Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo(...)Figi kroimy n mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Ser halloumi kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni grillowej z obu stron. Patelnię można lekko natłuścić oliwą. Obok grillujemy kromki bagietki (lekko posmarowane masłem lub oliwą). Na talerzu układamy porwaną sałatę, na sałacie ser halloumi i ciepłe śliwki
bistro mamajajka czy królika, wręczono mi... bakłażana! Kilka dni później mój "bakłażanodawca" wiedząc, że mam umówione wieczorem spotkanie z przyjacielem, zaproponował, żebym przygotowała bakłażanową sałatkę właśnie. Nie myślałam długo, zrobiłam:) Sałatka w stylu śródziemnomorskim, z lekkim sosem "vinegret". Bardzo prosta, apetycznie wyglądająca i niezwykle smaczna. składniki: bakłażan 100 g sera feta kilka pomidorków koktailowych sos: 1/3 szkl oliwy 1 przeciśnięty przez(...)lodówki. Bakłażana umyć, pokroić w ok 7mm plastry, wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody, moczyć ok 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usmażyć na grillu bądź patelni grillowej. Plastry bakłażana zaraz po usmażeniu włożyć do sosu. Tuż przed podaniem na talerz wyłożyć porcje bakłażana, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę oraz przecięte na pół pomidorki. Całość posypać zieleniną
6niebopasuje do wielu składników, zarówno wytrawnych jak i potraw z dodatkiem owoców. Ostatnio jest to nasz ulubiony dodatek do sałatek, które dzięki nim są treściwsze i smaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera(...)przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w cienkie plastry obieraczką do jarzyn. Ser kroję w plastry o grubości 1 cm i smaruję oliwą z oliwek. Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskam charakterystyczne paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę
Mango Papajagorących, pustynnych regionach można przypisać dużej ilości wody zawartej w arbuzie. Nawet Biblia wspomina o arbuzie jako pożywieniu starożytnych Izraelitów, którzy byli wówczas niewolnikami w Egipcie. Zapraszam na fantastyczną sałatkę z arbuzem i równie fantastycznym grillowanym Halloumi. – 2-4 – 35 minut – Polska Składniki do kupienia w sklepie przed działaniem w kuchni Arbuz pokrojony w kostkę 3 szalotki(...)włóż do pojemnika, dodaj cukier, sok i skórkę z limonki, wymieszaj, lekko czymś dociśnij, na ok. 30 minut. Halloumi pokrój na kawałki, skrop lekko oliwą z oliwek. Rozgrzej grillową patelnię i smaż halloumi z każdej strony, po 3-5 minut. Połóż kawałki arbuza w talerzu, dodaj halloumi, posiekaną kolendrę, listki miast, marynowaną szalotkę, prażone orzechy włoskie, dopraw solą i pieprzem
RafalCookBędąc w Macedonii spróbowaliśmy takiej wersji typowego dania z kuchni bałkańskiej. Podaliśmy z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką pomidorową z albańskim serem typu feta. Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. W Polsce nie widzieliśmy. Zastąpiliśmy twardym serem cheddar. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g łopatki wołowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni(...)Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem. Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron
R'n'G Kitchendodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml(...)wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej z odrobiną oliwy na złoty kolor. Bagietkę tniemy na kromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej. Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone
Kolizje SmakówBardzo dobra słodziutka, pożywna sałatka i co najważniejsze szybka w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z Kuchnii Lidla. Składniki: sałata (taka jaką lubicie, najlepiej pomieszać 2, 3 rodzaje sałat może być mix sałat z rukolą i sałatą dębową, do tego trochę sałaty lodowej i garść świeżego szpinaku, jeśli nie mamy aż tyle rodzajów lista może być krótsza ;)) 1 czerwona cebula (nie rezygnujcie(...)łyżek oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przyprawiamy pierś (ja użyłam sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Obieramy ananasa i kroimy w dość grube plastry i wrzucamy na patelnię. W tym czasie łączymy sałaty, kroimy cebulę i kładziemy na sałacie. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki i dokładnie
Brzuszki ŁakomczuszkiSKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) : Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:EN-US;} Jagnięcinę umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć kolendrą oraz musztardą Dijon. Odłożyć na 1 godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć. KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez
smacznieinatematsałatka z grillowanym kurczakiem i świeżym burakiem idealnie sprawdza się na imprezy czy jako lunch do pracy. Nietypowe połączenie grillowanego kurczaka i świeżego buraka na prawdę daję burzę smaków. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego SKŁADNIKI 1 Mały burak 10 dag sera żółtego 4 ogórki konserwowe 1 cebula szalotka lub 1/2 zwykłej cebuli 1 opakowanie mix sałat 1 filet(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z kurczaka myję a następnie kroję na dwie części. Przyprawiam dowolnymi przyprawami ja dałam mix ostrych z młynka. Rozgrzewam patelnię grillową i smażę mięso.Kiedy wystygnie kroję mięso w kostkę. Ser żółty kroję w niewielkie paski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę.Cebulę obieram i również kroję w kostkę. Świeżego buraka myję
Gotowanie PatkiNiedawno proponowałam Wam Sałatkę MIMOZA z sosem winegret według przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Dziś polecam bardziej sycącą odmianę tej sałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka(...)cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju. 2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki. 3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski
W mojej kuchniSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam(...)posypuję go czosnkiem i przyprawa gyrosową,dodaję kilka kropli octu winnego i mieszam. Do tak przygotowanej marynaty wkładam pokrojone piersi i odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Patelnie grillowa dobrze nagrzewam, smaruję delikatnie marynatą, układam piersi i griluję kilka minut z obu stron. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWiększość Pań na pewno wie o co chodzi :) Jednak nie bójcie się będą również normalne dania i oczywiście słodkości, które zresztą kocham :)Zabierajmy się za sałatkę. Składniki:ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka10 g serka typu włoskiegopomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)0,5 szklanki kaszy jaglanej1 łyżka masłatymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprzsos(...)przykryciem na 20 minut. Następnie gotujemy z solą ok 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy.Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni grillowej (można dodać trochę oliwy, jednak ja nie używałam). Kaszę jaglaną mieszamy z rukolą, układamy pokrojone pomidorki, serek w kostkę i kurczaka. Wszystko to polewamy mieszanką sosu. Smacznego
Niezły Młynekporcje): Polędwiczka: 500 g polędwiczki wieprzowej posiekana skórka z 1/2 pomarańczy 1 ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) pieprz i sól sok z 1 pomarańczy Sałatka: 2 średniej wielkości marchewki 1 por (biała część) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 papryczki pikantnej 1 ząbek czosnku sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki wody kawałek świeżego imbiru(...)wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Wszystko przerzucić do jednej miski. Dodać soli i pieprzu i wymieszać. Marynatą zalać polędwiczkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Polędwiczkę obsmażać na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Po czym włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec piekarniku rozgrzanym na 180 st C. przez około 5 minut, odstawić na 15 minut
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznysałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka(...)kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając go kilka razy, by płyn całkowicie pokrył mięso, odstawić na minimum 30 minut. Kiedy minie czas marynowania, na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wyjąć pierś z marynaty i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej ze stron. Na talerz wyłożyć garść sałat oraz rukolę. Ugrillowanego kurczaka pokroić
Moje Qulinaria