pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę. Składniki: garść szpinaku puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone
Mango PapajaWikipedia podaje, że jest to izraelskie danie street food'owe. W oryginale sałatkę podaje się w chlebie pita, wybrałam jednak tortille. Podstawowymi składnikami są bakłażany i jajka ugotowane na twardo. Inne dodatki to siekane warzywa, hummus czy tahini. I według mnie tak jest lepiej. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Dodatkowo możecie przygotować dip z tahini, oliwy i soku z cytryny, doprawiony(...)kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa Wykonanie: Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni grillowej, aż staną się miękkie. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pomidory umyć, następnie pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa
zadanie-gotowanietylko czosnek i pietruszka. Wykorzystam tutaj kilka krewetek z tego przepisu . Po ich przygotowaniu na spodzie brytfanny zostaje nam dużo pysznego sosu, którego możemy użyć jako dressing do naszej sałatki. Makaron shiritaki to moje ostatnie odkrycie. Uzyskuje się go z korzenia rośliny Konnyak, sam jest bez smaku więc łatwo przyjmuje aromat potraw, zawiera tylko 6,4kcal w 100g i prawie(...)zielona cebula, pietruszka. Przygotowanie: Krewetki przygotowujemy tak jak lubimy lub według np. tego przepisu na pikantne krewetki . Cebulę i paprykę kroimy w ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej. Na spód słoika wlewamy sos z naszych krewetek, około 2-3 łyżek, potem układamy grillowaną cebulę, paprykę, makaron. Na makaron kładziemy krewetki, a potem dodajemy pomidory koktajlowe, zieloną cebulkę
PaleoLifesię kiełbasy nieco tłustsze – wytapiający się pod wpływem żaru węgla drzewnego tłuszczyk spowoduje ich zarumienienie, a przede wszystkim – powstanie chrupiącej skórki. Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie(...)również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosu czosnkowego. Uwielbiam sałatki, w której wykorzystuje się panierowanego lub grillowanego kurczaka: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem Sałatka z kurczakiem i brokułem Ta sałatka z kurczakiem i kalafiorem jest pyszna i może być hitem domowej imprezy. SKŁADNIKI: 2 ćwiartki z kurczaka, 1/2 szt kalafiora 1 łyżeczka kurkumy do gotowania kalafiora 1 łyżeczka soli do gotowania(...)cukrem gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki, kalafior ma być chrupiący i zwarty, a następnie go odcedzamy i studzimy. Gdy mięso z kurczaka się zamarynuje smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Przygotowujemy sos: do metalowej miski przekładamy 2 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy 1/2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą
Kuchnia MagdaLenypaseczki , smażę na patelni grillowej, posmarowanej cieniutko olejem. Do momentu aż staną się chrupkie . Jeśli szynka jest mało słona, można ją ciut posolić, ja tylko oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni smażę jajka , lubię półpłynne . Można podać jajka w koszulce. Wykładam na gorące, grillowane chipsy z szynki. Świetnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów. Tych
Takie tam pichcenieprosta sałatka zaledwie z 4 składników + sos. Na pierwszy rzut oka zestawienie składników może wydawać się dość dziwne, ale zapewniam, że wszystkie komponują się ze sobą idealnie, tworząc niebanalną sałatkę. Osobiście mogłabym taką jeść codziennie... lekka i doskonała w smaku. Idealna na wiosenny lunch lub kolację we dwoje ❤ Składniki: ok. 200 g mieszanki sałat 1 pojedynczy filet z kurczaka(...)francuskiej sól, pieprz Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niepotrzebnych części. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Następnie grill elektryczny (lub patelnię grillową) smarujemy olejem i rozgrzewamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzany grill. Grillujemy przez około 5-8 min. z każdej strony (u mnie grill jest zamykany, więc w jednym czasie grillują się dwie
Kuchnia MagdaLenyprosta sałatka zaledwie z 4 składników + sos. Na pierwszy rzut oka zestawienie składników może wydawać się dość dziwne, ale zapewniam, że wszystkie komponują się ze sobą idealnie, tworząc niebanalną sałatkę. Osobiście mogłabym taką jeść codziennie... lekka i doskonała w smaku. Idealna na wiosenny lunch lub kolację we dwoje ❤ Składniki: ok. 200 g mieszanki sałat 1 pojedynczy filet z kurczaka(...)francuskiej sól, pieprz Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niepotrzebnych części. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Następnie grill elektryczny (lub patelnię grillową) smarujemy olejem i rozgrzewamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzany grill. Grillujemy przez około 5-8 min. z każdej strony (u mnie grill jest zamykany, więc w jednym czasie grillują się dwie
Kuchnia MagdaLenymnie przyprawa gyros. Tak przygotowane mięso wsadzić w zamykany pojemnik i do lodowki na okolo 20 minut. Po tym czasie ,filety pokroić w kostke i upiec na patelni grillowej .Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.Brokuł al dante. Papryki pokroić w kosteczke -posolic i popieprzyć. W misce położyc makaron,na to ugotowany brokuł w cząstkach(...)szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla pomysł własny
w mojej kuchnikilku tygodni sezon grillowy zaopatrzmy się w pobliskim markecie. Ja osobiście jestem zwolenniczką nieodmaczania rąk przy stercie brudnych naczyń (od tego mam mój osobisty Dzień Spa: 2h w wannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki(...)mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób, wieprzowina. Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się
upichconamarchewki to mój absolutny hit tegorocznych grillowych spotkań, a żeby wykorzystać całość warzywa, nać przemieniam w pyszne pesto z rodzimym olejem lnianym zamiast oliwy z oliwek, smakuje obłędnie wzbogacone prażonymi nasionami lnu. Prażone siemię lniane to przepyszny i zdrowy składnik mojej diety, zawsze robię zapas i przechowuję w słoiku, dodaję do koktajli, oprószam sałatki i kanapki, dodaje do musli
Słodki Kompromisinnymi bazylię, która jest składnikiem mojej sałatki. Fasolkę zakupiłam na pobliskim straganie. Do warzyw dodałam grillowany ser camembert i chutney malinowy (o którym jeszcze napiszę). Proste i pyszne :) Składniki: fasolka szparagowa zielona świeża bazylia ser camembert bagietki chutney malinowy (lub inny sos) sól (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Ser przygotować na grillowej patelni. Na talerzu ułożyć bazylię, następnie
zadanie-gotowanieposzukiwaniu takich dań. Dziś przygotowałam sałatkę z ciepłymi ziemniaczkami i kurczakiem grillowanym. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 średni filet z kurczaka 1 pomidor 2-3 ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych sos winegret sos czosnkowy WYKONANIE: przygotować marynatę
Kuchnia Beatyżurawiną, z orzechami włoskimi, z bazylią, z pieprzem kolorowym czy wspomniany wcześniej przeze mnie ser koryciński z czarnuszką. Każdy z tych serów jest doskonałym dodatkiem do codziennych kanapek, sałatek, obiadów czy najróżniejszych przekąsek. Warto spróbować serów Państwa Bielec . Takich serów nie znajdziecie w zwykłym sklepie. Polecam zajrzeć na stronę http://www.serykorycinskie.com.pl/ Składniki: 2 większe piersi z kurczaka (pojedyncze) 4 łyżki(...)kurczaka, mieszamy łyżką lub ręką tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie grillujemy nasze kotlety na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy druga strona kotleta jest już prawie gotowa po wierzchu posypujemy każdy kotlet startym na tarce serem korycińskim (ilość sera zależy od indywidualnych upodobań). Kotlety jeszcze chwilę
Słodkie okruszki