sałatka na grilla - 2574 przepisów (strona:122/172)

Sałatka z grillowanymi morelami i mozzarellą na włoską nutę 116

cienkie plasterki, skrop octem i wymieszaj. 4. Na talerzu ułóż sałatę, skrop oliwą i oprósz delikatnie solą. 5. Układaj na sałacie gorące morele, kawałki mozzarelli i prosciutto. 6. Posyp sałatkę cebulką i kolorowym pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Smacznego! Grilled apricots and mozzarella italian salad quantities at discretion Ingredients: olive oil fresh apricots fresh thyme Red onion Apple vinegar(...)colorful pepper salt lemon juice Method: 1. Cut apricots in half, destone and place in a bowl. 2. Mix apricots with a small amount of oil and thyme leaves - grill them on a very hot grill pan on both sides. 3. Cut the onion into very thin slices, sprinkle with vinegar and mix. 4. Place lettuce on a plate, sprinkle

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami 169

korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu na świeżym powietrzu i w miłej atmosferze? Poza tym, korzystanie z grilla to naprawdę świetny pomysł na przygotowanie potraw. Ten specyficzny aromat jest jedną z najlepszych przypraw, dzięki któremu nawet najzwyklejsza kiełbasa czy kawałek karkówki smakuje świetnie! Dzisiaj chciałbym zaproponować Ci absolutny(...)boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy

Pogotujmy.pl
Makaron ryżowy z łososiem 158

Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsza marynata do drobiu 152

minut. Ja przygotowuję ją najczęściej w słoiku – potem wrzucam mięso, marynuję przez noc a następnie podsmażam na patelni. Takie mięso, w słoiku właśnie, możecie zabrać np. na grilla. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 300 ml mleka (lub naturalnego jogurtu) ok 10 łyżek keczupu sól, pieprz, zioła wg uznania mięso (ja wrzuciłam ok 150 g, ale zazwycaj marynuję(...)umieszczamy mleko, keczup oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z młodych ziemniaków 184

super, nie macie ? Weźcie te z „tytki”, suszone i doprawcie po swojemu. Najważniejsze i podstawowe przyprawy to sól, pieprz, czosnek a potem niech się dzieje ; ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 kg młodych ziemniaków (dokładnie umytych, ugotowanych w łupinach) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu) 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła – świeże lub suszone Ugotowane(...)reszty przypraw. Przestudzone (możecie też podać na ciepło!) ziemniaki mieszamy z sosem i odstawiamy na chwilę (a najlepiej na 2-3 h), aż całość się przegryzie. Świetna na grilla, piknik i wszystkie letnie imprezy. Smacznego! Czy Wy też przygotowujecie takie ziemniaczki

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami 205

okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć(...)paseczki, ogórka i rzodkiewki na półksiężyce. Szparagi opłukać, osuszyć, odkroić zdrewniałe końce. Nasmarować oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane szparagi opiec na patelni grillowej lub klasycznym grillu. Kilka minut z każdej strony.  Po tym czasie pociąć gotowe szparagi na mniejsze kąski.  Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe

Tagebuch po polsku
Karkówka z grilla 209

Karkówka z grilla   Składniki: mięso: - plastry karkówki marynata: - musztarda chrzanowa - przyprawa do karkówki (łagodna z solą - u mnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.  Grilluję karkówkę z każdej(...)stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaj ę z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty oraz z sosem pomidorowym

Kuchnia co dnia
Grillowane warzywa. 202

Bardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy

Kuchnia Łukasza
Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej 181

Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej to proste i smaczne sezonowe danie. To pyszny klasyk. W sezonie szparagowym tak najczęściej podajemy szparagi. Ja osobiście bardzo lubię zielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta rybno -jajeczna 146

znaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka masła 1 pomidor 1/2 główki sałaty pierzastej Sposób wykonania Rybę ,jajko rozdrabniam(...)talerzyk rozdrobniona sałatka,pokrojony szczypior i kilka plasterków pomidora.  Lekko solę i na to gruba warstwa pasty, właściwie wałek z pasty

Eli Gotowanie
Kofty 200

rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee).  2. Z mięsa formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, kulki lub nieduże kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać(...)którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 165

smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)stopniu, że nie powinna naprawdę nikomu przeszkadzać. Mocno rozgrzewam patelnię grillową. Bakłażana jeszcze na desce smaruję przy użyciu pędzelka oliwą lub olejem i posypuję ziołami. Kładę posmarowaną stroną na grilla, smaruję tą stronę która jeszcze posmarowana nie była i znowu posypuję ziołami. Przewracam plastry bakłażana co jakieś 2-3 minuty żeby się równo zgrillowały. Do miękkości i do mocno widocznych

Karo in the Kitchen
Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi 125

powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy(...)niej  pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
GRILLOWANY CAMEMBERT Z SOSEM CZEREŚNIOWYM LUB WIŚNIOWYM 164

Uwielbiam ser typu camembert. Nie tylko w sałatkach, często go sobie grilluję ( zimą na patelni grillowej) i podaję z różnymi dodatkami. Z tymi na słodko traktuję jako pyszny deserek. A Wy lubicie camembert? Jak go najczęściej jadacie? W jakiej postaci?  Składniki: 1 serek typu camembert - u mnie CAMEMBERT CLASSIC  la Polle  MLEKOVITA szklanka wiśni lub czereśni łyżka(...)dwie miodu Wykonanie: *Wiśnie lub czereśnie blendujemy. Dodajemy miód, wrzucamy do rondelka, podgotowujemy aż sos zacznie gęstnieć. Na patelni grillowej lub grillu obsmażamy z obu stron ser, aż będzie miękki.  *Ser przekładamy na talerz. Polewamy sosem, dekorujemy świeżymi wiśniami lub czereśniami

Z Majeczką w kuchni
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 141

doskonale wiedzą. Połączenie owoców z rybą też raczej już nie zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się(...)przed i po". Jeżeli Wy też kręcicie nosem, to możecie już przestać, bo gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej

Pełny talerz
Frittata z cukinią i szpinakiem 140

sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak zostaną lekko twardawe) i odstawić do przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu. Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę w lodówce) . Cukini e pokroić w kostkę(...)patelnię   z nie niepodpieczonej strony. Jak macie patelnię z odpinaną  rączką  (albo metalową) – można  wstawić  do piekarnika z funkcją grill i podpiec od góry. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Smaczny zeszyt
Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 151

Za chwilę rozpocznie się Majówka! :) Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo z rodzinką wybieramy się do Ojcowskiego Parku Narodowego. A dziś mam dla Was przepis, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki z grilla 154

obieramy i kroimy wg własnych upodobań. Gdy wszystko mamy przygotowane, to naprzemiennie nadziewamy na patyki... Całość możemy przygotować wcześniej i przechować w lodówce do czasu grillowania. Rozpalamy węgiel na grillu i gdy się rozżarzy tj. nie będzie płomieni, wykładamy nasze szaszłyki i pilnujemy odwracając na wszystkie strony. Gdyby cieknący tłuszcz wzniecał płomienie, to polewamy trochę wodą, żeby nie spalić szaszłyków(...)serwujemy na gorąco... z surówką Po przepis na surówkę kliknij tutaj  surowka-błyskawiczna Można też przygotować pieczywo ...  bułki-z-oregano-i-papryk ą Jak również dodać jakąś sałatkę   salatki-surowki Polecam wszystkim !  Smacznego

chleba naszego
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 204

takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego łososia. Poza tym wybrałam moje ulubione awokado , które tak naprawdę jest owocem(...)prowansalskich ziół sól i pieprz do smaku grube plastry cytryny do podania Posyp łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania