sałatka to jedna z moich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję. Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest(...)dużo zdrowsza od innych. Składniki na 2 porcje: 1 biała część pora 3 ugotowane na twardo jajka 3 duże garści kukurydzy 1 ogórek konserwowy 150 g jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przygotowanie: Pora cienko pokroić, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem
Czarnawisienkagorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej cebuli. W sumie, to ciężki wybór, która wersja jest lepsza ;) Składniki dla 4 osób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek(...)cytryny (opcjonalnie 1 łyżkę można zastąpić rumem lub wódką ) 6-8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu garść liści bazylii kilka listków mięty szczypta soli Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub miksera kielichowego, zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, włożyć do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podczas mrożenia
Pełny talerzsię dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki(...)podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz
Gotuj z NatkąTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitSałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 50 g ziaren siemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych
Symfonia smakowasałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta
Kolorowy PrzepisownikGessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą
Mama Gotujeskładniki dokładnie opłukać. Mix sałat umieścić w dużej misce, po kolei dodać pozostałe składniki. Pomidory, cebulę, ogórki i papryczkę pokroić, natomiast oliwki i winogrona pozostawić w całości. Uprażyć słonecznik, również dodać do miski. Wszystko razem wymieszać i doprawić wg uznania i smaku. Już na talerzu sałatkę udekorować kremem balsamicznym. Świetnie pasuje z chrupiącym pieczywem! Smacznego
MarciochaKucharzyszczypiorek posiekać - nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki. Kopczyk szczypiorku powinien być o połowę mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa
Kulinarne Inspiracjeszybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy
pieprzny smaczekMeksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku
Chocolate Muffin BlogProponuję dziś Państwu kolejną sałatkę tym razem dla smakoszy pora. Bardzo lubię to warzywo, jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne no i zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Tak, więc "pora na pora". SKŁADNIKI: 2 pory sałatkowe 7 średnich ogórków kiszonych 5 ugotowanych jajek 4 ugotowane marchewki majonez, sól, pieprz WYKONANIE: białą część pora rozcinamy
Kuchnia BeatyZ racji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami
kulinarnyJaciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego.Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem brokułowy.Niesamowicie aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki
Ostra na SłodkoWracam po weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z
Smakowity Blog Kulinarny