sezon. Jednak poza sezonem, nie oszukujmy się, też można ją kupić. Ostatnio też u znajomego na działce, jadłam kukurydzę grillowaną – tak samo pyszna! W zasadzie wkładamy ją na grilla i czekamy, aż się przyrumieni, obracając ją z każdej strony. Szkół gotowania kukurydzy jest bardzo dużo – jedni dodają do wody cukru, drudzy mleka, jeszcze inni soli. Ja zapraszam(...)rąk) – dlatego też zazwyczaj przed gotowaniem kukurydzę przełamuję na pół (łatwiej przełamać niż kroić). Przełamanie kukurydzy także pozwoli nam ją łatwiej umieścić w garnku Zobacz też: Zupa meksykańska Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Przepis na gotowaną kukurydzę Drukuj przepis Porcji: 4-8 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 kolby kukurydzy 1,5 l wody
Kuchnia Bazyliizdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały. Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje wyśmienicie :) Smacznego
Gotowanie z pasjązdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały. Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje wyśmienicie :) Smacznego
Gotowanie z pasjąCzęsto zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często
Słodkie Przyjemnościprzyprawa do grilla (u nas jedna z nowości Kamis) pieprz olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwicę kroimy w plastry i rozbijamy lekko. Smarujemy oliwą i oprószamy przyprawą do grilla z obu stron. Najlepiej zrobić to ok 30 minut przed smażeniem. Owoce i cebulę obieramy i kroimy: brzoskwinie w cząstki, ananasa w słupki, a cebulę plastry lub w pióra. Mięso(...)wysuszyć. Na tej samej patelni układamy owoce oprószone tą sama przyprawą co mięso. Grilujemy kilka minut mieszając często. Na koniec na chwilkę wrzucamy do nich mięsko. Podajemy z najprostszą sałatką z możliwych: mix sałat, pomidorki koktajlowe + dressing ziołowy (np taki) . Po prostu rewelcia! Lekki i letni smak pełen aromatów. Do przygotowania od A do Z w 40 minut. Tak można
Kuchnia po mojemuPyszny, soczysty, z chrupiącą panierką filet z kurczaka. Próbowałem już raniej coś podobnego, ale tym razem zrobiłem taki filecik w panierce sam i wyszedł nawet
Kuchnia Łukaszazakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :) Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym(...)Tajlandii kupuje się zupę na wynos. Drinki można wypić prosto z bambusowego kubka :) Sushi Ostrygi, jeszcze nie oczyszczone I już gotowe do zjedzenia.... Przepyszne ! Uwielbiam ! Małże z grilla Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym
Jemy Pijemymąki pszennej (dałam luksusową) 10g drożdży świeżych 300ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli morskiej 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i kurkumą, mieszamy sałatę, pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy przygotowujemy(...)smażymy Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
Luźna KuchniaRybka, a dokładnie pstrąg. Nie mam czasu na bieganie na działkę i robienie grilla. Nawet nie bardzo mi się chce. Lubię produkty grillowane, więc radzę sobie w domu. W przypadku tej ryby duże znaczenie odegrała patelnia. Wysokiej klasy patelnia z powłoką non stock - to skarb. Jak pewnie się domyślacie użyłam patelni Ballarini linii Granitium . Jestem z niej bardzo zadowolona. Zastanawiałam(...)będzie przywierać - pozytywnie zaskoczona. Jak widać pstrąg nienaruszony mimo iż był tylko delikatnie skropiony olejem rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku
Blondynka GotujeSurówka z selera na dobre dołączyła do naszego jadłospisu, teraz wypróbowaliśmy jej nieco inną wersję – sałatkę Waldorf . Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu
niecodziennikparyKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymieszać z odrobiną oliwy, dodać zioła, przyprawy, czosnek, etc. Powstanie ziołowy twarożek do rozsmarowania na kanapkach. W wersji bardzo luźnej stanowi idealną bazę do dipów np. do potraw z grilla. Średnio odsączony z wody można formować w kulki, a następnie obtaczać w świeżych ziołach (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypiorek), przyprawach (np. młotkowany pieprz, marynowany świeży pieprz kolorowy, słodka mielona papryka(...)lodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają" u nas po maksymalnie 4-5 dniach. Potem taką oliwę można wykorzystać ponownie lub zużyć np. do sałatek. Jest to tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit . Twarożek jogurtowy jest fantastycznym składnikiem wszelkich deserów. Serniki na zimno, mini serniczki w pucharkach, ale także
Codzienna kuchnia niecodziennaPopularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszystkie składniki, które bardzo lubię i które idealnie do siebie pasują, podane w orzeźwiającym i jednocześnie sycącym daniu. Filety z kurczaka zamarynowałam w meksykańskiej mieszance
cool and mintyBakłażany są nadal stosunkowo mało znane i używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć
Mieszam w Garnku