenne aromatyUwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym(...)prawie ;)) zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej 1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze
Kitchens AlphabetCzy mogą zaskoczyć nas wałki do ciasta, ciasteczek? Oczywiście! Są piękne, drewniane, grawerowane wałki do ciastek. Są na nich niepowtarzalne wzory. Ja na razie zadowoliłam się
Salonik smakówSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne Zdrowepełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA TORTELLINI (1 min): w garnku zagotowujemy wodę na tortellini. W tym czasie zdążymy już uporać się z kilkoma następnymi(...)przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika nakładamy w formie ciepłej sałatki do miseczek. OM NOM NOM! Post TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchensałatka to jedna z moich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję. Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest(...)dużo zdrowsza od innych. Składniki na 2 porcje: 1 biała część pora 3 ugotowane na twardo jajka 3 duże garści kukurydzy 1 ogórek konserwowy 150 g jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przygotowanie: Pora cienko pokroić, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem
Czarnawisienkagorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek(...)cytryny (opcjonalnie 1 łyżkę można zastąpić rumem lub wódką ) 6-8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu garść liści bazylii kilka listków mięty szczypta soli Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub miksera kielichowego, zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia
Pełny talerzsię dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki(...)podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz
Gotuj z Natką