sałatka grillowa - 1075 przepisów (strona:45/72)

Bakłażanowa piramidka 63

świeżego łuskanego bobu. Danie dla wszystkich, którzy lubią dobre potrawy, ale nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bakłażanowa piramidka świetnie sprawdzi się na przyjęcie ogrodowo – grillowe. Serowy farsz można przygotować nieco wcześniej, a kiedy będzie już rozpalony grill wystarczy przygotować bakłażan przełożyć farszem i danie gotowe! Print Bakłażanowa piramidka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 średni bakłażan 10 listków świeżej mięty pieprz do smaku 100 g sera Feta 1 łyżeczka suszonego oregano kilka łyżek oliwy Składniki na sałatkę z bobu 350 g ugotowanego i obranego bobu 2 łyżki soku z cytryny sól morska do smaku garść siekanej mięty Instructions Bakłażan umyć i pokroić na plastry o grubości około

SprawdzonaKuchnia.pl
Salsa dodatkiem na grilla 89

limonki i soli. Każdą taką salsę można przygotować samodzielnie, ale są też gotowe sosy, dostępne między innymi na  eterno.pl . Do czego pasuje salsa? Salsa idealnie komponuje się z grillowym menu. Sosy „czerwone” są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa i kiełbasek, z kolei do grillowanych ziemniaczków doskonale pasuje pikantna salsa brava. Grillowane, faszerowane warzywa można łączyć z każdą salsą(...)ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę

jakszef.pl
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 175

Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa.  Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry.  Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy brokuły, solimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente.  Przekładamy ugrillowane na ręcznik papierowy ułożony na talerzu i dodajemy szczyptę chilli(...)tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Sałatka słodko-słona z sosem na bazie miodu i czosnku 283

Jeśli robię sobie sałatkę z kurczakiem, serem i owocami to oprócz mnie nikt nie chce jej jeść. Jednak nie martwię się tym, ponieważ jestem zakochana w tych smakach :) Składniki:    garść szpinaku baby    3-4 truskawki    pół gruszki    1 pojedyncza pierś z kurczaka    ser feta    sól morska(...)łyżki zimnej wody Przygotowanie:   Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę dodać pozostałe składniki, wymieszać.   Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pokroić w mniejsze kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz fetę. Na samą górę pierś

Amatorka kuchenna
Weekend z grillem #3 181

dużo kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu(...)stopni i czekamy. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i czekamy aż zupełnie ostygnie. A na koniec dla odmiany coś łagodnego. Do tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki. SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo

Marder&Marder Manufacture
Sałatka toskańska 453

Pyszna sałatka toskańska z kurczakiem, jest bardzo aromatyczna i szybka do przyrządzenia. Często taka sałatkę przyrządzam sobie do pracy na drugie śniadanie.  Do sałatki użyłam przyprawy od firmy  Rafex , dressingu od firmy  Roleski  oraz prażonych ziarenek od firmy  Ziarenkowo .  Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat z rukolą Pół papryki czerwonej Pół(...)kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawę toskańską, lekko solimy, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi brzoskwiniami 157

Kolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć. 2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem

Moja Galeria Smaku
Naleśniki zapiekane z szynką, serem i warzywami 125

smażymy cienkie, elastyczne naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera oraz plasterek szynki *** *** Cukinie kroimy w cienkie plasterki i podpiekamy przez minutę na posmarowanej olejem patelni (użyłam patelni grillowej). Na każdym naleśniku układamy po kilka plasterków cukinii *** *** Paprykę kroimy w paseczki. Na cukinii układamy po kilka paseczków papryki *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego(...)domowym sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniki zapiekane z szynką, serem i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach 156

jajkiem w roli głównej. Tym razem polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami, ostatnio przygotowałam z ich udziałem pyszną sałatkę z wędzonym łososiem. Jajko w koszulce jest gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie  się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować(...)delikatnie łyżką cedzakową nakładamy białko na żółtko i gotujemy krótko, aby żółtko się nie ścięło. Grzanki przygotowałam z chleba żytniego, posmarowanego oliwą i podsmażonego z obu stron na patelni grillowej, można przygotować chleb w tosterze, ale ja wolę swoją metodę przygotowania grzanek. Na tej samej patelni podsmażyłam również plasterki pieczarki. Podałam jajka w koszulce z grzanką na sałacie, słupkami marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z grillowanym kurczakiem i avokado 138

Witam Was weekendowo i majowo!. Za oknem piękny czas, sobota czyli rozpalamy grilla :). Pyszna i bardzo prosta sałatka z grillowanym kurczakiem na małe większe spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Składniki: - 2 filety z kurczaka - sałata, można pomieszać, ja dałam pól główki sałaty pekińskiej i pół lodowej - kilka małych pomidorów - 1 avokado - sezam - sól - pieprz - olej Sos do sałaty(...)soli, pieprzu, cukru - 1 ząbek czosnku 1. Filety po umyciu rozbijamy delikatnie tłuczkiem tylko w miejscu gdzie są najgrubsze. Oprószamy solą i pieprzem, smarujemy olejem i dajemy na patelnie grillową obsmażając po ok 7-8 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy w plastry.  2. Do dużej miski wkładamy mix zielonej sałaty

Apetyczna babeczka
Sałatka z bobem, cukinią oraz fetą 165

coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około(...)extra virgin , 1/2 łyżki soku z cytryny, drobno otarta skórka z połowy niedużej cytryny, duża szczypta soli, pieprz do smaku Cukinię pokroić na 0,5-cm plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, nieprzywierającą. Na powierzchni patelni rozłożyć plasterki cukinii i grillować na niezbyt dużym ogniu przez około 4 minuty (nie poruszając cukinią), do lekkiego zbrązowienia. Odwrócić plastry i grillować dalsze

Even Better Food
Sałatka z oscypkiem, melonem i oliwkami 242

jogurtu i cytryny sprawiły, że danie zyskało zupełnie inny wymiar smakowy. Boisz się takiego połączenia? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj i daj znać w komentarzu jak ci smakowało.   Sałatka z oscypkiem, melonem i oliwkami porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli 1/2 szklanki melona ( pokrojonego w kostkę lub wydrążonych na kształt kulek) 1/3 szklanki czarnych oliwek bezpestkowych(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć. Oliwki przekroić na pół, oscypka pokroić na plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na dressing. Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej oscypki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dressingiem, ułożyć zgrillowane oscypki. Polecam podawać z domowym pieczywem. Smacznego

Jaglusia
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 142

cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Pokrojonego ananasa i cukinię polewamy łyżką oliwy. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy ananasa i cukinię. Grillujemy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy na talerz z kaszą ( patelni nie wyłączamy). Przed podaniem polewamy sosem winegret(...)pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej

cool and minty
Sałatka z panierowanym tofu 196

wersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana(...)złoty  kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillowac na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski.  Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Skropić olejem

Monia miesza i gotuje
Sakiewka z kurczaka faszerowana serami z pomidorem na szpinaku z żurawiną 135

pieprz do smaku czosnek w plasterkach- 1 ząbek 2-3 świeże liście bazylii świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji) ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny ser wędzony ser brie pomidorek koktajlowy olej sezamowy 2 łyżki dodatkowo potrzebne(...)kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać na krzyż przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku

KreatywnePiny