sałatka na grilla - 2574 przepisów (strona:124/172)

Kofty 188

rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee).  2. Z mięsa formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, kulki lub nieduże kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać(...)którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej
Szaszłyki drobiowe z suszonymi morelami 160

Szaszłyki z kurczaka z dodatkiem suszonych moreli Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu i liczyć na jakieś podmuchy wiatru :) Jeśli dodać do tego, że w przypadku grillowania panowie są zwykle chętni do pomocy bardziej niż przy tradycyjnym gotowaniu, można spędzić przyjemny dzień z daleka od garów. Jest(...)można przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej (można je też zamrozić w marynacie!) i będzie dużo, dużo lepsze, a jedyne co musimy zrobić chwilę przed obiadem, to przygotować jakąś sałatkę! I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka i z suszonymi morelami. Sama

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 144

smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)stopniu, że nie powinna naprawdę nikomu przeszkadzać. Mocno rozgrzewam patelnię grillową. Bakłażana jeszcze na desce smaruję przy użyciu pędzelka oliwą lub olejem i posypuję ziołami. Kładę posmarowaną stroną na grilla, smaruję tą stronę która jeszcze posmarowana nie była i znowu posypuję ziołami. Przewracam plastry bakłażana co jakieś 2-3 minuty żeby się równo zgrillowały. Do miękkości i do mocno widocznych

Karo in the Kitchen
Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi 114

powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy(...)niej  pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
GRILLOWANY CAMEMBERT Z SOSEM CZEREŚNIOWYM LUB WIŚNIOWYM 151

Uwielbiam ser typu camembert. Nie tylko w sałatkach, często go sobie grilluję ( zimą na patelni grillowej) i podaję z różnymi dodatkami. Z tymi na słodko traktuję jako pyszny deserek. A Wy lubicie camembert? Jak go najczęściej jadacie? W jakiej postaci?  Składniki: 1 serek typu camembert - u mnie CAMEMBERT CLASSIC  la Polle  MLEKOVITA szklanka wiśni lub czereśni łyżka(...)dwie miodu Wykonanie: *Wiśnie lub czereśnie blendujemy. Dodajemy miód, wrzucamy do rondelka, podgotowujemy aż sos zacznie gęstnieć. Na patelni grillowej lub grillu obsmażamy z obu stron ser, aż będzie miękki.  *Ser przekładamy na talerz. Polewamy sosem, dekorujemy świeżymi wiśniami lub czereśniami

Z Majeczką w kuchni
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 127

doskonale wiedzą. Połączenie owoców z rybą też raczej już nie zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się(...)przed i po". Jeżeli Wy też kręcicie nosem, to możecie już przestać, bo gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych, którzy nie lubią połączenia owoców morza z serami, to do pomidorów polecam czarne oliwki i podgrillowane plastry młodej

Pełny talerz
Frittata z cukinią i szpinakiem 131

sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak zostaną lekko twardawe) i odstawić do przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu. Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę w lodówce) . Cukini e pokroić w kostkę(...)patelnię   z nie niepodpieczonej strony. Jak macie patelnię z odpinaną  rączką  (albo metalową) – można  wstawić  do piekarnika z funkcją grill i podpiec od góry. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Smaczny zeszyt
Muffinki na piknik lub Majówkę - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 140

Za chwilę rozpocznie się Majówka! :) Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo z rodzinką wybieramy się do Ojcowskiego Parku Narodowego. A dziś mam dla Was przepis, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki z grilla 140

obieramy i kroimy wg własnych upodobań. Gdy wszystko mamy przygotowane, to naprzemiennie nadziewamy na patyki... Całość możemy przygotować wcześniej i przechować w lodówce do czasu grillowania. Rozpalamy węgiel na grillu i gdy się rozżarzy tj. nie będzie płomieni, wykładamy nasze szaszłyki i pilnujemy odwracając na wszystkie strony. Gdyby cieknący tłuszcz wzniecał płomienie, to polewamy trochę wodą, żeby nie spalić szaszłyków(...)serwujemy na gorąco... z surówką Po przepis na surówkę kliknij tutaj  surowka-błyskawiczna Można też przygotować pieczywo ...  bułki-z-oregano-i-papryk ą Jak również dodać jakąś sałatkę   salatki-surowki Polecam wszystkim !  Smacznego

chleba naszego
Sałatka z pieczonego łososia po śródziemnomorsku 191

takie jedzenie na lato, uwielbiam łososia! Ziołowy dressing z feta to dressing na bazie oliwy, winnego octu i soku z cytryny wymieszany z serem feta i ziołami.Warzywa do sałatki można wybrać dowolnie. Ja uwielbiam koktajlowe pomidory, które są słodkie i świetnie pasują do słonego feta i pikantnego łososia. Poza tym wybrałam moje ulubione awokado , które tak naprawdę jest owocem(...)prowansalskich ziół sól i pieprz do smaku grube plastry cytryny do podania Posyp łososia solą i przyprawami. Skrop oliwą i marynuj przez godzinę. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę i funkcję grilla jeśli dysponuje taką. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany. Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych

codojedzenia
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 209

odstaw. Mięso wołowe musi odpocząć i wchłonąć soki. Ja zazwyczaj mięso odkładam na około 8 -10 minut. Po tym czasie ponownie mięso kładziemy na krótką chwilę na patelnię czy grilla, tak aby nabrało pożądanej temperatury, ja układam na 30 sekund po każdej ze stron. I wykładam na talerze. Dopiero teraz stek jest gotowy.  Zobaczcie na zdjęciu jak bardzo soczysty(...)Pamiętaj im dłużej będziesz wysmażał stek, tym będzie on bardziej twardy! Dopiero po usmażeniu solimy mięso i podajemy z salsą czy ulubionymi dodatkami, u nas jest to zawsze lekka sałatka. szybka sałatka : - 2 garście sałat - kilka krążków cebuli -  1 pomidor - 1/2 ogórka - 1 plaster świeżego ananasa - salsa: 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, troszeczkę chili, sok z limonki, zioła

SMYKWKUCHNI
Jarmużowa sałatka 149

mało popularny,a szkoda, bo to bardzo wartościowa roślina z rodziny kapustowatych. Jest idealny do różnego rodzaju sałatek. I właśnie u mnie jarmuż w duecie z brokułem w pysznej sałatce. Polecam! Składniki: 100-150 g jarmużu mały brokuł pierś kurczaka kilka pomidorków koktajlowych pół szklanki słonecznika pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ocet balsamiczny(...)rozdrobniony,a brokuł rozdzielić na małe różyczki. Warzywa krótko obgotować w osolonej wodzie(1-2 minuty). Pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem i ugotować na parze lub upiec na grillu. Drobno pokroić. Słonecznik podzielić na pół. Jedną część uprażyć na suchej patelni, a drugą odłożyć. Bazylię, pozostały słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować w malakserze. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały

Pysznie & Pięknie
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo(...)dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki  d) majonez

upichcona
Karkówka – marynujemy, grillujemy 152

grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości tłuszczu, mięso nie jest suche. Same pozytywy. Dzisiaj przedstawiam marynowanie karkówki na grilla . Składniki: Dowolna ilość karkówki wieprzowej Czerwony delikat Vegeta Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Cebula Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry ok. 1 cm. Lekko rozbijamy. Z jednej strony posypujemy czerwonym delikatem(...)Karkówkę wkładamy do pojemnika/ miski i przekładamy plasterkami cebuli. Przykrywamy. Wstawiamy do lodówki.  Całość marynujemy kilka godzin ( można pozostawić na noc ). Grillujemy z obu stron. Idealnie pasuje do sałatki ziemniaczanej i sosu czosnkowego ( publikowanych na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Boczek pieczony na węglach. 211

 Przyszło lato, a więc zaczyna się sezon grillowy. Tym razem chcę zaprezentować sposób przygotowania mięs, który jest używany na wsiach. My z rodziną bardzo lubimy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania