Sałatka jaką często robiła moja mama. Idealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę
Smakowy Rajblogu, będą jeszcze bardziej dietetyczne. Mam nadzieję, że i Wy na tym skorzystacie :) Podstawą mojej diety są sałatki warzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu
Zgrabne Gotowaniemożna je przygotować nieco wcześniej .Co jest bardzo ważne, jeśli mamy do przygotowania kilka potraw. CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można
Kuchnia Beatymusicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i wcale nie ma za dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki:150 g rukoli60 g kabanosów serowych1 papryka czerwona40 g oliwek zielonych50 g sera fetasos2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki
Niezły Młyneksuszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini. Składniki: tortellini ok 30 szt 250 g suszonych pomidorów w zalewie garść pestek dyni sól i pieprz do smaku łyżka
cooklifeTradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy
Bon Appetit MałgorzatyAwaryjna, szybka sałatka np obiadowa. Pomidor w tym przypadku pełni rolę raczej ozdobnika, bez niego też wyjdzie smaczne! Przygotowanie zajmie nam przysłowiowe 5 minutskładniki4 - 5
Stare GaryDzisiaj zaprezentuję Wam moją ulubioną i sprawdzającą się naprawdę na wszystkich imprezach i również na co dzień sałatkę z makaronu z zupek chińskich! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-)Składniki:2 zupki chińskie kurczak curry Vifon6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków)1 mała czerwona papryka4 jajka1 mały jogurt
Anielska Kuchnia AniŚledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki
Czerwień i błękitpapryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatitypowrocie z pracy. Większość czasu spędzamy poza domem, a w brzuchu burczy, nie nadąża za szalonym trybem naszej egzystencji. A wokół same fastfoody. Gotowe kanapki, burgery, zapiekanki, majonezowe sałatki… A gdyby tak, pomimo pędu i szaleństwa móc jeść zdrowo, by mieć siłę do tego całego pośpiechu? Grażyna Bober-Bruijn „Pysznymi do pudełka” udowadnia, że można. Jak zapowiada we wstępie autorka(...)również mogą komponować zestawy na wynos, które dostarczą organizmowi wszystkich wymaganych składników odżywczych. Co więcej, nie trzeba się przy tym szczególnie wysilać, bo niekiedy wczorajszy obiad po odpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past
Życie zamknięte w smakuMama przygotowywała tę sałatkę na prawie każde Święta. Dziś ja serwuję ją swoim gościom nawet bez okazji. Jest prosta, ale bardzo smaczna i dlatego gorąco ją polecam. Tradycyjna sałatka śledziowa Składniki: 6 filetów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli(...)słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę odstawiamy na 2-3 dni w zakręconym słoiku, by smaki się wymieszały. Dla 4 osób
Przysmaki KarolkiCusine] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmujeGrecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana(...)południową Francję, Monako, Włochy, wyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna
Chilli Czosnek i Oliwakolendry, nie obawiaj się ziaren kolendry, które są bardzo przyjemnie aromatyczne. SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (1 - 1,2 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże arkusze folii aluminiowej sałatka ziemniaczana: 750 g ugotowanych w osolonej wodzie i w skórkach ziemniaków
Sztuka gotowania w/g Samiry