lekką kolację. Przestestowałam wiele różnych kombinacji dodatków i sosów, ale w ostatnim czasie to właśnie ta wersja podbiła moje serce. Z podanych składników przygotowałam 2 porcje sałatki. Składniki: Sałatka: 2 piersi z kurczaka 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej 6 liści sałaty lodowej 1/2 zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka(...)miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. 3. Smarujemy kurczaka marynatą za pomocą silikonowego pędzelka. 4. Rozgrzewamy grill elektryczny do 200℃ (można też użyć patelni grillowej lub zwykłej). 5. Kładziemy kurczaka na grillu, zamykamy go i grillujemy przez 6 minut (w przypadku patelni, czas trzeba wydłużyć do 10 minut, przewracając filety w połowie
Prosto z KotłaSmaki wielkanocnych dań przemycone w lekkiej, chrupiącej sałatce, a wszystko w orzeźwiającym jogurtowo-chrzanowym sosie. Sałatka, która zachwyca swym wyglądem, prostotą i szybkością w przygotowaniu. Jest świeżym, mało kalorycznym daniem, które świetnie urozmaici wielkanocny stół. Dlaczego wybrałam jajka przepiórcze? Bo są zdrowsze Zawierają mniej tłuszczu niż kurze jajka, jedząc je można się nie martwić o cholesterol czy kalorie. Mają więcej(...)silnie działający afrodyzjak :p *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Pokrój kiełbasę na plasterki i usmaż dość mocno na patelni grillowej. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz podsmażyć kiełbasę na zwykłej patelni ale nie używaj tłuszczu. Ugotuj przepiórcze jajka – 4 minuty we wrzątku. Potem zalej je zimną wodą, obierz i poprzekrajaj
Eat me! Fit me!czyli trzymając za głowę ok. 3 razy zanurzyć macki we wrzątku i szybko wyjąć. Przepis na dwie porcje obiadowe lub cztery przystawkowe. Ośmiornica z ziemniakami i kaparami (sałatka galicyjska): macki z ugotowanej ośmiornicy (ok. 400 g)* 350-400 g młodych ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki mini kaparów(...)minut). Po wystudzeniu kroimy na plastry. Rozkładamy je na talerzach lub jednym dużym naczyniu. Posypujemy solą i pieprzem. Ugotowane macki ośmiornicy kroimy na kilkucentymentowe kawałki. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wyciskamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy pokrojone macki. Podsmażamy przez 2 minuty, aż ośmiornica lekko się przesmaży. Zdejmujemy i układamy na ziemniakach. Posypujemy odsączonymi z zalewy kaparami
Poezja smakuzaczyna się sezon grillowy, można spotkać je, jako “pieczarki na grilla”. Świetnie sprawdzą się również pieczarki portobello. Zwyczajne pieczarki też można faszerować, ale będzie z nimi o wiele więcej roboty. Jeśli chodzi o dania z pieczarkami, to poza dzisiejszym przepisem, polecam Ci również naleśniki z pieczarkami , zupę krem z pieczarek oraz sałatkę z pieczarkami 😋 Artykuł Pieczarki faszerowane
Blendmangrillowanym serem hallumi . Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i efektowna! Polecam! Składniki : ćwiartka arbuza opakowanie sera hallumi kilka czarnych oliwek garść mięty papryczka chilli (opcjonalnie) Przygotowanie : Ser hallumi pokroić na plastry (około 1cm) i zgrillować, ja zrobiłam to na grillu elektrycznym (można to zrobić na patelni grillowej lub na zwykłym grillu). Arbuza
Codzienne Gotowaniesłono. Lubię go w sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla. składniki:3 małe camemberty3 plastry ananasakiść różowych winogronSerek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony
Monia miesza i gotujemajonezem , grillowanego , soczystego indyka i ser . Pół -warstwy zapewniają jej atrakcyjny , apetyczny wygląd , co przy sałatkach nie zawsze łatwo jest uzyskać A dlaczego pół -warstwy ? Dlatego że część sałatki jest tradycyjnie wymieszana , a część ułożona warstwowo Polecam ją , szczególnie że jest bardzo wielofunkcyjna ,może stanowić obiad, kolację , czy przystawkę na święta lub imprezę . Prosta w wykonaniu Składniki na porcję rodzinną(...)czerwonej fasoli 1 cebula czerwona 3 łyżki gęstego majonezu 2 łyżka musztardy 1 łyżka , płaska czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki przyprawy grillowej sól , pieprz do smaku kawałek żółtego sera o wyraźnym smaku , startego na tarce olej szczypiorek do dekoracji Udo indycze kroimy na plastry ,każdy rozbijamy tłuczkiem z obu stron , doprawiamy przyprawą
Ogrodnik w podróżypomidory malinowe i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. W tym roku wymyśliłam bardzo prosty, a przepyszny sos do pomidorów, dzięki czemu smakują one wybornie! Świetna propozycja na sezon grillowy! Polecam! Pomidory na zielonym lekkim jak puch sosie! - 3 pomidory malinowe - czarne oliwki - świeża bazylia sos : - 1/2 szklanki serka twarogowego kremowego lub mascarpone - 1/2 kostki sera feta - 2 łyżki jogurtu(...)około 120 ml. Na talerz wykładamy dużo sosu, dodajemy ósemki pomidorów, oliwki, liście bazylii, dodajemy trochę sosu i całość skrapiamy pesto. Przepyszne danie! Dodatkowo możecie całość posypać parmezanem wtedy sałatka robi się bardziej ostrzejsza. Smacznego
SMYKWKUCHNIpyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka(...)przemieszać ją widelcem i odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię (idealnie jeśli jest grillowa) wlać łyżkę oliwy podgrzać, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać paprykę, posiekaną chili i cukinię. Wszystko razem smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotowe warzywa powinny nadal
Kulinarne Inspiracje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon grillów w pełni, a to oznacza, że czas na pyszne przekąski z grilla. Tym razem serwujemy szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami, cukinią i
Przepiski.plkroimy w ósemki Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek Kurczaka możemy pokroić w kwadraty lub tak, jak ja, nakłuwać na patyczki w harmonijkę przekładając kawałkami ananasa (ananasa należy wbijać na patyczki do szaszłyków w poprzek, ponieważ w przeciwnym razie będą spadać) Szaszłyki smażymy ok. 10 minut z każdej strony Podajemy z ulubioną sałatką. Ja zrobiłam sałatkę z kuskusem
Szczęśliwa kuchnialekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa czarny sezam do posypania (opcjonalnie
gutfutułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć bez dodatku tłuszczu z obu stron. Mix sałat wysypać na talerz, dodać pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekany koperek. Na wierzchu ułożyć grillowaną pierś z kurczaka i polać ulubionym sosem ( ja użyłam dressing z musztardą i octem balsamicznym ) Podałam sałatkę z jajkiem sadzonym i bagietką
The Sweet Damselkroimy w ósemki Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek Kurczaka możemy pokroić w kwadraty lub tak, jak ja, nakłuwać na patyczki w harmonijkę przekładając kawałkami ananasa (ananasa należy wbijać na patyczki do szaszłyków w poprzek, ponieważ w przeciwnym razie będą spadać) Szaszłyki smażymy ok. 10 minut z każdej strony Podajemy z ulubioną sałatką. Ja zrobiłam sałatkę z kuskusem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje Smaków